Ο Καιρός τον Δεκέμβρη και τις γιορτές

Ο Καιρός τον Δεκέμβρη και τις γιορτές

Πριν περάσουμε στα όσα τα μοντέλα μακράς πρόβλεψης έχουν να μας πουν για την τάση του καιρού του Δεκεμβρίου(σήμερα) και του επερχόμενου χειμώνα 2019(προσεχώς), ας δούμε τι ακριβώς έγινε από πλευράς καιρικών φαινομένων το 2018.


Όπως ειχαν σωστά προβλέψει σχεδόν όλα τα μεγάλα ινστιτούτα που ασχολούνται με την μακρα πρόβλεψη (Ε
CMWF,NOOA,GFS κλπ) και σας είχα αναφέρει εδώ στο POINT 4023, πέρυσι τέτοιο καιρό και τον Ιούνιο, είχαμε έναν πολύ ήπιο χειμώνα, με μεγαλύτερες για την εποχή θερμοκρασίες στη χώρα μας. Μπόλικες βροχές την άνοιξη, ένα ήπιο καλοκαίρι χωρίς εξάρσεις(καύσωνες) και ένα εξαιρετικά άνυδρο φθινόπωρο, ελαφρά θερμότερο σε γενικές γραμμές.

Παγκοσμίως, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση της κλιματικής κατάστασης της WMO, η θερμότητα των ωκεανών ήταν σε επίπεδα ρεκόρ το 2018 καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό. COP24(φωτο1).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Οσον αφορά τον τελευταίο μήνα του χρόνου, ας δούμε την τάση εξέλιξής του, όπως μας παρουσιάζεται από το ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF.

 

 

 

 

 

 

 


Για την εβδομάδα από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 2-4 °
C σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο στη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ουαλία και τη Σκωτία θα είναι πιο κρύο από το κανονικό. Στη χώρα μας η καλοκαιρία θα συνεχιστεί, λιγες βροχές και θερμοκρασίες 1-2 βαθμους παραπάνω από το κανονικό.

Στην Ευρώπη, οι βροχοπτώσεις είναι πάνω από το μέσο όρο στον κεντρικό, βόρειο και ανατολικό τομέα, κάτω από το μέσο όρο στην Ισπανία και τη νότια Πορτογαλία.

 Την επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 10 έως την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, η θετική ανωμαλία, αν και λιγότερο έντονη, θα συνεχιστεί. Στην Ευρώπη ο καιρός θα είναι θερμότερος από τον κανόνα για τους δυτικούς τομείς. Κατά μέσο όρο στις ανατολικές χώρες και στη Σκανδιναβία λίγο πιο κρύος. Απουσία γενικότερα βροχών σ ολη την ήπειρο περίπου. Στην Βορ,Ελλάδα καμιά ιδιαίτερη μεταβολή, στην νοτ.Ελλάδα σαφώς θερμότερος του κανονικού. Συνεχίζεται η απουσία σημαντικών κατακρημνίσεων.

 

 

 

 

Από τη Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, αλλά και την επόμενη εβδομάδα των εορτών, οι θερμοκρασίες θα καταγράψουν τιμές υψηλότερες από τον μέσο όρο. Οι τιμές υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τους 2-4 ° C σχεδόν σε ολόκληρη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της κεντρικής Νότιας Νορβηγίας.

Στην χώρα μας λιγο λιγότερο, ενώ συνεχίζεται η ανομβρία, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της. Εορτές δηλαδή με απουσία σημαντικών καιρικών φαινομένων, γεγονός που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις.

 

 

Eιδικά το αμερικάνικο μοντέλο GFS για Θεσσαλονίκη προβλέπει γενικότερη απουσία βροχοπτώσεων με εξαίρεση την περίοδο κοντά στον ΠΣΚ 21 με 23 /12 και το ΣΚ των Φώτων. Θερμοκρασιακά προβλέπει μια γενικότερη επιδείνωση περι τα μέσα του μηνός με πτώση (μέγιστες 7-8-9C) που θα κρατήσει όλες τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων.

Παραμονή πρωτοχρονιάς και τις επόμενες μέρες σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς οι μέγιστες.

 

Για την Αθήνα με εξαίρεση το πενθήμερο μεταξύ 15-20 που θα χει κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, όλος ο μήνας αλλα και η πρώτη εβδομάδα του χρόνου χαρακτηρίζεται από υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες 2-3 βαθμούς μεγαλύτερες από το κανονικό (15-16-17 C οι μέγιστες)και φυσικά και εδώ ισχύει, όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας η απουσία σημαντικών βροχοπτώσεων.