Ζυμώσεις σε όλη τη χώρα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του ’19

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει πως δεν επιθυμεί την δημαρχία την δημαρχία της Αθήνας, όμως πολλοί είναι οι μνηστήρες
Ζυμώσεις σε όλη τη χώρα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του ’19

Αρνήθηκε με δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης την πρόθεσή του (αυτή τη στιγμή) να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Όπως τόνισε, στην παρούσα φάση κύριο μέλημα του είναι το Ποτάμι (;), ενώ επίσης δικό του και των υπολοίπων εξεχουσών μορφών του Κινήματος Αλλαγής είναι η ορθή σύσταση του νέου φορέα. Η σημερινή δήλωση πάντως δεν εξέπληξε, αν λάβουμε υπ’όψιν ότι ο Γιώργος Καμίνης κρατά στάση αναμονής για το ενδεχόμενο να ξαναείναι διεκδικητής του θώκου.

 

Είναι πάντως γεγονός ότι τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πολλές οι «συλλογικότητες» και «ομάδες» που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα, με τους επικεφαλής τους να δηλώνουν έτοιμοι να υπηρετήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη φυλλοροεί εδώ και καιρό, και Η Πρωτοβουλία θα χρειαστεί οπωσδήποτε reset, ώστε να διασωθεί. Οι νέες αυτές ομάδες  στελεχώνονται από λίγα παλιά και πάρα πολλά νέα πρόσωπα, συνήθως χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, και με ένσημα στην πραγματική οικονομία. Το αν θα μακροημερεύσουν όλοι αυτοί οι  εκκολαπτόμενοι σχηματισμοί θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: από την ικανότητα τους να καταθέσουν λογικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες ταυτόχρονα θα συγκινήσουν το κοινό, και από το αν οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το τωρινό πλειοψηφικό σύστημα ή με απλή αναλογική (παράγοντας που θα κρίνει και την στρατηγική των υπολοίπων κομμάτων). 

 

Η εκπεφρασμένη επιθυμία του ΥΠΕΣ Πάνου Σκουρλέτη για «εκδημοκρατισμό» της λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω αυτού του εκλογικού συστήματος και μέσω αμεσοδημοκρατικών τοπικών λαϊκών συνελεύσεων εξυπηρετεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες τις δυνάμεις των άκρων, οι οποίες έτσι μπορούν να καταστούν ρυθμιστές της διοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Το κατά πόσον όλη αυτή η ιστορία θα ωφελήσει αυτές τις τοπικές κοινωνίες είναι ένα άλλο θέμα.