Ο Γαλαξίας στο ρυθμό της μουσικής

Ο Γαλαξίας στο ρυθμό της μουσικής

Ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherest, έγραψε μουσική με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου, που έχει μετατρέψει σε νότες, τα σήματα στα τηλεσκόπια των τελευταίων 20 χρόνων, της  κίνησης των αέριων μαζών στο γαλαξία μας.

Το αποτέλεσμα είναι το τραγούδι με τίτλο «Milky Way Blues».

 Οι καταγραφές αντανακλούν κυρίως την ταχύτητα των αερίων που περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας’, λέει ο Heyer στην ιστοσελίδα του Sciencealert. Χρησιμοποιώντας μια μικρή πεντατονική κλίμακα, δηλαδή αποτελούμενη από 5 νότες, ο ερευνητής μετασχημάτισε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα ραδιοτηλεσκόπια στο Γαλαξία σε μουσικές νότες και μουσικά όργανα. Έτσι τα μοριακά αέρια έχουν γίνει πιάνο, τα ατομικά εχουν γίνει μπάσο και αυτά που ιονίζουν ένα σαξόφωνο. Οι υψηλότερες νότες δείχνουν ότι τα αέρια κινούνται προς μία κατεύθυνση, ενώ οι χαμηλότερες δημιουργούνται από την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση και οι μακρύτερες από ισχυρότερες κινήσεις. ‘Κάθε παρατήρηση αντιπροσωπεύεται από μια γραμμή, η οποία δείχνει πού ήταν στραμμένο το τηλεσκόπιο, ενώ οι θέσεις των κύκλων κατά μήκος της γραμμής δείχνουν το σημείο αερίου στον γαλαξία’ σημειώνει ο Heyer.


 

Η ιδέα της μετατροπής αριθμών και δεδομένων του διαστήματος σε μουσική δεν είναι καινούργια. Ήδη ο Kepler, πίσω στο 1619, έγραψε την «Αρμονία του Κόσμου, που περιγράφει τους πλανήτες σαν μουσικές νότες, ανάλογα με την ταχύτητα της τροχιάς τους. Πιο πρόσφατα, το 2014 Domenico Vicinanza, από το ευρωπαϊκό δίκτυο Geant έχει χρησιμοποιήσει 36 χρόνια κοσμικών  ανιχνεύσεων των Voyager για να δημιουργήσει ένα μουσικό ντουέτο, ενώ το 2015 ένας τούρκος αστρονόμος, Burak Ulas, έχει συνθέσει ένα κομμάτι με τις δονήσεις του Υ-Cam ένα αστέρι.

Στο μέλλον αναμένονται ακόμα περισσότερες και ίσως ακόμα πιό ενδιαφέρουσες ηχητικές-μουσικές συγκινήσεις από το σύμπαν μας και ποιός ξέρει ακόμα και από άλλα εξωγήινα όντα.

Αλλά δεν είναι μόνο το διάστημα που μας εμπνέει μουσικά. Σε μουσικά κομμάτια έχουν μετατραπεί και ήχοι της γης, όπως σεισμοί, ηφαίστεια κ.α.
Όπως ο σεισμός του Landers της Καλιφόρνιας (το 1992) που μετατράπηκε σε δίλεπτο μουσικό κομμάτι Ροκ σε συνεργασία της Αμερικάνικης Γεωλογικής Υπηρεσίας και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.