Λειτουργική Αμεσότητα

H αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας έχει τους δικούς της κανόνες
Λειτουργική Αμεσότητα

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πολύ, αναλύουμε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα μας και τελικά καταλήγουμε αποκαρδιωμένοι, να μην κάνουμε τίποτα.
Άλλες φορές πάλι, μας κατακλύζει ένα υπερβολικό κύμα αισιοδοξίας και χωρίς δεύτερη σκέψη, δρούμε παρορμητικά, με αποτέλεσμα να κάνουμε πολλά λάθη.
Συνήθως βέβαια, ταλαντευόμαστε από τη μία συμπεριφορά στην άλλη, προσπαθώντας να βρούμε την ισορροπία που μας ταιριάζει.
Αλλιώς  είμαστε μονίμως θυμωμένοι, είτε με τον εαυτό μας, είτε με τους άλλους διότι μπλέκουμε συνεχώς   σε δυσλειτουργικές καταστάσεις.

Με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό;
1. Προτεραιότητες
Είναι βασικό να αντιληφθούμε ότι τεχνικά είναι αδύνατον να διευθετήσουμε όλα μας τα θέματα ταυτόχρονα. Αν το κάνουμε, κινδυνεύουμε κάπου να αποτύχουμε. Και αν η αποτυχία, είναι μία κατάσταση που δεν αντέχουμε, τότε καλό θα ήταν, να ξεκινήσουμε λύνοντας τα απλά και τα εύκολα θέματα, ώστε μετά, έμπειροι πλέον να καταπιαστούμε και με τα δύσκολα.
2. Ορθολογική αξιολόγηση
Των ικανοτήτων μας, της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και των ανθρώπων που εμπλέκονται.
Έχουμε την τάση είτε να υποτιμάμε, είτε να υπερεκτιμάμε τόσο τις δυνατότητες τις δικές μας, όσο και των άλλων , όπως επίσης και την σημαντικότητα του θέματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Επομένως, παίρνουμε όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να συγκροτηθούμε, αν είμαστε ταραγμένοι ή αγχωμένοι και να αξιολογήσουμε με γνήσιο ρεαλισμό την θέση μας.
3. Εκπαίδευση
Η γνώση και η εργασία είναι βασικές πηγές ικανοποίησης για το ανθρώπινο είδος. Άρα έχουμε ατελείωτες δυνατότητες εκπαίδευσης, σε όλα τα αντικείμενα που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν.
Σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να μας σταματάνε οι φόβοι και οι ανασφάλειες μας. Μπορούμε να μάθουμε τα πάντα. Αρκεί μόνο να διαλέξουμε καλούς δασκάλους.
4. Αυτοέλεγχος και αυτογνωσία
Η καλή σχέση με τον εαυτό μας, σημαίνει και καλή σχέση με την πραγματικότητα.
Άρα, καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό. Να βλέπουμε από πού ξεκινήσαμε και που έχουμε φτάσει. Πόσο βελτιωθήκαμε, ποιες καταστάσεις διαχειριστήκαμε σωστά και ποιες λάθος.
Αυτή η διαδικασία σίγουρα τονώνει την αυτοπεποίθηση μας, όταν έχουμε δουλέψει μεθοδικά και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Έτσι βλέπουμε πιο καθαρά, τομείς που χρειάζονται και άλλη βελτίωση.
5. Πίστη
Καλό είναι πάντα να θυμόμαστε ότι αν δεν δοκιμάσουμε, δεν θα μάθουμε και αν δεν τολμήσουμε , δεν θα ζήσουμε.

Είναι όμως απαραίτητο να είμαστε συγκροτημένοι, οργανωμένοι και πάνω από όλα άμεσοι, ώστε να είμαστε λειτουργικοί τόσο για την κοινωνία, στην οποία ζούμε αλλά κυρίως για τον εαυτό μας, στον οποίο θεωρώ ότι έχουμε και τη μεγαλύτερη ευθύνη.

 Φωτογραφία από flikr user: High Contrast