Ματιές και προτάσεις για το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Το Πάρτι" της Σάλι Πόρτερ η ταινία λήξης.
Ματιές και προτάσεις για το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 58ο κινηματογραφικό φεστιβάλ  ξεκίνησε. Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε ήδη δύο εξαιρετικές παρουσιάσεις. Η πρώτη με την ταινία έναρξης «Body & Soul» της Ildiko Enyedi, βραβευμένης στο Βερολίνο, και δεύτερη το ντοκυμαντέρ για την ζωή του Ζακ Μαγιόλ, με τον τίτλο »Dolphin Man», του Λευτέρη Χαρίτου. Μια διεθνή παραγωγή σε VR που χρειάστηκε 3 χρόνια για να γυριστεί https://www.dolphinmanfilm.com/ .

 

Και οι δυο θα προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες. Η πρώτη το Δεκέμβρη και η δεύτερη τον Γενάρη. Μη τις χάσετε.

 

DOLPHIN MAN – documentary film teaser – Moving Docs

 

 

 

Οι αίθουσες αρχίζουν σιγά σιγά να γεμίζουν και το ενδιαφέρον να κορυφώνεται.

Οι σινεφίλ έχουν κάνει σίγουρα τις επιλογές τους, όμως πολλοί που παρακολουθούν αποσπασματικά το κινηματογραφικό αυτό γεγονός με ρωτούν αν έχω κάποια πρόταση να τους κάνω για καμιά δύο ταινίες.

Ακολουθούν λοιπόν παρακάτω μερικές μέχρι τη λήξη.

 

Κυριακή 5/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30 και Σάββατο 11/11-TZON KAΣΣABETHΣ 19:30

Ιn the Fade του Φατίχ Ακίν

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

 

 

Δευτέρα 6/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:30

Ταξίδι αναψυχής του Πάολο Βίρτζι

Δύο ηλικιωμένοι ζουν τον δεύτερο μήνα του μέλιτος όταν ξεκινούν ένα road trip στην καρδιά της Αμερικής μ’ ένα παλιό βανάκι που αποκαλούν «Leisure Seeker», για να ξεφύγουν από μια αναγκαστική νοσηλεία που θα τους χώριζε μια για πάντα. Μια εναλλακτική, κινηματογραφική θεραπεία για το φορτίο της ψυχής και του σώματος, που αποδεικνύει πως ο άνθρωπος μπορεί να συναντά εκπλήξεις σε κάθε διαδρομή, ακόμα κι αν θεωρεί πως βλέπει το τέλος της.

 

 

Τρίτη 7/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 18:00

Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου

Ο 11χρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα προσγειωθεί βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών

 

 

Πέμπτη 9/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:15

Downsizing του Αλεξάντερ Πέϋν.

Μια μικρή ταινία μεγάλου βεληνεκούς που προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν εστιάζει στην ιστορία ενός ζευγαριού που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων για να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο, καταθέτοντας έτσι ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί.

 

 

 

 

Παρασκευή 10/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 18:00 και Σάββατο 11/11-ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 15:30

Lucky του Τζον Κάρολ Λίντς

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός από τους σημαντικότερους καρατερίστες του αμερικανικού σινεμά ακολουθεί το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Στον τελευταίο μεγάλο ρόλο της καριέρας του, ο Χάρι Ντιν Στάντον υποδύεται τον 90χρονο Λάκι. Έναν ρόλο-αναφορά στους μονήρεις, τραυματισμένους ήρωες του Παρίσι, Τέξας, του Straight Story ή και της Ατίθασης Καρδιάς, ο οποίος μας συστήνει καθώς μας αποχαιρετά μια σειρά από μοναδικούς χαρακτήρες που αποκαθιστούν τη χαμένη πίστη μας στην ανθρωπότητα.

 

 

Σάββατο 11/11-ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20:00 και Κυριακή12/11-Τ.ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 17:00

Γυναίκες που περάσατε από δω του Σταύρου Τσιώλη.

Δύο άνεργοι άντρες προσλαμβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε ένα αθηναϊκό́ σπίτι, οπού χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωμάτιο. Από́ τον δρόμο περνούν πολλοί́ περαστικοί, πιθανόν πολεοδόμοι, ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους ανυποψίαστους διαβατές, για να συλλάβουν τους παραβάτες επ’ αυτοφώρω. Ο δρόμος είναι ένα πέρασμα. Οι άνθρωποι που θα τον διαβούν κουβαλάνε ο καθένας τα δικά́ του όνειρα, τις δίκες του πληγές και ελπίδες, αλλά όλους τους ενώνει η ασβέστη ανάγκη για θαλπωρή́ που υπόσχεται η κάθε ανθρώπινη επαφή́. Κατά́ τη διάρκεια μιας ημέρας και μιας νύχτας, οι δύο άνεργοι άντρες θα βρεθούν θεατές και δρώντες στο δράμα και στις ζωές του συνανθρώπων τους.