Μετά την Dolly, οι Zhong Zhong & Hua Hua

Τώρα πλέον η κλωνοποίηση ανθρώπου είναι πιο κοντά.
Μετά την Dolly, οι Zhong Zhong & Hua Hua

Οι Zhong Zhong – Hua Hua γεννήθηκαν αντίστοιχα πριν από οκτώ και έξι εβδομάδες. Φαίνεται να απολαμβάνουν τέλεια υγεία. Είναι δύο κουτάβια  πίθηκου Μακάκα, είδος διαδεδομένο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Έχουν το κοινό χαρακτηριστικό του ίδιου γενετικού υλικού, χωρίς να είναι φυσικά δίδυμα. Επειδή απλά κλωνοποιήθηκαν στο εργαστήριο από μια ομάδα επιστημόνων από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών Ινστιτούτου Νευροεπιστημών στη Σαγκάη, συντονισμένη από την Qiang Sun, μέσω της λεγόμενης τεχνικής πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων. Ιδια μέθοδος  που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 με  το πρόβατο Dolly. Το πρώτο θηλαστικό που έχει κλωνοποιηθεί με επιτυχία στην ιστορία.

Το γεγονός που μόλις δημοσιοποιήθηκε έχει αναγνωριστεί ως «ορόσημο» στον τομέα της βιοτεχνολογίας, δεδομένου ότι καμία ομάδα δεν είχε μέχρι στιγμής καταφέρει να εφαρμόσει αυτή την τεχνική με επιτυχία σε πιθήκους και επειδή είναι μια τεχνολογική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας νέας εργαστηριακής έρευνας σε πληθυσμούς πρωτευόντων, με ένα τέλεια προσαρμόσιμο και αναπαραγόμενο γονιδίωμα. Το θέμα παραμένει φυσικά, πολύ ευαίσθητο από ηθική άποψη, έτσι ώστε οι ίδιοι ερευνητές να τονίσουν τη σημασία της θέσπισης κανόνων που ρυθμίζουν την έρευνα στον τομέα, ενθαρρύνοντας την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα να συζητήσει με αυστηρότητα ποιες είναι οι αποδεκτές πρακτικές σχετικά με την κλωνοποίηση πρωτευόντων πλην του ανθρώπου.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Μακάκος Τέτρα

Zhong Zhong Hua Hua – αυτά είναι τα ονόματα των δύο μακάκων, που απορρέουν από τη λέξη «Zhonghua», που σημαίνει «Κινέζοι» – δεν είναι οι πρώτοι που έχουν κλωνοποιηθεί. Το 1999, μία ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρωτευόντων του Όρεγκον είχε πράγματι δημιουργήσει την Tetra, ένα μακάκο που κλωνοποιήθηκε στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας την τεχνική της σχάσης του εμβρύου. Είναι ένα είδος τεχνητής αναπαραγωγής που συμβαίνει στις δίδυμες εγκυμοσύνες, στις οποίες τα κύτταρα του εμβρύου χωρίζονται έτσι ώστε να αποκτήσουν δύο (ή περισσότερα) όμοια έμβρυα.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των κινέζικων μακάκων, από την άλλη πλευρά, είναι πιο περίπλοκη και περιλαμβάνει την αφαίρεση του πυρήνα από ένα ωοκύτταρο και την αντικατάστασή του με τον πυρήνα ενός σωματικού κυττάρου του δότη. Το έτσι αποκτούμενο κύτταρο ‘αναπτύσσεται’ για να γίνει, στην πραγματικότητα, ένας κλώνος του δότη.

 

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ 

Μέχρι στιγμής, κανείς στον κόσμο δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει την τεχνική της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων των Πιθήκων.

Σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, όπως πρόβατα, ποντίκια ή αγελάδες, τα ζώα αυτά έχουν όντως αποδειχθεί κάπως «ανθεκτικά» στη κλωνοποίηση, επειδή φορείς διαφορετικών γονιδίων μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη του κυττάρου. Η ομάδα της Sun κατάφερε να ξεπεράσει αυτόν τον περιορισμό χρησιμοποιώντας έναν συγκεκριμένο τύπο κυτταρικού πυρήνα, τους λεγόμενους ινοβλάστες, οι οποίοι σίγασαν τα γονίδια που ήταν υπεύθυνα για την αναστολή της ανάπτυξης του κυττάρου των αυγών. «Έπρεπε να δοκιμάσουμε διάφορες μεθόδους λέει η Sun.  Η τεχνική που αναπτύξαμε θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας των πρωτευόντων θηλαστικών. Είμαστε τώρα σε θέση, για παράδειγμα, για την παραγωγή πιθήκων με την ίδια γενετική κληρονομιά εκτός από ένα μόνο γονίδιο που θα μας βοηθήσει να μελετήσουμε διαταραχές όπως ο καρκίνος ή οι ασθένειες του ανοσοποιητικού και του μεταβολικού συστήματος και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων πριν από την κλινική χρήση ».

Τώρα πλέον ο άνθρωπος είναι πιο κοντά.

 

 

Photo : Qiang Sun and Mu-ming Poo, Chinese Academy of Sciences