Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Αν θέλουμε μια Κεντροαριστερά που να μας εκφράζει, θα πρέπει και να συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή της
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Συνομιλώ με αρκετούς φίλους που αξιακά τοποθετούνται στο χώρο του Κέντρου. Πολλοί από αυτούς εκφράζουν έκδηλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, και τις διαδικασίες εκλογής ηγέτη του νέου φορέα, αλλά διστάζουν να συμμετέχουν καθώς είτε θεωρούν πως οι διαδικασίες αυτές παρουσιάζουν προβλήματα, είτε προτάσσουν άλλα ζητήματα ως επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές ως κρισιμότερης σημασίας θέμα, που τους αποτρέπει να αναλωθούν σε οτιδήποτε άλλο δεν έχει αυτό ως μόνο στόχο.

Αρκετές από τις ενστάσεις των φίλων μου, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τις θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσες, με κάποιες μάλιστα συμφωνώ απολύτως. Όμως, αναρωτιέμαι μήπως πραγματικά διυλίζουμε τον κώνωπα; Ή να το θέσω πιο συγκεκριμένα, μήπως κάθε φορά οι απαιτήσεις μας έναντι των δυνάμεων του Κέντρου είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε έναντι άλλων πολιτικών δυνάμεων; Βρίσκω συχνά πως ρέπουμε προς ένα είδος υπερβολικής αυστηρότητας όσο κοντύτερα στις ιδέες μας και τις θέσεις μας είναι ο πολιτικός φορέας. Μου θυμίζουμε εκείνους τους γονείς που ενώ είναι χαλαροί και άνετοι στη κρίση τους για παιδιά φίλων, εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους στα δικά τους παιδιά.

Έχω πολλές φορές υπερασπιστεί την ανάγκη να παραμείνουν ζωντανές οι δυνάμεις του Κέντρου. Όχι από ιδεολογική εμμονή στη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά από μια πρακτική αντίληψη για την ανάγκη το Προοδευτικό Κέντρο να ξαναγίνει μια βασική συνιστώσα της πολιτικής μας ζωής. Ο βασικότερος λόγος είναι η επικράτηση του ορθολογισμού, της νηφαλιότητας αλλά και της ευαισθησίας. Κανένας πολιτικός χώρος δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα και να συγχρωτίσει τη λογική με την ευαισθησία. Δεν χρειάζεται να φέρω παραδείγματα, νομίζω πως είναι περιττά.

Η συμμετοχή όλων μας στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη ηγέτη του νέου ενιαίου φορέα, είναι σημαντική. Για 3 βασικούς λόγους :
1) Δεν αφήνω το κέντρο να γίνει κτήμα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
2) Δίνω σε όλον εκείνον τον κόσμο, που εξαιτίας του πολιτικού διλλήματος ‘’ή άσπρο ή μαύρο’’ επέλεξε την αποχή, μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή και τον βοηθώ να ξαναγίνει μέρος των πολιτών που είναι ενεργοί και με τη ψήφο τους δηλώνουν την επιθυμία τους.
3) Καλώς ή κακώς, όλοι εμείς που ασπαζόμαστε απόψεις και ιδέες που δεν εκφράζονται ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η μειοψηφία αυτής της χώρας. Εφόσον , δεν μπορούμε προς το παρόν να εκλέξουμε κυβέρνηση, ας φροντίσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σκηνικό της χώρας εκλέγοντας υπεύθυνα αρχηγό για τον πολιτικό χώρο που μας εκφράζει.

Συμμετέχω σημαίνει συνδιαμορφώνω.

Φωτογραφία από PBS/Getty Images