Ξεκίνησε η προώθηση Ιρακινών δυνάμεων κατά των Κούρδων

Η κατάσταση στη Βαβυλωνία γίνεται ακόμη πιο σύνθετη
Ξεκίνησε η προώθηση Ιρακινών δυνάμεων κατά των Κούρδων

Άρχισε η είσοδος κυβερνητικών δυνάμεων του επίσημου Ιρακινού κράτους στο Κιρκούκ, χωρίς όμως να υπάρχει αντίσταση μέχρι αυτή τη στιγμή. Μέσα στην πόλη υπάρχουν ακόμη άμαχοι και δυνάμεις των Πεσμεργκά, των Κούρδων πολιτοφυλάκων, των οποίων οι διοικητές δήλωναν μέχρι προχτές ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την πόλη. Στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται αεροπορική βάση, όπως και ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά πεδία της χώρας.

Η τωρινή διαμάχη ξεκίνησε μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα, όταν οι Κούρδοι ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας τους. Έκτοτε έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της περιοχής τους δυνάμεις Ιρανικές και Τουρκικές, εκτός των Ιρακινών. Τα τρία κράτη, με πρόσθετη τη Συρία, ανησυχούν για ενδεχόμενη απώλεια εδαφών, σε περίπτωση που ξεκινήσει κύμα ανεξαρτητοποιήσεων στην περιοχή. Υπενθυμίζεται δε πως, μαζί με τη Ρωσία, προωθούν συνέργειες στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Πάντως, η ως τώρα ρητορική της Βαγδάτης αφορά μόνο τα εδάφη που πέρασαν στον έλεγχο του Ερμπίλ το 2014, ως ανάχωμα τότε σε περαιτέρω προέλαση του ISIS, μετά την γελοιοποίηση του Ιρακινού στρατού στη Μοσουλη (η οποία ανακαταλήφθηκε το καλοκαίρι).

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας συνεργάζονται με τους Αμερικανούς για την απελευθέρωση της Ράκα από το ISIS (η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί). Επίσης το YPG έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί και στα εδάφη του κουρδικού θύλακα βορειοδυτικά του Χαλεπίου. Η ιδιαίτερα ανήσυχη Άγκυρα ξεκίνησε προώθηση δυνάμεων στην συνοριακή επαρχία του Ιντλίμπ, σε εφαρμογή-κατά δήλωσή της-των συμφωνιών της Αστάνα, ώστε να εκδιώξει ομάδες προσκείμενες στην Αλ Κάιντα. Η προώθηση καταδικάστηκε από το καθεστώς Ασαντ ως εισβολή.