Ζητούνται απαντήσεις από τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Ο ΥΠΕΘΑ θα προσφέρει πειστικές εξηγήσεις ή θα καταφύγει σε ύβρεις και παρελθοντολογία;
Ζητούνται απαντήσεις από τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Τη Δευτέρα αναμένεται η κορύφωση(;) του δράματος, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παγωμένη διαδικασία πώλησης 300.000 βλημάτων των 105 mm και 2.000 βομβών Mark 83 στη Σαουδική Αραβία, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Σύμφωνα με δήλωση του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προτίθεται να αποχαρακτηρίσει όλα τα απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την διαδικασία, ώστε να καταρρεύσουν οι κατηγορίες που του απευθύνει αξιωματική αντιπολίτευση και ο Ανδρεάς Λοβέρδος. Απορίες ωστόσο εκφράζονται για τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού  σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον κατά την δημόσια άποψη του υπουργού Εξωτερικών και του ΠτΒ.

Παρά τη στήριξη που λαμβάνει στο πρόσωπό του από τον Πρωθυπουργό, ο ΥΠΕΘΑ δεν φαίνεται να έχει και τη στήριξη του όλου ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα ο Νίκος Φίλης και κατόπιν ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισαν λανθασμένη την πώληση, καθώς τα βλήματα θα κατέληγαν σε μία εμπόλεμη περιοχή με πολλούς νεκρούς αμάχους. Εκτός όμως από τις επιφυλάξεις τους για πιθανή χρήση των  πυρομαχικών στην Υεμένη, τα δύο εξέχοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκαν επί της αμφιλεγόμενης διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά την συναλλαγή.
Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα προέκυψε μετά την αναφορά ανώτατου αξιωματικού ότι ο εμφανιζόμενος ως αντιπρόσωπος αγοραστής εκ μέρους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δε διέθετε ανάλογη νομιμοποίηση. Ο Ταξίαρχος Παπαδάκης ακολούθως απομακρύνθηκε από την ΓΔΑΕΕ, αφού δέχτηκε λεκτική επίθεση από τον ΥΠΕΘΑ.

Αν πάντως κρίνουμε από πληροφορίες, όπως εκείνες που είχε έγκαιρα παράσχει η πρεσβεία μας στο Ριάντ αλλά και η πολύ ωραία σχετική ανάλυση του Ιωάννη Αναστασάκη (αντιπτεράρχου [Ι] ε.α.) στο armyvoice.gr, η πάγια πολιτική των Σαουδαράβων σε ανάλογες συμβάσεις είναι να είναι αυτές διακρατικές. Εφόσον όλα αυτά επαληθευθούν θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η βιασύνη του υπουργείου να αποδεχθεί ως μεσάζοντα τον επιχειρηματία της αγοράς όπλων Βασίλη Παπαδόπουλο, και να υπογράψει μαζί του συμφωνητικό.

Εκτός της τρωτής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους (εκτός από το ΓΕΕΘΑ, η πώληση είχε εγκριθεί και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής), η υπόθεση αυτή βλάπτει ιδιαίτερα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες πραγματικά χρειάζονται τα περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι θα απέφερε η συμφωνία, για συντήρηση του διαθέσιμου υλικού αλλά και για απολύτως αναγκαίες αναβαθμίσεις.

Ενημερωτικά τα πλεονάζοντα βλήματα των 105 mm προορίζονται για οβιδοβόλα, τα οποία κατά βάση έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντίστοιχα οι “χαζές” βόμβες Mark 83 από μόνες τους θεωρούνται όπλα απαρχαιωμένα, οι οποίες όμως μπορεί να εφοδιαστούν με δέκτες laser η GPS, αναβαθμιζόμενες έτσι σε απολύτως σύγχρονες κατευθυνόμενες “έξυπνες” βόμβες. Είναι πάντως γεγονός ότι ο τεράστιος όγκος των πυρομαχικών (ειδικά εκείνων του Πυροβολικού) προβληματίζει για τη σκοπιμότητα αγορά τους, και προϊδεάζει για κάποια ιδιαίτερα σφοδρή σύγκρουση.

Φωτογραφία: Hasan Jamali