Η τρομοκρατία έκανε νέα εμφάνιση στις ΗΠΑ, μετά 16 χρόνια

Το νέο χτύπημα ακολουθεί πολλά ακόμη πρόσφατα, και ασκεί επιπρόσθετη πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις
Η τρομοκρατία έκανε νέα εμφάνιση στις ΗΠΑ, μετά 16 χρόνια

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε χθες στις 15.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος) στο  δυτικό Lower Manhattan.  Το συμβάν ξεκίνησε όταν νοικιασμένο φορτηγάκι εισήλθε στον δημοφιλή ποδηλατόδρομο της Δυτικής Οδού, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Χάντσον. Όλα τελείωσαν όταν το όχημα συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο, λίγα τετράγωνα πιο πάνω από το σημείο των Δίδυμων Πύργων.

Ο οδηγός αναγνωρίστηκε ως ο Ουζμπέκος Sayfullo Saipov, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται φρουρούμενος, καθώς δέχτηκε πυρά όταν απείλησε με δύο ψεύτικα τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο. Ο Ουζμπέκος κατοικούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010 νόμιμα, με πράσινη κάρτα, και εργαζόταν ως Οδηγός της Uber. Είχε ποινικό παρελθόν σε άλλες Πολιτείες για πταίσματα και πλημμελήματα, τα οποία όμως δε σχετίζονταν με ισλαμική τρομοκρατία. Πιθανώς όμως στην πορεία θα προκύψουν και νέα δεδομένα. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN ο δράστης φώναζε Αλλάχ Άκμπαρ ενώ οδηγούσε.

Έξι από τα θύματά του (οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες) ήταν τουρίστες. Πέντε Αργεντίνοι, παλιοί απόφοιτοι Αμερικανικών πανεπιστημίων, και μία Βελγίδα που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη με τους γονείς της, και όλοι τους απολάμβαναν μια βόλτα στη φθινοπωρινή λιακάδα. Στο αυτοκίνητο βρέθηκε σημείωμα με το οποίο η ευθύνη της επίθεσης αναλαμβάνεται από το Ισλαμικό Κράτος. Θυμίζουμε πώς αυτή η ισλαμιστική άτυπη κρατική οντότητα βρίσκεται σε φάση ολοκληρωτικής εξολόθρευσης στις ερήμους της Συρίας και του Ιράκ, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται πού θα καταφύγουν οι μαχητές του, και αν το ISIS  θα μετεξελιχθεί σε αποκεντρωμένη οργάνωση ομπρέλα, όπως ανέκαθεν ήταν η Αλ Κάιντα.

Ως είθισται  διατυπώθηκαν πολλές καταδίκες από σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως και επαναλήφθηκε η γνωστή θέση ότι οι δυτικές κοινωνίες δεν θα λυγίσουν κάτω από το βάρος των συνεχών επιθέσεων φόβου. Από το 2001, όταν  συνέβη η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, η Αμερική δεν έχει ξαναπέσει θύμα ανάλογης επίθεσης. Οι ενέργειες του δράστη θύμιζαν πάρα πολύ εκείνες ισλαμιστών που πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Βερολίνο, στη Νίκαια, και στη Βαρκελώνη. Το Ουζμπεκιστάν είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια λειτουργεί ως φυτώριο εξτρεμιστών. Πολλοί υπήκοοι του έχουν δράσει στο γειτονικό Αφγανιστάν αλλά και στη Συρία, η δε ιδιόμορφη μετασοβιετική “δημοκρατία” στηρίζεται για την ασφάλειά της και σε ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί.

Αν κάτι ίσως αξίζει να ξεχωρίσουμε από τις διεθνείς και τοπικές αντιδράσεις είναι το τουήτ του προέδρου Τραμπ, όπου τόνισε πως τα αντίμετρα που θα ακολουθήσουν θα βρίσκονται πέρα από την πολιτική ορθότητα. Αξίζει να δούμε τί ακριβώς εννοεί ο  Αμερικάνος πρόεδρος. Αν θα είναι δηλαδή μία απλή πολιτική εξαγγελία που αποσκοπεί να κατευνάσει την στιγμιαία οργή του λαού, ή  η απαρχή μιας πιο δραστικής πολιτικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, με επίδραση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και σχέσεων με καθεστώτα του Περσικού Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας.

Το βέβαιο είναι ένα. Ο φόβος ενσταλάσσεται καθημερινά τις καρδιές των πολιτών της Δύσης, καθίσταται μία ακόμη κανονικότητα της ζωής τους και την μεταβάλλει προς το χειρότερο. Δε μπορούμε ως κοινωνίες να στρουθοκαμηλίζουμε για πολύ ακόμα. Η αδράνεια μόνο τις ακραίες φωνές ενισχύει τελικά, και αυτό θα έπρεπε πλέον να το έχουν κατανοήσει όλοι οι μετριοπαθείς πολιτικοί.

Φωτογραφία από NBC