Χακάρισμα των Ισραηλινών στην Kaspersky και αποκάλυψη υποκλοπής αμερικανικών πληροφοριών

Νέα πηγή προβλημάτων στις αμερικανορωσικές σχέσεις
Χακάρισμα των Ισραηλινών στην Kaspersky και αποκάλυψη υποκλοπής αμερικανικών πληροφοριών

Σύμφωνα με την Haaretz, Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, που επιτηρούν Ρώσους κυβερνητικούς χάκερ διαπίστωσαν ότι αυτοί αξιοποιούσαν στις δράσεις τους λογισμικό antivirus της Kaspersky Lab, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από 400 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ την Τρίτη. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που είχαν εισχωρήσει στο δίκτυο της Kaspersky πριν από δύο χρόνια προειδοποίησαν τότε τους αμερικανούς ομολόγους τους για τη ρωσική διείσδυση, δημοσίευσαν οι New York Times, η εφημερίδα που αποκάλυψε την υπόθεση.

Αυτό τελικά οδήγησε τον περασμένο μήνα σε σε απόφαση της Ουάσινγκτον να διατάξει την αφαίρεση του λογισμικού της Kaspersky από τους κυβερνητικούς υπολογιστές των ΗΠΑ. Η Washington Post ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι οι Ισραηλινοί κατασκόποι είχαν βρει μέσα στο δίκτυο της Kaspersky και εργαλεία χάκινγκ που θα μπορούσαν να προέρχονται μόνο από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. Μετά από ακόλουθη έρευνα, η NSA διαπίστωσε ότι τα εργαλεία αυτά είχαν περιέλθει στην κατοχή της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε η Post.

Επίσης, στα τέλη του περασμένου μήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών NIC των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε μια διαβαθμισμένη αναφορά που μοιράστηκε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπου κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB είχε «πιθανή πρόσβαση» στις βάσεις δεδομένων και στον πηγαίο κώδικα της Kaspersky. Αυτή η πρόσβαση-κατέληγε το συμπέρασμα-θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση των επιθέσεων στα αμερικανικά δίκτυα κρατικού, εμπορικού και βιομηχανικού ελέγχου, πάντα σύμφωνα με την Post.
Οι New York Times δήλωσαν ότι, σύμφωνα με πολλούς γνώστες του θέματος, η ρωσική επιχείρηση είναι γνωστό ότι έχει κλέψει διαβαθμισμένα έγγραφα από έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος τα είχε αποθηκεύσει κατά λάθος στον οικιακό υπολογιστή του, όπου είχε εγκατεστημένο λογισμικό της Kaspersky. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιά άλλα μυστικά των Η.Π.Α. μπορεί να έχουν ανακαλύψει οι ρώσοι χάκερ, έχοντας μετατρέψει το αναφερόμενο λογισμικό σε ένα είδος… μηχανής αναζήτησης Google για ευαίσθητες πληροφορίες, ανέφεραν οι Times. Οι νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν το επεισόδιο μίλησαν γι αυτό υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω των κανόνων εχεμύθειας, ανέφεραν οι Times. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ο Λευκός Οίκος και η Ισραηλινή Πρεσβεία αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ και η Ρώσικη Πρεσβεία δεν απάντησε σε ανάλογα αιτήματα.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε  «απαράδεκτη» την απαγόρευση του λογισμικού της Kaspersky Lab και ανέφερε ότι αυτή επιβράδυνε τις προοπτικές αποκατάστασης των διμερών δεσμών. Η Kaspersky Lab αρνήθηκε στους Times ότι έχει γνώση ή εμπλοκή στη ρωσική πειρατεία. «Η Kaspersky Lab ποτέ δεν βοήθησε, ούτε θα βοηθήσει, οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο με τις προσπάθειές της για cyberespionage», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την Τρίτη.
Ο Eugene Kaspersky, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι η εταιρεία του διενεργεί κατασκοπεία εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος της Kaspersky, Sarah Kitsos, δήλωσε στην Washington Post την Τρίτη ότι «ως ιδιωτική εταιρεία, η Kaspersky Lab δεν έχει απρεπείς δεσμούς με καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής, και το μόνο συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η Kaspersky Lab έχει εμπλακεί εν μέσω μιας γεωπολιτικής σύγκρουσης.» Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία «δεν διαθέτει καμία ενημέρωση» για την ισραηλινή διείσδυση, ανέφερε η Post.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε πέρυσι μια πολυεπίπεδη επιχείρηση άσκησης ψηφιακής επιρροής, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τράμπα να κερδίσει τον Λευκό Οίκο, γεγονός που αρνείται η Μόσχα.

Φωτογραφία από Krisztian