Κυβέρνηση και Εξουσία

Τί υπονοεί η Μπέτυ Μπαζιάνα όταν αναφέρεται στους δύο όρους;
Κυβέρνηση και Εξουσία

Σύμφωνα με την ΕφΣυν, η εφημερίδα από καιρό ζητούσε μια συνέντευξη της συζύγου του Πρωθυπουργού, καθώς προφανώς θεωρούσε ότι οι πολίτες θα ενδιαφέρονταν για τις απόψεις της πάνω στα ζητήματα πολιτικής και καθημερινότητας. Η συνέντευξη περιλαμβάνεται στο έκτακτο φύλο της 5ης Ιανουαρίου 2018, και ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί έκρινε η κυρία Μπαζιάνα πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σπάσει τη σιωπή της. Αναρωτιέμαι δηλαδή ποιές ήταν οι πιεστικές επικοινωνιακές αναγκαιότητες που επέβαλαν αυτή της την παρέμβαση. Πιθανώς σύντομα θα τις κατανοήσουμε.

 

Στο ζουμί τώρα. Η κυρία Μπαζιάνα δηλώνει πως ο σύζυγός της δεν ήταν ποτέ ψεύτης. Αν το δεχτούμε αυτό, τότε αναπόφευκτα συμπεραίνουμε ότι ο σύζυγός της είναι ένας ιδεοληπτικός μικρονοϊκός εγωιστής. Αλλιώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί η στάση του στην αντιπολίτευση και στους μήνες πριν το Δημοψήφισμα, όταν απέρριπτε μετά βδελυγμίας τα επιχειρήματα Ελλήνων και ξένων, που του δήλωναν κατηγορηματικά ότι τα Μνημόνια είναι μονόδρομος. Αν μάλιστα αποδεχθούμε τον γνωστό ισχυρισμό της αυταπάτης, τότε επίσης συμπεραίνουμε ότι ο κύριος Τσίπρας είναι και άτομο χαμηλής ηθικής στάθμης, αφού δεν έκανε ποτέ τον κόπο να εκφράσει την μεταμέλεια του για την πολεμική του συμπεριφορά απέναντι στα εκατομμύρια των… δοσίλογων νενέκων γερμανοτσολιάδων. Το ότι η κυρία Μπαζιάνα επιμένει ακόμη και σήμερα -μετά από την πρωτοφανή φορολογική αφαίμαξη και την ταυτόχρονη κατάρρευση της ποιότητας των κρατικών υπηρεσιών- ότι ο σύζυγός της είναι ο μόνος ευαίσθητος στους πόνους του κόσμου, μάλλον την εξισώνει ηθικά με τον Πρωθυπουργό.

 

Παρακάτω η «Πρώτη Κυρία» ισχυρίζεται ότι οι Συριζαίοι δεν έχουν επωφεληθεί οικονομικά από την αναρρίχηση τους στην κυβέρνηση. Μάιστα. Πέραν του ότι τα σκάνδαλα πάντα τεκμηριώνονται μετά την ήττα των εκάστοτε κυβερνώντων, η τοποθέτηση της κυρίας Μπαζιάνα μπάζει πολύ. Κατ’ αρχήν, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστοί για κακοδιαχείριση ήδη από την περίοδο των «άλλων», όταν κατείχαν θέσεις σε πανεπιστήμια, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και φορείς πολιτισμού, άρα μόνο αθώες περιστερές δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Κατά δεύτερον, τα ταξίδια του Παππά στην Καραϊβική, τα τακιμιλίκια με την Βενεζουέλα, τα πάρε-δώσε με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, οι πωλήσεις όπλων του Καμμένου, η ασυλία του λαθρεμπορίου καυσίμων, η αδιαφάνεια στην χρήση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες είναι λίγες μόνο ενδείξεις που καθιστούν μάλλον άπιαστη την άσπιλη καθαρότητα των κυβερνώντων. Άσε που η ίδια η ταχεία ακαδημαϊκή ανέλιξη της κυρίας Μπαζιάνα είναι από μόνη της απτή απόδειξη προσωπικού οφέλους.

 

Και φτάνω στο κατ’ εμέ πιο ενδιαφέρον: στην δήλωση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει μεν την κυβέρνηση μα όχι και την εξουσία, που αποτελεί και τον τίτλο της συνέντευξης. Φαίνεται ότι μετά τρία χρόνια οι Συριζαίοι επιμένουν να μην ασχολούνται με το περιεχόμενο του Συντάγματος. Εκεί λοιπόν, μπροστά μπροστά, στο αρ.1/παρ.3 ορίζεται ρητά ότι «Όλες oι εξoυσίες πηγάζoυν από τo Λαό, υπάρχoυν υπέρ αυτoύ και τoυ Έθνoυς και ασκoύνται όπως oρίζει τo Σύνταγμα». Οι σοφοί νομοθέτες λοιπόν έχουν εδώ και 42 χρόνια αποδώσει την εξουσία εκεί που πρέπει, υιοθετώντας την κρατούσα διεθνώς μορφή ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Η διάταξη είναι απλή, δε χωρά ούτε ερμηνεία ούτε αμφισβήτηση. Προφανώς όμως στο μυαλό της κυρίας Μπαζιάνα και των απροσάρμοστων συντρόφων της είτε το Σύνταγμα είναι ένα απλό χαρτί, είτε οι ίδιοι είναι οι μόνοι που ταυτίζονται με τον Λαό και το Έθνος. Με άλλα λόγια, η κυρία Μπαζιάνα είτε πάσχει από άκρατη εξουσιομανία, είτε διακατέχεται από μεσσιανικές ψευδαισθήσεις, σίγουρα πάντως η άποψη της δεν την κατατάσσει στους αφοσιωμένους εγγυητές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η λογική του «Ή μας τελειώνουν οι «μενουμευρωπαίοι», ή τους τελειώνουμε εμείς πρώτοι» ζει και βασιλεύει. Και λες και ήταν συνεννοημένοι, ήρθαν κι οι Γαβρόγλου και Ζουράρις να ρίξουν λάδι στη φωτιά, με την σταλινικής χροιάς απόφαση του πρώτου για κατάργηση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, και με την ελεεινή απάντηση του δεύτερου όταν ρωτήθηκε σχετικά.

 

Δε μπορώ να πιστέψω ότι άνθρωποι με ορθή κρίση αρνούνται να αποδεχτούν ότι ο εσμός λαϊκιστών, τεταρτοκλασσάτων πασόκων και ακροαριστερών… σωτήρων που κρατά σήμερα τα ηνία είναι επικίνδυνος για την χώρα σε επίπεδο όχι μόνο οικονομικό και κοινωνικό, μα και πολιτειακό. Μπροστά στα μάτια σας είναι η συνέντευξη-ομολογία, ανοίξτε τα επιτέλους!

 

Αν στο κείμενο τούτο φάνηκα πιο οξύς απ’ ότι συνήθως οφείλεται σε ένα τραγικό γεγονός που με συγκλόνισε. Το αφιερώνω στη Δώρα Αρσένη. Είμαι βέβαιος ότι αν μπορούσε να το διαβάσει, θα το απολάμβανε και θα το επικροτούσε.