Όμορφη Τέχνη 

Μία μοναδική εμπειρία η νέα έκθεση ζωγραφικής της Νάσιας Λουκοπούλου-Τζωρτζίδη
Όμορφη Τέχνη 

Η τέχνη είναι σα τον έρωτα. Πολύ προσωπική και πολύ μυστηριώδης. Τόσο όταν την δημιουργούμε, όσο και όταν επιχειρούμε  να την νιώσουμε. Μας αγγίζει, μας εμπνέει, μας εξελίσσει μόνο όταν πραγματικά μας ταιριάζει. Και αυτό συνήθως γίνεται άμεσα και αυθόρμητα. 

Αρχικά δημιουργείται ένα είδος ταύτισης με το έργο τέχνης και μετά καλλιεργείται μία μορφή συμπάθειας για τον δημιουργό του. Τότε μόνο «σπάμε» την υπαρξιακή μοναξιά μας, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε  σε βάθος την εμπειρία της τέχνης. Και φυσικά ανάλογα με το είδος τέχνης που καλούμαστε να βιώσουμε, θα διεγερθούν και οι αντίστοιχες αισθήσεις μας. 

Όταν είναι πίνακες ζωγραφικής, τότε μπορούμε απλά να αφεθούμε, για να «χαθούμε» μέσα τους. Να ταξιδέψουμε σε άλλους κόσμους πέρα από την πραγματικότητα μας. Πολλές φορές, όταν βλέπω ένα πίνακα ζωγραφικής που μου αρέσει πολύ, νιώθω την ανάγκη να τον αγγίξω και συνήθως το κάνω, αν φυσικά μου το επιτρέψουν! Φαντάζομαι πως με αυτόν τρόπο γίνομαι ένα μαζί του, σαν να μπορώ έτσι να μπω μέσα στον κόσμο του.

Αυτό ακριβώς ένιωσα και με τα έργα της Νάσιας Λουκοπούλου-Τζωρτζίδη, στην τελευταία έκθεση της Supernova, στον χώρο τέχνης Ρω, στη Θεσσαλονίκη. Η έμπνευση της ήρθε από  ένα εντυπωσιακό αστρικό φαινόμενο: λίγο πριν το τέλος του, ένα άστρο προκαλεί φωτεινές εκρήξεις. Η ενέργεια που εκλύεται είναι τεράστια και δημιουργεί τα supernova, γαλαξιακά σώματα από ιονισμένη ύλη, με ιδιαίτερα χρώματα και σχήματα, σε πολύ έντονο φως. 

Αυτό λοιπόν είδαμε κι εμείς στα έργα της Νάσιας: εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων μέσα σε σχήματα  υπερκόσμια. Ένταση, ενέργεια, ζωντάνια. Ταξιδέψαμε σε ένα παράλληλο σύμπαν και θαυμάσαμε πίνακες με προσεγμένη αισθητική, με έμφαση στις λεπτομέρειες που εκπλήσσουν ευχάριστα τον παρατηρητή. Όλα είναι τόσο εναρμονισμένα  μεταξύ τους, ώστε το αποτέλεσμα μας δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας και γλυκιάς ευχαρίστησης, ενώ ταυτόχρονα μας συγκλονίζει με τις ακαριαίες αντιθέσεις κάποιων χρωμάτων.

 

Μία μοναδική εμπειρία η έκθεση Supernova της Νάσιας Λουκοπούλου-Τζωρτζίδη, από την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, μέχρι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στον χώρο Τέχνης  Ρω, Ρωμανού 5.