Οι Μαφίες, το μαύρο χρήμα και το Λονδίνο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ είναι απλή και είναι επίσης εύκολο να κρυφτεί
Οι Μαφίες, το μαύρο χρήμα και το Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι από τα κορυφαία οικονομικά κέντρα του κόσμου . Υπάρχουν πολλά χρήματα που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων και αυτά του διεθνούς εγκλήματος. Οι μαφίες προσελκύονται, επειδή είναι μια αγορά όπου μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα μπίζνες. Σύμφωνα με έρευνες που αφορούν το  Οικονομικό έγκλημα, είναι περίπου 195 δισεκατομμύρια λίρες τα χρήματα που επενδύονται κάθε χρόνο μέσα από το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου. Εδώ, η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι απλή και είναι επίσης εύκολη η απόκρυψη. Είναι σαφές ότι, εν μέσω των μεγάλων όγκων χρημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά, είναι λιγότερο εύκολο να εντοπιστούν επενδύσεις αμφίβολης ή σαφώς παράνομης προέλευσης. 

 

 

«Η Αγγλία θεωρείται ως ένα ευνοϊκό έδαφος για πολλές εγκληματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων μαφιών, για διάφορους λόγους – εξηγεί η

Anna Sergi– Καθηγήτρια Εγκληματολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Πρώτα για τη γεωγραφική της θέση: Η Αγγλία είναι ένας από τους λιμένες εισόδου της Ευρώπης από την ατλαντική διαδρομή και φυσικά από τη Λατινική Αμερική. Ως εκ τούτου, όσον αφορά την διακίνηση ναρκωτικών, αν και δεν είναι η ακτή της προτίμησης, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πόρτα. Μιλάμε για το λιμάνι του Λίβερπουλ, αλλά προφανώς και για πολλές άλλες εισόδους ».

 

Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της κοκαΐνης στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση και ως εκ τούτου η αγορά είναι στα ύψη και με πολύ καλά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα αντιπαράθεσης σε όλο το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της μαφίας, σταματά σε« ορατές »δραστηριότητες. Έτσι αυτό, εκτός από το γεγονός ότι είναι βολικό να ανακυκλώνονται χρήματα στο αγγλικό σύστημα, καθιστά την Αγγλία πολύ ελκυστική από την άποψη των μαφιών. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι μαφίες πηγαίνουν εκεί που υπάρχουν ήδη χρήματα. Πρέπει να υπάρχουν χρήματα για να εκμεταλλευτούν τα χρήματα. Στην πράξη δεν υπάρχει οικονομική λειτουργία που δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο ανακύκλωσης. «Έκτακτες πράξεις σε εταιρείες, συναλλαγές παραγώγων. Κάθε μέσο που προσφέρει η χρηματοπιστωτική αγορά ή η επιχειρηματική αγορά γενικά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανακύκλωσης. Τα ακίνητα αγοράζονται, οι εταιρείες αγοράζονται, οι επενδύσεις γίνονται μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Τα συστήματα ανακύκλωσης σήμερα είναι σχεδόν ατελείωτα και το Λονδίνο τα προσφέρει όλα ». 

 

Οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης, σύμφωνα με την Anna Sergi, είναι πολύ δημιουργικές αλλά έχουν μόνο ένα σκοπό. Τον καθαρισμό των χρημάτων, την δικαιολογία της καταγωγής σαν να ήταν νόμιμη. ‘Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι, όπως επανεπένδυση σε νόμιμες δραστηριότητες (εστιατόρια, ακίνητα, ποδοσφαιρικά κλάμπ κ.α)και αυτό γίνεται μέσω χρηματιστών και εταιρειών ή οικονομικών συμβούλων σε πολλά μικρά ποσά για να επενδυθούν σε μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχει επίσης η  οικονομική κατάσταση που βοηθά να κινηθούν χρήματα των διαφόρων ταμείων και διάφορα περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ρευστά περιουσιακά στοιχεία αλλά και τραπεζικά προϊόντα, όπως η υψηλή χρηματοδότηση, επενδύσεις στην  χρηματιστηριακή αγορά). Ως αποτέλεσμα, το εύκολα ανακυκλώσιμο χρήμα  αν υπάρχει η δυνατότητα. 

 

Αυτό που αναδεικνύεται  είναι ότι με τα διάφορα »τρικ» είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην αρχική-κύρια ιδιοκτησία. Εκτός από αυτά, υπάρχουν επίσης πολύ πιο περίπλοκα συστήματα, σχεδόν εξ ολοκλήρου συνδεδεμένα με τραπεζικά προϊόντα ή με μεταφορές χρημάτων σε άλλες πλατφόρμες εκτός από τις τραπεζικές. 

 

Έπειτα, υπάρχουν οι περισσότερο γνωστές τακτικές, όπως το Smurfing, που είναι καταθέσεις χρημάτων σε ατομικούς λογαριασμούς κάτω από το όριο που επιτρέπεται από οποιαδήποτε τράπεζα στην Ευρώπη για τον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή η δημιουργία μικρών επιχειρήσεων μέσα σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις ή καταστήματα στοιχημάτων.

Το άνοιγμα ενός καταστήματος στοιχημάτων στην Αγγλία φέρνει έναν ιδιαίτερα υψηλό τζίρο μετρητών, έχει κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, αλλά  μπορεί να γίνει όχημα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες’. Για χρόνια, μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες μεθόδους ανακύκλωσης από τις μαφίες είναι να επενδύσουν σε εταιρείες στοιχημάτων στο διαδίκτυο ή γενικότερα στο σύστημα ‘παιχνιδιών’. Πρόσφατη αποκάλυψη το κλαν των Parisi από την Ν.Ιταλία που έχει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην βρετανική πρωτεύουσα και είναι υπό έλεγχο από τις αρχές.


Το
Brexit θα βοηθήσει την διακίνηση του μαύρου χρήματος. Ηταν γνωστή η εσωτερική κόντρα πάνω στο θέμα αυτό στην Ε.Ε με τους γερμανούς, πολέμιοι της παράνομης νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές ενέργειες αλλά και τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων.

Ρώσοι ολιγάρχες, λατινοαμερικάνοι διακινητές παράνομων ουσιών, ιταλική και διεθνής μαφία, όπως και έμποροι όπλων θα βρουν στην βρετανική πρωτεύουσα ακόμα περισσότερη θαλπωρή. Και ίσως έτσι αντικαταστήσει την χασούρα του εγχώριου ΑΕΠ της μετά το οριστικό διαζύγιο με την Ε.Ε.

Βέβαια τι αντίκτυπο θάχει στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη όλο αυτό, είναι το μεγάλο ερώτημα που δύσκολα μπορεί ν απαντηθεί τώρα.