Ρομαντικός ρεαλισμός

Στις αναπόδραστες αναποδιές που συναντoύμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια βασικά
Ρομαντικός ρεαλισμός

Είναι πολύ ευχάριστο, να βλέπουμε τον κόσμο ρομαντικά όμορφο, να εμπιστευόμαστε την καλοσύνη και την αγάπη των άλλων ανθρώπων, να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να χαιρόμαστε τη ζωή μας.
Τι γίνεται όμως όταν έρχονται ξαφνικά καταστάσεις, οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια όλη την ασχήμια αυτού του κόσμου, την αβάσταχτη κακία των ανθρώπων, και μαζί ανασύρονται κι όλα τα δικά μας δύσκολα συναισθήματα, οι φόβοι μας και οι ανασφάλειες μας;
Προφανώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στον εαυτό μας, στον κόσμο μας, στους ανθρώπους μας. Ίσως κάποιες φορές να νιώθουμε πως γκρεμίζεται ολόκληρη η κοσμοθεωρία μας.
Τί χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας συμβαίνει;

1. Ψυχραιμία
Είναι πολύ οδυνηρό να «χαλάει» η ζωή μας, αλλά ο πανικός που μας πιάνει για να τα διορθώσουμε όλα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, σίγουρα δε μας βοηθάει να γυρίσουμε στην παλιά μας ασφάλεια.
Άρα καλύτερα να αντέξουμε όλη την αναστάτωση που προκαλεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να βρούμε τις σωστές λύσεις που μας ταιριάζουν.

2. Ανασυγκρότηση δυνάμεων
Όταν έρχεται μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή μας, συνήθως τρομάζουμε, νιώθουμε λίγο σαν μικρά παιδιά, ευάλωτοι και απροστάτευτοι. Μπορεί βέβαια να το κρύβουμε πίσω από μία μάσκα αισιοδοξίας, δυναμισμού ή ορθολογισμού, αλλά αν δεν το αποδεχτούμε κινδυνεύουμε να λειτουργήσουμε σπασμωδικά και αναποτελεσματικά.
Γι αυτό καλό είναι να «μεγαλώσουμε», να ωριμάσουμε, να δούμε ποιές είναι οι δυνατότητες μας και οι ικανότητες μας, και να στηριχτούμε σ’ αυτές για να δράσουμε.

3. Αποδοχή και προσαρμογή
Όταν η ζωή μας αλλάζει απότομα και δυσκολεύει πολύ, τότε θυμώνουμε κι εμείς πολύ! Ειδικά αν έχουμε ήδη αγωνιστεί για να την φέρουμε σε μία καλή ισορροπία.
Ο θυμός αυτός, αν είναι ανεξέλεγκτος, μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Άρα καλύτερα να τον εκτονώσουμε μεθοδικά, ώστε να μπορέσουμε σύντομα, να αποδεχτούμε την νέα τάξη πραγμάτων και να προσαρμοστούμε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτή.

4. Δικαίωμα επιλογής
Δεν είμαστε έρμαιο των καταστάσεων, εκτός αν το επιλέξουμε.
Έχουμε δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για την ζωή μας και για την αλήθεια μας, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσουμε ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς.

5. Αληθινή πραγματικότητα
Η καλή επαφή με την πραγματικότητα, όποια και αν είναι αυτή, σίγουρα θα μας βοηθήσει πολύ για να βγούμε από μία δύσκολη κατάσταση. Φροντίζουμε τον εαυτό μας και προχωράμε.

Πάντως, όσο δύσκολη και αν γίνει η ζωή μας, είναι σημαντικό να βρίσκουμε καινούριους τρόπους ή να εξελίσσουμε τους παλιούς, ώστε να μπορούμε να περνάμε καλά και να χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, επειδή η χαρά θα αποτελεί πάντα και τη βασική φόρτιση των ψυχοπνευματικών μπαταριών μας!