Χαρούμενη αλληλεπίδραση

Η καλή διάθεση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση
Χαρούμενη αλληλεπίδραση

Μου αρέσουν πολύ οι χαρούμενοι άνθρωποι, αυτοί που η χαρά πηγάζει από μέσα τους, αυθόρμητα, χωρίς επιτήδευση. Χαίρονται με απλό ή  με πολύπλοκο τρόπο την ζωή τους, αυτό φυσικά είναι επιλογή τους. Χάρη όμως σε αυτήν τη χαρά, λάμπουν, είτε είναι όμορφοι, είτε όχι. 

Και φυσικά βαριέμαι απίστευτα, όλους αυτούς τους σοβαροφανείς ανθρώπους, που δυσκολεύονται να χαρούν πραγματικά και προτιμούν να το “παίζουν” θύματα και να γεμίζουν με ενοχές τους άλλους, να τους επικρίνουν ή να προκαλούν συνεχώς δράματα.

Από την άλλη πλευρά, έχω παρατηρήσει πως συχνά οι χαρούμενοι άνθρωποι -και βάζω και τον εαυτό μου, σε αυτήν την κατηγορία- έχουμε την τάση να “ξεφεύγουμε” λίγο, προκειμένου να έχουμε όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους.

Παθαίνουμε δηλαδή μία μορφή εμμονής με την χαρά γιατί φυσικά μας αρέσει, αφού είναι η βάση μας, και αρνούμαστε συνειδητά να δούμε την γενική πραγματικότητα των δυσκολιών, των προβλημάτων και των απογοητεύσεων.

Τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση να γίνει αφόρητη, οπότε τότε καταλαβαίνουμε πως πρέπει να “σοβαρευτούμε” , για να την αντιμετωπίσουμε.

Το καλό βέβαια είναι πως έχουμε αποθέματα χαράς, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε την ζωή μας. Χρειάζεται όμως να βρούμε μία καινούρια ισορροπία και να χρησιμοποιούμε με φειδώ πλέον την χαρά μας.

 Τι σημαίνει αυτό;
1. Σταματάμε να την σπαταλάμε προσπαθώντας να ταιριάξουμε με ανθρώπους που δεν μπορούν να την αντέξουν, με αποτέλεσμα να θέλουν να μας αλλάξουν ή να μας περιορίσουν.
2. Σταματάμε να ψάχνουμε την χαρά από εδώ και από εκεί. Την ανακαλύπτουμε αρχικά μέσα μας, την απολαμβάνουμε και μετά απλά την εκπέμπουμε.
3. Βρίσκουμε λειτουργικούς τρόπους ανανέωσης των αποθεμάτων  της χαράς μας. Κοινώς βρίσκουμε ανθρώπους και δραστηριότητες που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους.
4. Φροντίζουμε να ελαχιστοποιούμε το κόστος της χαράς τόσο σε υλικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.
5. Μοιραζόμαστε την χαρά μας, μόνο όταν εμείς το θέλουμε. Είναι πραγματικά πολύτιμη για τον οργανισμό μας, είναι η ενέργειά μας. Δεν αφήνουμε κανέναν να μας την “ρουφάει”.

Επομένως, η χαρούμενη αλληλεπίδραση μας με τους άλλους προϋποθέτει την ύπαρξη ορίων ευγένειας και σεβασμού, διαφορετικά μετατρέπεται σε άχρηστο καταναγκασμό, ή σε απλή ανούσια προσποίηση.