Η τραγωδία της Μάνδρας μπορούσε να μην είχε συμβεί

Τα πολυποίκιλα και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής ήταν πασίγνωστα σε αρμόδιους και αναρμόδιους
Η τραγωδία της Μάνδρας μπορούσε να μην είχε συμβεί

Τους 15 φτάνουν οι νεκροί (μέχρι αυτή την στιγμή, καθώς υπάρχουν και αγνοούμενοι) από τις σημερινές πλημμύρες στη δυτική Αττική, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες πληροφορίες. Το πιο τραγικό της υπόθεσης είναι πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν θύματα ενός μεμονωμένου περιστατικού σε συγκεκριμένο σημείο, μα βρήκαν το θάνατο σε διάφορες τοποθεσίες της Μάνδρας, της Νέας Περάμου, και των Μεγάρων. Οι χείμαρροι που ξεκινούν από το όρος Πατέρας κατέβασαν πρωτοφανείς ποσότητες νερού, σαν συνέπεια της ιδιαίτερα βαριάς βροχόπτωσης που συνέβη το τελευταίο 24ωρο. Όμως είναι βέβαιο ότι οι καταστροφές και οι οι απώλειες ζωής δε θα έφταναν σ’ αυτό το ύψος αν στη συγκεκριμένη περιοχή δεν επικρατούσε χρόνια περιβαλλοντική και πολεοδομική αναρχία.

Στις πεδιάδες του Θριασίου και των Μεγάρων βρίσκονται σήμερα κάποιες από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες,  με υπολογισμούς να βάζουν το μέγεθός τους στο 40% της εθνικής μεταποίησης. Παράλληλα όμως η υπόλοιπη εικόνα προκαλεί θλίψη. Αμέτρητα αυθαίρετα, πολύ μεγάλοι καταυλισμοί τσιγγάνων, παράνομες μάντρες σκραπ, βιοτεχνίες αδειοδοτικά προβλήματα, και τέλος ανυπολόγιστα μπαζώματα του εκτεταμένου δικτύου χειμάρρων που διατρέχουν την περιοχή, μεταφέροντας όμβρια από τα γύρω ορεινά. Η άλλοτε αγροτική περιοχή έχει τσιμεντοποιηθεί και δε μπορεί να διαχειριστεί με φυσικό τρόπο τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων.  Οι ασφαλτόδρομοι -τοπικές και εθνικές οδοί- στερούμενοι αγωγών ομβρίων ή με τα φρεάτια τους βουλωμένα, μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, πνίγοντας αθώους ανθρώπους ακόμη και μέσα στις αυλές τους, και καταστρέφοντας μαγαζιά, σπίτια και εργοστάσια.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε με την κήρυξη Εθνικού Πένθους, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν έχει εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο κοινό, έχοντας περιοριστεί να ενημερώνει τους πληγέντες μέσω Twitter.  Ενδεικτικό της παράλυσης στην οποία βρέθηκαν οι τοπικές αρχές είναι το γεγονός ότι η δήμαρχος Μάνδρας φέρεται να αποκλείστηκε στο ίδιο της το σπίτι. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί τουλάχιστον 600 κλήσεις, και τώρα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η υπηρεσία εκείνη που πρόσφατα λοιδορήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ασφάλειας του Πολίτη. Ο ΕΛΓΑ επίσης γνωστοποίησε πως θα ανοίξει τη διαδικασία για την κατάθεση αιτήσεων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες της περιοχής. Επίσης διατάχθηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, η οποία  θα εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά (δηλαδή αν υφίστανται πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις), και στη συνέχεια θα αποδώσει τυχόν ευθύνες στις διοικητικές αρχές.

Το τελευταίο χτύπημα στη Δυτική Αττική ήταν βέβαια το πλέον κραυγαλέο, όμως η πολυσυζητημένη υποβάθμιση της συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με τα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης να αγγίζουν το 50%, με την ανεργία να βρίσκεται περίπου στο 25%, και με την περιβαλλοντική υποβάθμιση να αποτελεί κοινό μυστικό, είτε πρόκειται για αέριους ρύπους είτε για υγρά λύματα. Όλα τα παραπάνω συνδυασμένα με την ιδιαίτερα αυξημένη εγκληματικότητα -ειδικά των Ρομά- είχε σαν συνέπεια στον Ασπρόπυργο τουλάχιστον η Χρυσή Αυγή να πάρει στις τελευταίες εκλογές 14%.

Είναι τραγική ειρωνεία το ότι σήμερα επρόκειτο να συζητηθεί στη βουλή η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, ας αναλογιστούμε πόσο θα ανακουφίσει αυτό το συμβολικό χριστουγεννιάτικο  δώρο πολίτες σα τους περισσότερους κατοίκους των Μεγάρων, της Περγάμου και της Μάνδρας. Λόγω των δραματικών γεγονότων η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε.

Φωτογραφία: Reuters UK