Τι καιρό θα έχουμε το φετινό καλοκαίρι ?

Οι τάσεις του καιρού για το επόμενο 5μηνο
Τι καιρό θα έχουμε το φετινό καλοκαίρι ?

Τι καιρό θα έχουμε το φετινό καλοκαίρι ?

Μια ερώτηση που αν υπήρχε μια απάντηση 100% επιτυχής θα κόστιζε πολλά λεφτά. Μπορεί τα μετεωρολογικά μοντέλα να μας δίνουν ακριβείς σε μεγάλο βαθμό προγνώσεις για 3-5 μέρες αλλά όσο απομακρυνόμαστε από το χρονικό διάστημα αυτό τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν.

Παρ όλα αυτά η επιστήμη και τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς και έχουν καταφέρει να προβλέπουν την γενικότερη τάση και καιρική συμπεριφορά σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.

Αλλά πριν δούμε το μέλλον ας δούμε τι έγινε τους μήνες που πέρασαν και τι χαρακτηριστικά είχαν.

 

Ο φετινός χειμώνας και η άνοιξη όπως όλοι καταλάβαμε ήταν ήπιοι και θερμοί.

Tα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα ινστιτούτα μακράς πρόβλεψης, όπως είχα αναφέρει και στo άρθρo μου στις 6/12/2017 εδώ στο www.point4023.gr, είχαν δώσει για την περιοχή μας, μέσους όρους περίπου 1-2 βαθμούς υψηλότερους του κανονικού. Ενδεικτικά παραθέτω 3 πίνακες με τις θερμοκρασίες στη πόλη της Θεσσαλονίκης που αντιστοιχούν περίπου για όλη τη χώρα, όχι σε απόλυτες τιμές φυσικά, αλλά σαν μέγεθος αύξησης μέσων όρων υψηλών – χαμηλών.

 

 

Βλέπουμε ότι είχαμε σχεδόν όλες τις μέρες πολύ υψηλότερες μέγιστες αλλά και ελάχιστες τιμές από το κανονικό για την εποχή μέσο όρο.  

Ως επακόλουθο ήταν και οι αυξημένες ποσότητες κατακρημνίσεων (χιόνι το χειμώνα στα βουνά) και βροχοπτώσεις (από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης).

Πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια, η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι αυξάνεται παγκοσμίως δραματικά λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, απλά σκεφτείτε τα καλοκαίρια του 2003, 2012, 2015 και 2017 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Όπως διαπιστώθηκε από τα μοντέλα του κλίματος, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κλίμα Μοντέλο ECMWF το οποίο είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα σε σχέση με μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις, ο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει επιστρέψει περιοδικά και θα φέρει ως επακόλουθο, μια αναταραχή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία ολόκληρου του πλανήτη.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, προς το παρόν, το Ελ Νίνιο δεν έχει την ίδια δύναμη όπως το καλοκαίρι του 2003 και το καλοκαίρι του 2015 (συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής δραστηριότητας είναι ελαφρώς προς τα κάτω) και τα αποτελέσματά του θα μπορούσαν να καθυστερήσουν να προκύψουν, μεταξύ των τέλος του καλοκαιριού του 2018 και στις αρχές του φθινοπώρου του 2018.

 

 

 

 

Το ευρωπαϊκό εποχιακό μοντέλο NMME προτείνει θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τον μέσο όρο για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο για τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου. Θετική ανωμαλία ελαφρώς πιο έντονη στην ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο).

Σε μας τώρα αναμένεται μια αρχή καλοκαιριού με λίγο μεγαλύτερες από το κανονικό θερμοκρασίες, που όμως θα έρθουν σε  φυσιολογικά επίπεδα όσο προχωράμε προς τον Αύγουστο. Και ίσως φέτος να έχουμε ένα συντομότερο καλοκαίρι, με την έννοια ότι δεν θα παραταθεί ο καλός καιρός μέχρι τον Οκτώβριο όπως συνηθίζεται.  

Φαινόμενα καύσωνα μάλλον θα τα αποφύγουμε, αλλά πολύ πιθανόν να έχουμε φαινόμενα έντονων καταιγίδων.

Ειδικά το αμερικάνικο μοντέλο GFS δίνει μια πτώση του Μ.Ο των ελάχιστων θερμοκρασιών στην περιοχή μας και προϊδεάζει και αυτό για ένα πιο σύντομο ερχομό του φθινοπώρου.

Οσον αφορά την γενικότερη τάση για την χώρα μας, προβλέπει ένα ήπιο καλοκαίρι, χωρίς εξάρσεις και σε γενικές γραμμές πιο σύντομης διάρκειας από το συνηθισμένο.

Τα άσχημα νέα είναι ότι θα συνεχιστεί η υπερθέρμανση του Β.Πόλου που θα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων για μια ακόμα χρόνια λόγω του γνωστού φαινομένου του θερμοκηπίου, ανατρέποντας την ισορροπία των υδάτων στον ατλαντικό ωκεανό και το φαινόμενο του Gulf Stream.

Οι συνέπειες όλων αυτών είναι πλέον ορατές και σε λίγα χρόνια δυστυχώς θα είναι καταστροφικές.