Τι καιρό θα έχουμε τις γιορτές και τον φετινό χειμώνα ;

Οι τάσεις του καιρού για το επόμενο 4μηνο και τις μέρες των Χριστουγέννων.
Τι καιρό θα έχουμε τις γιορτές και τον φετινό χειμώνα ;

Είναι γνωστή ανά τους αιώνες η επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον του. Να ξέρει τι τον περιμένει δηλαδή. Μέσα στα πλαίσια αυτά ο καιρός που ήταν ο βασικός σύντροφος η εχθρός στις δραστηριότητες του, αποτέλεσε στην πάροδο του χρόνου αντικείμενο έρευνας, ολοένα και περισσότερο διεξοδικής.

Ετσι από τους μάγους, τους Σαμάνους των διαφόρων πολιτισμών φθάσαμε στους επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο όχι μόνο την αναλυτική μελέτη του καιρού και των αιτίων που τον διαμορφώνουν αλλά και την πρόβλεψη των μελλοντικών  καιρικών φαινομένων.

Δημιουργήθηκε δηλαδή η Μετεωρολογία που με την τεχνολογική εξέλιξη προόδευσε τόσο ώστε να μας παρέχει πληροφορίες για τον καιρό, όχι μόνο για το τι θα συμβεί σε μερικές ώρες η μέρες αλλά και σε μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Και ενώ μια πρόγνωση με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για 3-4 μέρες η ένα δεκαήμερο είναι πλέον εφικτή, όσο αφορά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα δεν μιλούμε για πρόβλεψη αλλά τάση του καιρού.

Τα σύγχρονα μοντέλα μακράς πρόβλεψης, όπως για μια ολόκληρη σεζόν(πχ χειμώνας), στατιστικά έχουν προς το παρόν περιορισμένη επιτυχία της τάξης του 30%, που συνεχώς όμως αυξάνει.


Ετσι λοιπόν παρακάτω θα μιλήσουμε εν συντομία, για την Τάση του καιρού τον επερχόμενο χειμώνα, βάση στοιχείων από τα 2 μεγαλύτερα μετεωρολογικά ινστιτούτα όπως το αμερικάνικο Ν
MME (North American Multi-Model Ensemble) και το ευρωπαϊκό ECMWF.

 

 

1)Ανάλυση των εποχικών προβλέψεων ECMWF για τους επόμενους μήνες. (Δεκ-Ιαν-Φεβρ-Μαρτ)

Θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην Ευρωπη
Θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην Ευρώπη

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μας δίνουν μια θετική θερμική ανωμαλία που κυμαίνεται από +0,5 έως 2 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους αυτής της περιόδου σε περιοχές της Ευρώπης όπως η ανατολική μεσόγειος(Κύπρος) και η Ν.Ιταλία.(κόκκινο)

Στη χώρα μας θα φθάσει τον +1βαθμό. Αρα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μοντέλο μακροχρόνιας τάσης, φαίνεται ότι ο φετινός χειμώνας στην χώρα μας θα είναι γενικά ήπιος και λίγο θερμότερος με αρκετές ηλιόλουστες μέρες.(πορτοκαλί)

Τάση βροχόπτωσης για τους επόμενους μήνες (Δεκ-Ιαν-Φεβρ-Μαρτ)

Βροχοπτώσεις στην Ευρώπη
Βροχοπτώσεις στην Ευρώπη

Όσον αφορά βέβαια τις βροχοπτώσεις φαίνεται ότι θα αυξηθούν στην Ιβηρική χερσόνησο και σε περιοχές των ΒΔ Βαλκανίων. Στην χώρα μας δεν φαίνεται κάποια ουσιαστική αλλαγή από τα συνηθισμένα. Βροχές και χιόνια σε συνηθισμένους ρυθμούς για την εποχή.

Τώρα ο Δεκέμβρης ξεκίνησε με ζέστη ασυνήθιστη για την εποχή στη χώρα μας, θα συνεχίσει με το 2μερο κρύο 5-6 λόγω βοριάδων, αλλά σύντομα ανακάμπτει από 7 με αύξηση θερμοκρασίας, από τις 10- 11 πέφτει για λίγο η θερμοκρασία, ακολουθεί 12- 13-14 άστατος καιρός με κατά τόπους καταιγίδες στα πεδινά με άνοδο της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες του κανονικού κατά 3-4βαθμους. Μέχρι τις 20 του μηνός όλα θα είναι κανονικά και εκεί μπαίνοντας στην εορταστική περίοδο όλα αλλάζουν στην Β.Ελλάδα με κρύο ενώ στην Ν.Ελλάδα συνεχίζουν …ανοιξιάτικα.

 

Χριστούγεννα λοιπόν στην Αθήνα με ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες και ίσως κάποια παροδική βροχούλα στο τέλος του μήνα.

Χριστούγεννα στη θεσσαλονίκη με κρύο που θα ακολουθήσει μια προηγούμενη βροχερή βδομάδα. Το κρύο συνεχίζει μέχρι το νέο έτος αλλά με ήλιο αυτή τη φορά.

 

 2)Ανάλυση των εποχικών προβλέψεων  NMME

Τελευταίες ενημερώσεις του μοντέλου NMME μας δίνουν για το τρίμηνο του χειμώνα θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο για την εποχή, ιδιαίτερα οι θετικές ανωμαλίες θα είναι πιο έντονες στη βορειοανατολική Ευρώπη.

Οι κατακρημνίσεις στο μέσο όρο ή λίγο πιο πάνω στις δυτικότερες περιοχές της ηπείρου μας.

Άλλος ένας δείκτης ήπιου καιρού είναι ότι οδεύουμε προς μια αδύναμη Νίνια(το αντίθετο του Νίνιο). Η επιρροή της στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής, αλλά οι ενδείξεις δεν είναι ανησυχητικές για μεγάλες ανατροπές.

Εξακολουθεί βέβαια να παραμένει πολύ χαμηλή η ηλιακή δραστηριότητα όπως αναφέρει η NASA, μια και βρισκόμαστε στο κύκλο νούμερο24, που θα φτάσει στο ελάχιστο την επόμενη  διετία 2019-2020. Η σταθεροποίηση όμως της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Για τη χώρα μας οι τάσεις είναι ίδιες μ αυτές του ευρωπαϊκού μοντέλου που προαναφέραμε. Ηπιος και θερμότερος του κανονικού. Οσο για τις βροχοπτώσεις οι αμερικανοί προβλέπουν συνέχιση της άνομβρης περιόδου  του 2017 για την Ν.Α ευρώπη και για τη χώρα μας. 

Παγκόσμια τάση καιρικών φαινομένων . Χειμώνας 2018
Παγκόσμια τάση καιρικών φαινομένων . Χειμώνας 2018