Μια σειρά από εκρήξεις βομβών στη Σουηδία γεννά ερωτήματα και ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας

Μιά νυχτερινή ισχυρή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα διέλυσε την είσοδο του κτηρίου. Μιά εξώπορτα διαμερίσματος τυλιγμένη με δυναμίτη εκτόξευσε ένα κομμάτι τοίχου μακρύτερα από 80 μέτρα, μέσα σ΄ένα καθιστικό γειτονικού κτηρίου. Και μιά επαρχιακή πόλη διέκοψε τη λειτουργία της μετά από υποψία βόμβας σε αυτοκίνητο.
Μια σειρά από εκρήξεις βομβών στη Σουηδία γεννά ερωτήματα και ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας

Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε εκρήξεις βομβών ή ανάλογοι συναγερμοί στη Σουηδία από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 13 Οκτωβρίου. Αυτά τα περιστατικά έχουν κλονίσει το σκανδιναβικό έθνος και έχουν ενισχύσει την εκστρατεία της άκρας δεξιάς, που παρουσιάζει τη χώρα ως προειδοποιητικό παράδειγμα των αποτυχημένων  φιλελεύθερων πολιτικών στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Μερικά χρήσιμα στοιχεία:
Οι βόμβες:
Καταρχήν, κανείς δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε κάποιο από τα περιστατικά.
 1.  Τη νύχτα της 13ης Οκτωβρίου, μια ισχυρή έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε ένα κτίριο διαμερισμάτων στη σουηδική πόλη Μάλμε, η οποία έχει βιώσει μια αύξηση της βίας μεταξύ συμμοριών και των  δολοφονιών με  πυροβόλα όπλα. Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για τον περιορισμό της σχεδόν μαφιόζικής εγκληματικής δραστηριότητας.
 2. Στις 16 Οκτωβρίου, πάλι στο Μάλμε, αστυνομικοί, ειδικοί της Σήμανσης  και τεχνικοί εξουδετέρωσης βομβών έσπευσαν σε σημείο  έκρηξης που πιθανώς προκλήθηκε από βόμβα αυτοκινήτου.
 3. Μια έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα του Χέλσινγκμποργκ στις 18 Οκτωβρίου κατέστρεψε την είσοδο του σταθμού και έσπασε τα παράθυρα των κοντινών κτιρίων. Η αστυνομία απέδωσε την επίθεση σε εγκληματικά δίκτυα.
4.  Στην  πόλη Νόρκοππινγκ διακόπηκε η κυκλοφορία στις 18 Οκτωβρίου, μετά από υποψία για βόμβα αυτοκινήτου.
 5. Περίπου στις 9.30 μμ. στις 19 Οκτωβρίου, η αστυνομία έλαβε μια κλήση κινδύνου για υποψιαζόμενη εκρηκτική ύλη στο κλιμακοστάσιο μιας  πολυκατοικίας στο Μάλμε.

Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία:
Το έγκλημα στη Σουηδία έχει κατασετί πεδίο πολιτικής αντπαράθεσης από τη στιγμή που  ο πρόεδρος Τραμπ, χρησιμοποίησε τη χώρα ως παράδειγμα για το ότι οι πιο ευνοϊκές πολιτικές μετανάστευσης υποτίθεται πως  έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της εγκληματικότητας. Σε μια δήλωση που τότε διακωμωδήθηκε, ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα ανύπαρκτο συμβάν «χθες το βράδυ στη Σουηδία»( “last night in Sweden”) κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Φεβρουάριο.
Έκτοτε οι ηγέτες της τοπικής ακροδεξιάς έχουν συστρατευθεί γύρω από τα σχόλια, αξιοποιώντας οποιοδήποτε επεισόδιο βίας στη Σουηδία ως απόδειξη ότι ο πρόεδρος εξέθεσε εύστοχα την ηθική κατρακύλα της χώρας.

Τι λέγεται για όλα αυτά:
Ο Πωλ Τζόζεφ Ουότσον, συντάκτης στην συνομωσιολογική  ιστοσελίδα infowars.com, δήλωσε ότι η πρόσφατη σειρά βομβιστικών επιθέσεων αναδεικνύει ότι  ο πρόεδρος Τραμπ  «αποδείχτηκε σωστός», παρά την αρχική επίθεση κατά της άποψης του, και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η χώρα δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων μεταναστών, η χαμηλής έντασης τρομοκρατία είναι πιά συνηθισμένη στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ένας αριθμός διαβόητων ισλαμικών γκέτο.»
Το Breitbart.com, το οποίο εξέφρασε τη… θλίψη του για την δήθεν κατάπτωση της Σουηδίας από τόπο ουτοπίας σε «πρωτεύουσα επιθέσεων με χειροβομβίδες», υπονόησε ότι η έκρηξη στο αστυνομικό τμήμα ήταν τρομοκρατική ενέργεια, παρά το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση εμπλέκεται σε κάποιο από τα πρόσφατα περιστατικά.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν χαρακτήρισε την επίθεση κατά του τμήματος  ως  «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας» και κάλεσε την αστυνομία να αντιμετωπίσει σκληρότερα το έγκλημα.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάλμε Στέφαν Σιντέους πρότεινε να ενισχυθεί με στρατό η τοπική δύναμη.

Λίγα λόγια ως επίλογος:
·    Τα καταγγελλόμενα περιστατικά εγκλήματος αυξήθηκαν οριακά από το 2015 έως το 2016, σύμφωνα με τη Σουηδική έρευνα για την εγκληματικότητα, η οποία μάλιστα προειδοποιεί ότι οι αυξημένες καταγγελίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το έγκλημα έχει αυξηθεί.
·    Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της γενικής  αντίληψης περί αυξανόμενης εγκληματικότητας και της πραγματικότητας.
·    Η Στοκχόλμη κατατάσσεται στις πρώτες δέκα ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου.
·    Οι περισσότεροι παραβάτες είναι γεννημένοι στη Σουηδία. Όμως  μια κυβερνητική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αλλοδαποί είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να είναι ύποπτοι για εγκλήματα.
·    Η Σουηδία έχει αποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου ανά κάτοικο από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος.
·    Αφότου ένας ουζμπέκος αιτών άσυλου άρπαξε ένα φορτηγό και όργωσε τους πεζοδρόμους της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας πέντε άτομα τον περασμένο Απρίλιο, αυξήθηκε η πίεση στην κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις εθνικές πολιτικές για τους πρόσφυγες.

Άρθρο του Laignee Barron για το Time

Φωτογραφία αρχείου από Anders Wiklund, TT News Agency via AP