Το iPhone X των 1.000 δολαρίων είναι όμορφο, αλλά δεν με ενδιαφέρει, κι ακούστε γιατί

Είναι πάντως δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με το πόσο ελκυστικό είναι το iPhone X – είναι όντως ακαταμάχητο για κείνους τους λίγους που μπορούν να το αποκτήσουν.
Το iPhone X των 1.000 δολαρίων είναι όμορφο, αλλά δεν με ενδιαφέρει, κι ακούστε γιατί

Με 1.000 $ λοιπόν , αγοράζετε έναν υπερυπολογιστή τσέπης που περικλείεται ως επί το πλείστον από γυαλί. Εκτός από μια μικροσκοπική εγκοπή στην κορυφή, η όψη του τηλεφώνου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μια οθόνη αφής. Δεν υπάρχει κουμπί Home και σχεδόν καθόλου «bezel» (το γνωστό μαύρο πλαίσιο γύρω από την οθόνη). Είναι χωρίς αμφιβολία ένα κομψό, πανέμορφο σχέδιο.

Όμως για μένα προσωπικά το iPhone X δεν είναι αρκετά γοητευτικό, δεδομένου του τρόπου  με τον οποίο κανονικά χρησιμοποιώ το smartphone μου: σπάνια με τα δύο μου χέρια ταυτόχρονα, και συχνά κάνοντας άλλα πράγματα.

Αναλογιστείτε πώς χρησιμοποιείτε το smartphone σας. Υπάρχουν ασφαλώς φορές που χρησιμοποιείτε ήρεμα το τηλέφωνό σας και με τα δύο χέρια, αλλά στοιχηματίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης του γίνεται εν κινήσει. Εγώ προσωπικά συνήθως χρησιμοποιώ το τηλέφωνό μου με το ένα χέρι, αναζητώντας ό,τι επιθυμώ με τον αντίχειρά μου. Συχνά  μάλιστα το κάνω αυτό επικίνδυνα, περπατώντας  πάνω σε τσιμέντο.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι όταν το κάνω αυτό, το χέρι μου πάνω στο τηλέφωνο δεν επιλέγει κατά λάθος κάτι – αυτό ακριβώς είναι το είδος της χρήσης όπου το πλαίσιο του τηλεφώνου αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο.

Με το iPhone X, η έλλειψη πλαισίου όχι μόνο σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να προωθήσω τυχαία κάτι, αλλά επίσης ανησυχώ και για τυχόν πτώση αυτής της συσκευής. Αντί να κρατώ σφιχτά το τηλέφωνο, είναι πιο πιθανό να το ακουμπώ απαλά στην παλάμη μου, ώστε να μην κρύβω την οθόνη με κανένα από τα δάχτυλά μου. Με τον χειρισμό αυτό οι πιθανότητες ατυχήματος είναι μεγάλες. Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους κύριους προβληματισμούς μου σχετικά με τα μεγαλύτερα τηλέφωνα εν γένει, και είναι ιδιαιτέρα έντονός με το πλήρως κρυστάλλινο iPhone X.

«Για ποιο λόγο ένα smartphone αν είναι ως επί το πλείστον οθόνη;»

Αυτή είναι η βασική ερώτηση που προσπαθώ να απαντήσω από μετά την αναγγελία του iPhone X τον Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχω καταφέρει τίποτα. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Apple έχει απάντηση. Το iPhone X διαφημίζεται από την Apple ως «το μέλλον» της σειράς iPhone. Αλλά τί είναι τόσο φουτουριστικό πάνω του; Η ανυπαρξία Home Button; Η περισσότερη οθόνη;

Μπορεί να φαίνεται πιο φουτουριστικό, αλλά λειτουργικά είναι αρκετά παρόμοιο με το πιο προσιτό iPhone 8.

Παραμερίζοντας την μαρκετίστικη αερολογία, αν το όραμα της Apple για το «μέλλον» του iPhone είναι ένα ακριβότερο, ελαφρώς μεγαλύτερο τηλέφωνο με λιγότερα κουμπιά και λίγο περισσότερη οθόνη, δε νοιώθω έτοιμος να το αγοράσω.

Του Ben Gilbert για το Βussiness Insider

ΣΣ. Το μοντέλο αυτό είναι το 18ο της σειράς, η οποία άρχισε την πορεία της το 2007, εκμεταλλευομένη την έκρηξη διάδοσης των ασύρματων δικτύων 3G και 4G, και φυσικά των οθονών αφής. Παρά την περιστασιακή αρνητική κριτική και κάποιες μικρές νομικές περιπέτειες, η περιζήτητη σειρά-πνευματικό τέκνο του Στηβ Τζομπς- έχει πουλήσει ως τώρα 1,2 δισεκατομμύρια συσκευές, έφερε επανάσταση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ενώ θεωρείται και ο κύριος συντελεστής της σημερινής κολοσσιαίας οικονομικής ευρωστίας της Apple.