Οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται σε «ανησυχητικό αδιέξοδο» γύρω από το νομοσχέδιο «διαζυγίου», δηλώνει ο διαπραγματευτής της ΕΕ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ λέει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γραμματέα του Brexit Ντέηβιντ Ντέιβις ότι δεν μπορεί να συστήσει την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες
Οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται σε «ανησυχητικό αδιέξοδο» γύρω από το νομοσχέδιο «διαζυγίου», δηλώνει ο διαπραγματευτής της ΕΕ

Πηγή: The Guardian, 12/10/2017
Των Daniel Boffey και Jennifer Rankin

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε «πολύ ανησυχητική κατάσταση αδιεξόδου» σε σχέση με το νομοσχέδιο «διαζυγίου» της Βρετανίας, αλλά η αποφασιστική πρόοδος πριν από τα Χριστούγεννα παραμένει ακόμα εφικτή, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον αρμόδιο υπουργό του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ότι δεν θα είναι σε θέση να εισηγηθεί στους ηγέτες της ΕΕ, σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα,  ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες γύρω από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις .

Αν και αναγνώρισε τη δυναμική που δόθηκε στις συνομιλίες από την υπόσχεση της Τερέζα Μέη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει τις υπάρχουσες οικονομικές δεσμεύσεις του, ο Μπαρνιέ δήλωσε: «Αυτή την εβδομάδα όμως το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να διευκρινίσει αυτές τις δεσμεύσεις».
«Σε αυτό το ερώτημα έχουμε βρεθεί σε αδιέξοδο, γεγονός πολύ ανησυχητικό για χιλιάδες υπεύθυνους για την υλοποίηση έργων και για τους φορολογούμενους … Δεν είμαι σε θέση να προτείνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας την έναρξη συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση».

Σε μία ένδειξη ότι οι συνομιλίες βρίσκονται επί επτά μήνες στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπαρνιέ πρόσθεσε: «Μια μη συμφωνία θα είναι μια πολύ κακή συμφωνία και, για να είμαστε σαφείς, από την πλευρά μας θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενεδεχόμενο και όλα τα ενδεχόμενα.» Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.

Ο Ντέιβις απάντησε στα σχόλια του Μπαρνιέ καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αδράξει την ευκαιρία όταν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επιτρέψει στον Μπαρνιέ να συζητήσει για το μέλλον. «Ελπίζω ότι θα δώσουν στον Μισέλ τα μέσα για να προχωρήσουμε σε αυτό που κάνουμε», είπε.
Ο Μπαρνιέ έδωσε πάντως κάποιες ελπίδες ότι θα βρεθεί τρόπος να σπάσει το αδιέξοδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είπε ότι παρέμεινε «σήμερα πεπεισμένος ότι μέσω πολιτικής βούλησης θα είναι εφικτή η αποφασιστική πρόοδος  στους επόμενους δύο μήνες». «Σιγά-σιγά αλλά σταθερά τις επόμενες εβδομάδες θα διερευνήσω την πορεία προς τα εμπρός, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη βούληση θα διερευνήσω τρόπους για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο όπου έχουμε βρεθεί».

Πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για το Συμβούλιο να επιτρέψει στον Μπάρνιερ να επισημάνει ορισμένες από τις λεπτομέρειες μιας μεταβατικής περιόδου, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Ο Μπαρνιέ απέρριψε τις συζητήσεις ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν του αρέσει αυτός ο όρος.

Φωτογραφία από Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images