Σε Πρώτο Πρόσωπο: Γλυκειά Σιωπή

Σε Πρώτο Πρόσωπο: Γλυκειά Σιωπή

Οι πολλές λέξεις μας φέρνουν κοντύτερα;

Λένε ότι δύο άνθρωποι ταιριάζουν πραγματικά, όταν μπορούν να κάθονται παρέα χωρίς να μιλάνε και απλά να χαίρονται ο ένας την παρουσία του άλλου.

Παλιά αυτό το θεωρούσα αδύνατο! Πίστευα πως οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν πραγματικά χρειάζεται να πουν αναλυτικά ο ένας στον άλλον τις σκέψεις τους, και φυσικά να μοιραστούν τα συναισθήματα τους. Γιατί αλλιώς πώς θα γνωριστούν καλά; Πώς θα νιώσουν ο ένας τον άλλον; Έτσι ξόδευα πολύ ενέργεια, προσπαθώντας να εξηγήσω και να εξηγηθώ. Μέχρι που κατάλαβα πόσο περιττό είναι αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσα σε μία τυπική ελληνική οικογένεια, με πολλή φασαρία, δυνατές φωνές και φυσικά παράλογα δράματα. Θυμάμαι όμως ότι αυτό ποτέ δεν μου άρεσε! Το είχα βέβαια συνηθίσει και μου ήταν εύκολο να το μιμηθώ, ασυνείδητα μάλιστα τις περισσότερες φορές. Μέχρι που αντιλήφθηκα, πόσο κακό μου έκανε, και τότε το σταμάτησα! Και φυσικά πλέον δεν αντέχω καθόλου τις ασταμάτητες φλυαρίες, τις δυνατές φωνές που προσπαθούν να επιβληθούν, τις ανούσιες προσωπικές πληροφορίες και -φυσικά- τα δράματα και τις υπερβολές.
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, έμαθα να αγαπώ πολύ την σιωπή. Ίσως γιατί κουράστηκα από την άσκοπη λεκτική προσπάθεια που κατέβαλλα ώστε να με καταλάβουν οι άνθρωποι που ήταν σημαντικοί για εμένα, και οι οποίοι επέμεναν να βλέπουν και να ακούν αυτό που εκείνοι ήθελαν και όχι αυτό που εγώ έλεγα. Τότε αρχικά βίωσα μία μεγάλη απογοήτευση, η οποία τελικά με ώθησε στην λυτρωτική σιωπή.

Μέσα στη σιωπή αυτή, άκουσα καλύτερα εμένα! Κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα να αναλώνομαι, μιλώντας και εξηγώντας τον τρόπο σκέψης μου σε ανθρώπους που δεν ήθελαν να τον αντιληφθούν. Αποφάσισα λοιπόν πως ή θα πρέπει να το κάνουν αυτοί από μόνοι τους αν νοιάζονται για εμένα, ή εγώ θα πρέπει να βρω άλλους ανθρώπους που θα γίνουν σημαντικοί για εμένα, και με τους οποίους θα μπορώ να επικοινωνώ πιο εύκολα, γιατί απλά θα ταιριάζει καλύτερα ο τρόπος σκέψης μας.

Αυτό για εμένα πλέον σημαίνει πως μία ανθρώπινη σχέση θα πρέπει να είναι απλή και εύκολη, άμεση και ξεκάθαρη, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς πολλές εξηγήσεις, με μεγάλη δόση «γλυκιάς» σιωπής, αυτής που  μας προσφέρει την δυνατότητα να νιώσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, και να έρθουμε πιο κοντά.