Σε Πρώτο Πρόσωπο: Ανισόρροπη Ισορροπία

Σε Πρώτο Πρόσωπο: Ανισόρροπη Ισορροπία

Η έννοια της ισορροπίας είναι για εμένα το ίδιο σημαντική με την έννοια της ελευθερίας. Για την ακρίβεια, αυτές οι δύο έννοιες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό, την ζωή μου. Και όταν η μία από τις δύο «χαλάει» , λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, τότε αποσυντονίζομαι.

 

Τον τελευταίο καιρό, έχει διαταραχτεί η ισορροπία στη ζωή μου. Αυτό μου φέρνει μεγάλη ταραχή και αναστάτωση. Και φυσικά μέσα σε όλο τον χαμό που ζω, καταλαβαίνω την αναγκαιότητα να βρω σύντομα μία καινούρια ισορροπία, με τα νέα πλέον δεδομένα. Απλά ακόμη δεν μπορώ να δω καθαρά ποιά θα είναι αυτή…

 

Για να δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνει να έχουμε ισορροπία στη ζωή μας, και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική. Πραγματικά πιστεύω πως είναι απαραίτητη σε όλους μας, ώστε να είμαστε ήρεμοι και δημιουργικοί. Η ισορροπία λοιπόν, σημαίνει σταθερότητα και ασφάλεια. Και αυτό φυσικά μας βοηθάει, να «πατάμε καλά στα πόδια μας» και να είμαστε συγκροτημένοι. Μπορούμε τότε να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και να δημιουργούμε.

 

Χωρίς καλή ισορροπία, έχουμε αστάθεια, αναποφασιστικότητα και είμαστε μπερδεμένοι. Άρα ακόμα και όταν τυχαίνει να  την χάνουμε, είναι σημαντικό να την ξαναβρίσκουμε και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

 

Δυστυχώς όμως η μεταβατική περίοδος από την μία κατάσταση ισορροπίας στην άλλη είναι δύσκολη και πολλές φορές οδυνηρή, αφού εμπεριέχει έντονα και την έννοια της απώλειας. Κάτι χάνουμε, για να βρεθούμε κάπου άλλου. Και αυτό πονάει! Επίσης, όλη αυτή η διαδικασία μας «τρώει» πολύ ενέργεια, γιατί όλη μας η ζωή, χρειάζεται νέο σχεδιασμό, νέα οργάνωση, η οποία βέβαια όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσουμε.

 

Το καλό όμως είναι πως όταν τα καταφέρουμε και βρεθούμε στην νέα κατάσταση ισορροπίας, σίγουρα είμαστε πιο δυνατοί και πιο συνειδητοποιημένοι από πριν. Πολύ πιθανόν μάλιστα να είμαστε και πιο χαρούμενοι  από πριν, ίσως ακόμα και ευτυχισμένοι. Χρειάζεται ωστόσο πολύ μεγάλη υπομονή και επιμονή, για να αντέξουμε την ανισόρροπη φάση της «ακροβασίας» από την μία κατάσταση στην άλλη, με όλα τα πιθανά «πεσίματα», «χτυπήματα» και φυσικά με όλες τις πιθανές ανατροπές και απογοητεύσεις. 

 

Ο στόχος όμως μίας καλύτερης ζωής είναι μια ανταμοιβή που μας δίνει πάντα κουράγιο και δύναμη.