Υπάρχει ελπίδα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θα πρέπει όμως πολύ σύντομα να συνοδευτεί από πράξεις
Υπάρχει ελπίδα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, διεξήχθη στην Αθήνα ένα πολύ ενδιαφέρον Φόρουμ του L’Obs (Le Nouvel Observateur) και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στο Ίδρυμα Σταυρος Νιαρχος, με τίτλο «Οι Δρόμοι της Ελπίδας για την Ελλάδα». Στο σημερινό πάνελ συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Παπαχελάς.

Εμείς οι τυχεροί που το παρακολουθήσαμε από κοντά, ακούσαμε τους «ξένους» να λένε ότι θα μείνουν στην Ελλάδα. Μετά από τόσα χρόνια Κρίσης και αφού πέρασαν όλα τα δύσκολα μαζί μας, τώρα που φαίνεται κάποιο φως, ναι θα παραμείνουν. Θέλουν όμως, μεταρρυθμίσεις. Είναι η βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να ξεφύγει η χώρα μας από τη στενωπό. Όλοι, μα ΟΛΟΙ, τόνισαν ιδιαίτερα ότι εάν δεν «αντιστεκόμασταν» τόσο σφόδρα ειδικά στις μεταρρυθμίσεις, τότε όλα ίσως να έρχονταν πιο σύντομα.

Ήταν για μας μεγάλη χαρά όταν, σε ερώτηση – τοποθέτηση μας για τη διαχείρηση των Κόκκινων Δανείων, συμφωνησε μαζί μας ο αυστριακός διευθυντής του HFSS (ΤΧΣ) κ. Martin Czurda. Ο έμπειρος τραπεζικός δήλωσε  ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και πίεση στις Ελληνικές Τράπεζες για να «ρυθμιστούν» τα δάνεια αυτά, αναγκάζοτας έτσι τον Υπουργό Οικονομιας & Αναπτυξης Δ. Παπαδημητριου να παραδεχτεί ότι πράγματι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμος μάλλον χρειάζεσαι αλλαγές ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή γι αυτές που -όπως δηλώσαμε και εμείς- αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της πληγωμένης Ελληνικής Οικονομίας.

Περαιτέρω, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Π. Μοσκοβισί, τόνισε και αυτός με τη σειρά του, ότι παρόλο του ότι είναι «αριστερός» και ο ίδιος και σε πολύ καλή συνεργασία αλλά και προσωπική σχέση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, συνεχίζει να πιέζει για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και βεβαίως ότι το Προγραμμα (Μνημόνιο), πρέπει να είναι «Ελληνική Υποθεση» μετά το τέλος του, μακάρι, φέτος τον Αύγουστο. Για το θέμα δε της ελάφρυνσης του Χρέους, είπε ότι είναι κάτι που το θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά εάν συμφωνήσει η Επιτροπή, αυτό θα σημαίνει, μάλλον, όχι απαραίτητα νέα μέτρα αλλά «επεμβάσεις»…

Στο τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού χαιρέτισε το Συνέδριο, και αυτός με τη σειρά του τόνισε ότι χωρίς Ελάφρυνση του Χρέους, όχι κούρεμα αλλά μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση (κούρεμα έμμεσο δεν είναι αυτό;), δεν θα μπορέσει η Ελληνική Οικονομία να δει φως. Πάντως, εάν μείνω σε μια άλλη επισήμανση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος, σε ερώτηση «γιατί στην Ελλάδα, ακόμα έχουμε πρόβλημα ενώ στις άλλες Χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, όχι πια;», απάντησε ότι «διότι με την Ελλάδα πάντα είχαμε θέματα να δούμε. Αντιρρήσεις που στις άλλες χώρες δεν είχαμε. Πολλές φορές το αυτονόητο…», τότε αμέσως καταλαβαίνουμε πόσο καταστροφική ήταν η διαχείρηση της διαπραγμάτευσης εκείνες της ημέρες που θελουμε όλοι να ξεχάσουμε…

Ναι, υπάρχει Ελπίδα. Υποτίθεται ότι είχε έρθει ήδη, αλλά μάλλον έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα. Ελπίζουμε σύντομο δρόμο.

 

Φωτογραφία: Γιάννης Ρουκάς