Πολύπλοκη απλότητα

Η απόλαυση της ζωής συχνά έρχεται όχι με τα πολλά, αλλά με τα λίγα
Πολύπλοκη απλότητα

Συνεχώς παραπονιόμαστε για το πόσο πολύπλοκη είναι η ζωή μας. Πολλές φορές όμως νομίζω πως αυτό, ως ένα βαθμό, το προκαλούμε και εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Φαίνεται ότι μας αρέσει να «φορτωνόμαστε» με υποχρεώσεις αλλά και αρμοδιότητες, τις οποίες μάλιστα, πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
Και έτσι πιεζόμαστε για να τα καταφέρουμε όλα, και αγχωνόμαστε πολύ, και θυμώνουμε ακόμα περισσότερο, και φυσικά στο τέλος δε μπορούμε να χαρούμε τίποτα, έτσι πως είμαστε κουρασμένοι και στρεσαρισμένοι.

Και τότε πλέον αναρωτιόμαστε: «Μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε λίγο πιο ανέμελα, λίγο πιο ευχάριστα;». Στη φάση αυτή, είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως έχουμε δύο βασικά εργαλεία επιβίωσης, το μυαλό μας και τα συναισθήματα μας. Τα οποία όταν λειτουργούν σωστά και συνεργάζονται αρμονικά, μπορούν να μας καθοδηγήσουν προς την σωστή, για εμάς, κατεύθυνση. Άρα, με ποιους τρόπους θα απλοποιήσουμε τη ζωή μας ώστε να γίνει πιο ευχάριστη για εμάς;

1. Βάζουμε όρια!
Σε όλους τους άλλους, αλλά και στον εαυτό μας.
Πρώτα από όλα, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα όρια των αντοχών μας και να μην τα ξεπερνάμε γιατί πολύ απλά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ασθένεια, ψυχική και σωματική. Αν βέβαια, χρειάζεται να τα «ανεβάσουμε», η γυμναστική και η άθληση, είναι πάντα οι καλύτερες λύσεις.
Και φυσικά μετά βάζουμε όρια στην εργασία, στη διασκέδαση, στην τεχνολογία, στα χόμπι, στον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο, κ.α. Δεν γίνεται να είμαστε διαθέσιμοι στους άλλους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

2. Ορίζουμε ξεκάθαρα τις προτεραιότητες μας!
Εδώ τώρα, είναι απαραίτητο να απαντήσουμε σε δύο βασικές ερωτήσεις:
Α. Τι μας αρέσει περισσότερο από όλα όσα κάνουμε;
Β. Τι μας είναι πιο απαραίτητο από όλα όσα θέλουμε;
Οι απαντήσεις, θα καθορίσουν και τις προτεραιότητες μας.

3. Έχουμε στοχευόμενες επιθυμίες!
Είμαι σίγουρη πως όταν γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε, κάποια στιγμή εκεί ακριβώς θα φτάσουμε. Απλά καλό είναι, να είμαστε σίγουροι για τους στόχους μας, το κόστος τους αλλά και τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας , η υλοποίηση τους.

4. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε  λίγη απομόνωση!
Ζούμε σε μία πληθωρική εποχή, ένα σύγχρονο Rococo. Για να μην «πνιγούμε» από την υπερβολή, θέλουμε σίγουρα χώρο και χρόνο, για να βρεθούμε μόνοι με τον εαυτό μας, να κάνουμε αξιολόγηση των καταστάσεων και των ανθρώπων γύρω μας ώστε μετά να προχωρήσουμε ήρεμοι και συγκροτημένοι στη ζωή μας.

5. Χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε αυτά που έχουμε!
Χρειάζεται μόνο να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που μας χαλαρώνει και μετά το «επιβάλλουμε» στην καθημερινότητα μας, διότι σίγουρα είναι απαραίτητη όλη η  τροφοδότηση της χαλάρωσης, για ν’ ανταπεξέλθουμε στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας.

Σίγουρα στην αρχή, η απλοποίηση της ζωής μας μπορεί να φαίνεται  κάπως ασυνήθιστη τόσο σε εμάς, όσο και στους άλλους γύρω μας. Από τη στιγμή όμως που θα το πάρουμε απόφαση και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες, δύσκολες αλλαγές, μετά θ’ αρχίσουμε να ζωντανεύουμε τόσο πολύ και να χαιρόμαστε τόσο αβίαστα, που θα αποζητάμε όλο και περισσότερο αυτή την απλότητα που πριν από καιρό, μας φαινόταν πολύπλοκη, αλλά τώρα μας είναι εντελώς απαραίτητη!