Ο Πούτιν τιμά τους Ρώσους, θύματα της πολιτικής βίας

Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως ρητά αποστασιοποιήθηκε από έργα και ημέρες κομμουνιστών προκατόχων του
Ο Πούτιν τιμά τους Ρώσους, θύματα της πολιτικής βίας

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν τέλεσε στη Μόσχα τα αποκαλυπτήρια του Τείχους της Θλίψης, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Κύριλλο. Πρόκειται για ένα μνημειακό έργο του γλύπτη Γκεόργκι Φραγκουλιάν, αφιερωμένο στα θύματα της πολιτικής καταπίεσης στη χώρα. Η σκουρόχρωμη σύνθεση είναι υποβλητική, με συχνές πολύγλωσσες εκκλήσεις για θύμηση, ενώ οι εσοχές της επιφάνειας -η οποία αναπαριστά αφηρημένα απρόσωπες ανθρώπινες μορφές- προσκαλούν τους επισκέπτες να ενσωματωθούν έστω και για λίγο στο εικονοποιημένο δράμα. Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα καθώς είναι αφιερωμένη από το 1991 στα θύματα της πολιτικής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν δε δίστασε να καταφερθεί έμμεσα εναντίον των προκατόχων του ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης, και ειδικά κατά του Ιωσήφ Στάλιν, καθώς ανέφερε ξεκάθαρα πως οι πράξεις εκείνης της εποχής δε μπορούν να συγχωρεθούν. Ζήτησε μνήμη εγρήγορση αλλά όχι εκδίκηση για όσα φρικτά έγιναν εκείνα τα χρόνια. Θυμίζουμε πως ειδικά κατά τη διάρκεια  του Μεγάλου Τρόμου υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους στην ΕΣΣΔ μέχρι και 30 εκατομμύρια άτομα, με πολλούς από αυτούς θύματα του λιμού της Ουκρανίας αλλά πολύ περισσότερους να χάνονται χωρίς ίχνη στα υπόγεια της οδού Φέλιξ Ντερζίνσκι και στα γκούλαγκ του αρκτικού κύκλου και της Καμτσάτκα. Η θαρραλέα αυτοκριτική του Πούτιν είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψιν το ότι η άποψη των κατοίκων της χώρας του για τον Στάλιν έχει πρόσφατα μεταβληθεί προς το θετικότερο.

Η παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελετή προκάλεσε ποικίλα αρνητικά ή/και ειρωνικά σχόλια, δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι οι συμπατριώτες που τον κατηγορούν ως απολυτάρχη, αποδίδοντας του ακόμη και φόνους πολιτικών του αντιπάλων. Παρ’ όλα αυτά η πρωτοβουλία δεν παύει να αποτελεί μία ένδειξη συγνώμης και περίσκεψης για τις βίαιες ακρότητες που πολύ συχνά διεπράχθησαν, με κίνητρα πολιτικά ή «πολιτικά». Εύλογα αναρωτιέται κανείς τί έχουν να πουν για όλα αυτά οι αμετανόητοι σταλινικοί συμπατριώτες μας, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο ν’ αμφισβητούν ακόμη και τη σφαγή των Πολωνών στο Κατίν, έγκλημα το οποίο παραδέχθηκε ήδη από τις αρχές του ‘90 ο Μπόρις Γέλτσιν.

Φωτογραφία από en.kremlin.ru