Νέοι και παλιοί δικηγόροι αναζητούν διεξόδους

Μία νέα σταδιοδρομία στο Δημόσιο ασκεί γοητεία σε αρκετούς
Νέοι και παλιοί δικηγόροι αναζητούν διεξόδους

Εδώ και λίγες μέρες 404 Έλληνες πτυχιούχοι (πολλοί εκ των οποίων της Νομικής) έπαψαν να κάθονται σε…αναμμένα κάρβουνα. Ο λόγος είναι ότι στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν οι -προσωρινοί- πίνακες κατάταξης επιτυχόντων για τις θέσεις που προβλέπει η προκήρυξη 1Κ/2017 του ΑΣΕΠ . Πρόκειται για προσλήψεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με άλλα λόγια στα Δικαστήρια και στις Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας).Υποβλήθηκαν συνολικά 31.221 αιτήσεις, πράγμα που σημαίνει πως εισέρχεται στο Δημόσιο ένας/μία στους 77 υποψηφίους.

Η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε δικηγόρους (όπως φυσικά και σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες), με τον αριθμό τους να υπολογίζεται στους 44.000, δηλαδή σε μια αναλογία ενός προς 254 κατοίκους. Σε επίπεδο ΕΕ πιο κοντά μας βρίσκεται η Πορτογαλία, που όμως έχει μόνο… 25.000 σε σύνολο πληθυσμού παρόμοιο με το δικό μας. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό τους, οι Έλληνες δικηγόροι είδαν και πολλές ειδικές ρυθμίσεις να καταργούνται τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνες που αφορούσαν την υποχρεωτική παράσταση σε συμβόλαια, το ύψος των αμοιβών τους και τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος.

Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας γενικά, αλλά και του κλάδου των κατασκευών ειδικά, τους έβλαψαν ιδιαίτερα, προκαλώντας ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων δικηγόρων που έχουν υπολογιστεί να αγγίζουν ακόμη και το 45%. Η νομοθέτηση του ΕΦΚΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς, με αποτέλεσμα είτε να καταθέσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, ή ν’ αφήσουν τα γραφεία τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους από τις κατοικίες τους.

Ο παραπάνω διαγωνισμός έρχεται σε συνέχεια του περσινού για 196 ειρηνοδίκες, όπου είχαν δηλώσει συμμετοχή 1.800 δικηγόροι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μεταξύ των υποψηφίων υπήρξαν και διαγωνιζόμενοι στην ηλικία των 35 ή και 40 ετών (το ηλικιακό όριο εισόδου είναι τα 40). Μιλάμε δηλαδή για επαγγελματίες που, έχοντας κάνει έναν κύκλο ως δικηγόροι,  αποφάσισαν ν’ αλλάξουν πορεία, απογοητευμένοι από την αυτοαπασχόληση.
Αναμφίβολα διανύουμε μία περίοδο που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση παντού, και οπωσδήποτε και πάνω στους τομείς Δικαίου Υπό τις συνθήκες αυτές η… μοναχική δικηγορία  μάλλον έχει τελειώσει πλέον. Σχήματα πολυάριθμα, με ιεραρχία και συγκεκριμένο καταμερισμό εργασίας θα αποτελέσουν λογικά το μέλλον, με πολλούς πτυχιούχους να εργάζονται πλέον ως μισθωτοί  Θα πρέπει όμως και να εμφυσηθεί αντίστοιχη νοοτροπία σε νέους, οι οποίοι σύντομα θα εισέλθουν στο χώρο. Θα πρέπει να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση ώστε να έχουν καλύτερη παροχή υπηρεσίας αφενός, αφετέρου δε οι απολαβές τους να σχετίζονται και με τις γνώσεις τους.

Παράλληλα, είναι απορίας  άξιο αν η προσεχής αλλαγή διοικήσεων στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους θα φέρει και μια νέα, πιο τολμηρή οπτική στο ζήτημα του αριθμού των μελών του κλάδου. Αν δηλαδή θα αναζητηθούν πόροι εθνικοί και ευρωπαϊκοί, ώστε ένας αριθμός υποαπασχολούμενων δικηγόρων να μετεκπαιδευθεί σε κάποιο εντελώς καινούργιο αντικείμενο, για να λάβει τα εφόδια που απαιτεί μια νέα καριέρα.