Το ΧΑΑ δε συμμερίζεται την κυβερνητική αισοδοξία

Η συνεχιζόμενη πτώση του Γενικού Δείκτη αντικατοπτρίζει τις αμφιβολίες των αγορών για τη συνολική πορεία της οικονομίας
Το ΧΑΑ δε συμμερίζεται την κυβερνητική αισοδοξία

Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης των τιμών στο ΧΑΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί στις 737 μονάδες. Ο δείκτης έχει χάσει περίπου 10% από τα υψηλά του Αυγούστου, όμως παραμένει επίσης 10%πάνω από το τις περίπου 650 μονάδες του Ιανουαρίου. Η τωρινή πτώση οδηγείται κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υφίστανται πιέσεις λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για πρόσθετους κεφαλαιακούς ελέγχους. Το κλίμα επιβαρύνεται από την απεργία των συμβολαιογράφων, που καθιστά αδύνατη την εκτέλεση πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών. Δε βοηθά την κατάσταση και η αμφισημία της κυβέρνησης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρεται ξανά σε όριο 300.000 ευρώ, όσον αφορά την αξία πρώτης κατοικίας.

Η γενικότερη εικόνα της οικονομίας δεν εμπνέει αισιοδοξία και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο 10ετές ομόλογο, το οποίο σήμερα  έπιασε απόδοση 5,09% (η Πορτογαλία δανείζεται με 2,07%), με σπρεντ 4,75%. Εκτός των τραπεζικών ζητημάτων ανακοινώθηκε νέα αύξηση του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΥΠΟΙΚ και Ταμεία κατά 700 εκατομμύρια. Οι οφειλέτες είναι πλέον 4.260.000, με χρέη που αγγίζουν τα 99 δις. Θα πρέπει επίσης να προστεθεί στα αρνητικά και η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 34,4%, με πολύ μικρή αύξηση εξαγωγών 1,9% σε επίπεδο δωδεκαμήνου.

Μετά και τις πρόσφατες νέες αποχωρήσεις επενδύσεων (προεξάρχουσας της Pitsos) προβλήματα φαίνεται πως υφίστανται ακόμη για το Ελληνικό, ενώ σήμερα πληροφορηθήκαμε αναστολή δραστηριότητας στο εργοτάξιο της Eldorado Gold. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την οποία πλέον προσδιορίζει στο 1,6% από 2,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της (και με τον προϋπολογισμό να είχε θέσει τον πήχη στο 2,7%).

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει το αφήγημα της περί αναγεννημένης οικονομίας που θα βγει καθαρά από τα Μνημόνια, φαίνεται πως δεν διαθέτει και κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για να αποκτήσουν υπόσταση οι ισχυρισμοί της. Η εξωδικαστική διαδικασία ρυθμίσεως οφειλών και κόκκινων δανείων δεν έχει ακόμη ανεβάσει στροφές, η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζεται, ενώ δεν ενσωματώνονται στη νομοθεσία χρήσιμες προτάσεις των εταίρων που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης.

Πάντως υπάρχουν και θετικές ενδείξεις, καθώς αυξήθηκαν τα εισαγόμενα κεφάλαια για αγορές ακινήτων από το εξωτερικό (τα οποία ίσως φέτος φτάσουν τα 500 εκατομμύρια), ενώ σε επίπεδο 12μηνου αυξήθηκαν κατά 34,4% και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Προσπαθώντας να στηρίξει την αναιμική ανάπτυξη, η κυβέρνηση εξήγγειλε το νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό ύψους 120 εκατομμυρίων, ενώ πρόκειται τις επόμενες μέρες να εξαγγείλει και πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιδότηση πρόσληψης 15.000 ανέργων μεγάλης ηλικίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά προσπαθεί να ανασυνταχθεί με αυτοσχεδιασμούς, η δε κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την κατανάλωση με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως το Χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα. Είναι όμως πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς ότι -χωρίς τις γνωστές στην κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, αυτές δηλαδή που θα αναζωογονήσουν την μεταποίηση- η οποιαδήποτε ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμη.

Φωτογραφία: Reuters