Σκουριασμένος Χρυσός

Σκουριασμένος Χρυσός

Το πρόβλημα με τις Σκουριές δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό . Ας είμαστε ειλικρινείς . Το βασικό είναι οτι η Εldorado είναι μια πολυεθνική. Γιατί αν ήταν το οικολογικό θα έπρεπε να είχαν κλείσει εδώ και χρόνια μερικά εργοστάσια της ΔΕΗ (που έχουν να δουν φίλτρα κάτι χρόνια και αναφέρομαι στο ελάχιστο μέτρο προστασίας), θα έπρεπε να είχαν κλείσει εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες πχ στη Θεσσαλία που μολύνουν με τα υγρά απόβλητά του κυρίως (κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό). Αλλά βλέπετε στα 2 παραπάνω παραδείγματα η μεν ΔΕΗ είναι δημόσια και συμφέρει τον εκάστοτε κυβερνώντα στο βόλεμα ημετέρων, στις προμήθειες κλπ γνωστά. Στα κόμματα και τον συνδικαλισμό το αλισβερίσι, γι αυτό και δεν υποκινούνται διαμαρτυρίες. Στην δε περίπτωση των κτηνοτροφικών μονάδων, γιατί είναι στη μέση τα ψηφουλάκια και οι τοπικές διαπλοκές. Για να μην μιλήσουμε για τις απανταχού χωματερές. Για όλα αυτά το ελληνικό κράτος (δηλαδή ο φόρος μας) πληρώνει στην ευρωπαϊκή ένωση ένα σωρό πρόστιμα.

Και αν θέλετε να πάμε παραπέρα, δεν ξέρω αν στην Χαλκιδική, με όρους περιβαλλοντικούς μιλώντας, έχει κάνει περισσότερο κακό η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, με την δόμηση κάθε σπιθαμή γης, ή η εξόρυξη των μεταλλείων, που υπάρχει εδω και αιώνες. Εξ άλλου και οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής Σκουριών-Ολυμπιάδας που αντιδρούν ίσως αυτό να ονειρεύονται . Να μεγαλώσουν τα ρεντ ρούμ τους.(sorry, AirBnB πλέον). Tι κι αν ξεχειλίζουν οι βόθροι, σπάνε οι αγωγοί (παράνομοι και μη) τα σκατά φεύγουν στη θάλασσα και τα σκουπίδια γεμίζουν καθε χαράδρα. Γιατί να μας φάνε το δάσος οι ξένοι, να το κάψουμε και να το χτίσουμε εμείς. Δε πειράζει που φτιάξαμε πάνω στους χείμαρρους τα ενοικιαζόμενα μας. Εμεις αγαπάμε το περιβάλλον. Γνωστή η τακτικ. Εφαρμόζεται σ όλη τη χώρα. Ο αγώνας δικαιώνεται καλύτερα όταν πασάρουμε φώτο από καφετί θάλασσες λόγω χειμάρρων μετά από ισχυρές νεροποντές και τις αποδίδουμε στις δραστηριότητες που δεν λειτουργούν καν. Τέτοιες τακτικές πείθουν εύκολα, δοκιμάστηκαν κιόλας από το κυβερνών αριστερό κόμμα μας με επιτυχία πρόσφατα. Άσχετο βέβαια ότι δεν διαρκούν καθ’ ότι η αλήθεια κάποτε φανερώνεται, όπως και με το Σύριζα.

Τώρα για το ποιος έχει δίκιο στη διένεξη? Εκτός από τις επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της εταιρείας (γνωστή η αυστηρότητα του Ε’ τμήματος του ΣτΕ), αυτό τελικά θα το αποφασίσει η διεθνής διαιτησία. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν την απάντηση σε παρόμοια προβλήματα προστασίας περιβάλλοντος, όπως την έχουν δώσει σ άλλες χώρες (Καναδά, Φιλανδία κλπ) γνωστές για τις οικολογικές ευαισθησίες τους.

Όσον αφορά τους σημερινούς κυβερνώντες μας, έχουν αποδείξει στην πράξη ότι βάζουν πρώτο το κομματικό συμφέρον και την πολιτική τους επιβίωση. Χάνουν από παντού και έχουν ανάγκη να πουλήσουν στο αριστερό τους ακροατήριο που τους γυρίζει τη πλάτη κάτι το χειροπιαστό. Έναν αγώνα ενάντια σε μία »κακή» πολυεθνική. Τι το πιο πιασάρικο ?! Εμείς όμως σαν λαός πρέπει να βρούμε τί θέλουμε. Γιατί τα δανεικά (που βόλευαν όλους) όχι μόνο τέλειωσαν αλλά καλούμαστε να τα πληρώνουμε γενιές ολόκληρες. Πώς θα γίνει αυτό γνωρίζουμε ?? Η υποκρισία και το ψέμα δεν βοηθούν πάντως.