North Macedonia – Greece 4-2

North Macedonia – Greece   4-2

Τι δεν κατάλαβα στη συμφωνία.

Πως είναι erga omnes και επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το mk η mkd στο internet και στα εμπορεύματα. Θα έπρεπε κι αυτά να τροποποιηθούν σε  smk και smkd.

Γιατί η εθνικότητα δεν γίνεται και αυτή Βορειομακεδονική, όπως και η γλώσσα. ή σλαβομακεδονικές (κανονικά, οχι σε διφορούμενες υποσημειώσεις, χωρίς νόημα) και παραμένουν μόνο σκέτο μακεδονικές, κάτι που όπως είχε αναφερθεί και παλαιότερα μας φέρνει σε αντίθεση με τους Βούλγαρους που  δεν τα αναγνωρίζουν.

Οι Αλβανοί της περιοχής συνταγματικά αναγνωρίζονται από την FYROM σαν εθνότητα όπως και η γλώσσα τους, άρα δεν θα είχαν ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

Το χειρότερο δε είναι ότι η ελληνική πλευρά δέχεται στο σχέδιο συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και από την Ελλάδα ως «Μακεδονική» ήδη από το 1977. Πράγμα το οποίο είναι ψευδές αλλά βοηθά το αφήγημα Κοτζιά που εδώ και καιρό διατυμπάνιζε σκοπίμως για να δικαιολογήσει προφανώς τη στάση του ο Έλληνας υπ.έξωτερικών.

Ο αλυτρωτισμός των σκοπιανών δεν έχει να κάνει τόσο με την αρχαία Μακεδονία (παραμύθι ενός ανθρώπου Γκρουέφσκι) όπως λανθασμένα θεωρούν οι σύγχρονοι » μακεδονομάχοι» και αναφέρεται στο κείμενο σχετικά με αρχαία ελληνική ιστορία κλπ (προφανώς μπήκαν στο κείμενο για κατευνασμό τους), αλλά με το Ιλιντεν και το Κρούσοβο του 1903, περί κοινού μακεδονικού έθνους υπό τον τουρκικό ζυγό. Δεν βλέπω αλλαγή του συντάγματος σε αυτό το θέμα. Αλλωστε τι αλλαγές να ζητήσει ο Κοτζιάς από την στιγμή που δεχόταν το όνομα »Μακεδονία του Ιλιντεν» !!

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και θέλουν συνεχή παρακολούθηση, όπως και η σύσταση επιτροπών (από ποιους άραγε και με ποιες εγγυήσεις ?) για τα σημαντικά θέματα που θα αγγίξουν την καθημερινότητα των απλών πολιτών σε βάθος χρόνου.

Οταν δεν συμφωνήσουν οι επιτροπές, ποιο το αποτέλεσμα ?

Οσον αφορά το όνομα προσωπικά δεν με εκπλήσσει και το θεωρώ μέσα στην πάγια εθνική γραμμή του γεωγραφικού προσδιορισμού.

Ειναι σίγουρο ότι σε μια διαπραγμάτευση κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις, για να λύσεις το πρόβλημα. Δεν χρειαζόμαστε νέους διχασμούς όπως συνηθίζουν οι Τσιπροκαμένοι.

Αλλά, άλλο αυτό και άλλο να παρουσιάζεις ένα μέτριο έως κακό αποτέλεσμα ως κάτι το εξαιρετικό.

Είμαι από αυτούς που θεωρούσα πολύ καλό το timing για λύση.

Οχι αυτή τη λύση. Είναι σαφώς βεβιασμένη, στο πόδι και εξυπηρετεί σκοπούς και συμφέροντα άλλων και χωρίς την συναίνεση του πολιτικού κόσμου , όπως γίνονταν μέχρι τώρα με τις υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για εθνικά θέματα.

Το βάρος της συμβιβαστικής συμφωνίας για τη χώρα μας είναι σαφέστατα δυσανάλογο. Ή ορίζεις το Βόρειος Μακεδονία σ όλα(κράτος-έθνος-γλώσσα) η δεν έχει νόημα να συνεχίσεις.

Oπως πολύ σωστά ανέφερε ο Ε.Βενιζέλος σε δήλωση του….»ο ισχυρισμός ότι έγινε ένας συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πήρε το σύνθετο όνομα και την erga omnes χρήση που διασφαλίζεται και με αναθεώρηση του Συντάγματος και έδωσε τον χαρακτηρισμό της γλώσσας και της ιθαγένειας είναι αβάσιμος. Η Ελλάδα δίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δηλαδή το σύνολο του διπλωματικού της οπλοστασίου και άρα το αντίβαρο ως προς την ακύρωση του αλυτρωτισμού θα έπρεπε να είναι πλήρες, να αφορά δηλαδή και τον ακριβή χαρακτηρισμό της γλώσσας και της ιθαγένειας.

Και μια που βρισκόμαστε σε ποδοσφαιρική διάθεση λόγω μουντιάλ θα έλεγα ότι το σκορ στις Πρέσπες το Σάββατο θα γράψει North Macedonia – Greece 4-2.