Η ψηφιακή μας ζωή, μετά τον θάνατο

Ένα θέμα που με την πάροδο του χρόνου προβληματίζει ολοένα και περισσότερο.
Η ψηφιακή μας ζωή, μετά τον θάνατο

Tι μας λένε οι αριθμοί, τα στατιστικά του facebook ?  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού νομικού περιοδικού ZEV, κάθε λεπτό τρεις χρήστες που έχουν εγγραφεί στο Facebook πεθαίνουν. Και για το λόγο αυτό, περίπου το 5% των κοινωνικών λογαριασμών του Mark Zuckerberg είναι στην πραγματικότητα ανενεργό. Τι συμβαίνει με ένα λογαριασμό στο Facebook όταν ο χρήστης πεθάνει; Και το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και για ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο που συνδέεται με μια ταυτότητα: μουσική, eBooks, Apps. Το θέμα είναι αυτό της ψηφιακής κληρονομιάς. Πολύ ακανθώδες ζήτημα, το οποίο ωθεί αναγκαστικά τη νομολογία, στην καινοτομία.

 

Το νομικό καθεστώς συχνά μαστίζεται από τους παλαιούς κανονισμούς. Καθίσταται δε ακόμα πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές πρέπει να αντιμετωπίσει τεχνολογικούς γίγαντες με έδρα την Καλιφόρνια. 

Για αυτό το λόγο, μια πρόσφατη απόφαση ενός γερμανικού δικαστηρίου είναι πιθανό να γράψει ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο όσον αφορά την ψηφιακή κληρονομιά. 

Η ιστορία αφορά ένα ζευγάρι από την γερμανική πόλη της Καρλσρούης, στο Ρήνο. Το ζευγάρι, ο πατέρας και η μητέρα ενός εκλιπόντος κοριτσιού πριν από λίγα χρόνια, κατέθεσε αγωγή εναντίον του Facebook για την πρόσβαση στο ‘ λογαριασμό της αποβιώσας κόρης. Και τα πραγματικά νέο είναι ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο, δικαίωσε τους δύο γονείς που μπορούν τώρα να εισέλθουν στο λογαριασμό της κόρης τους και να το χρησιμοποιήσουν.

 

Η δικαστική διαδικασία που οδήγησε στην απόφαση αυτή διήρκεσε έξι χρόνια. Ήταν το 2012, όταν το ζευγάρι ζήτησε από το Facebook να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης του, η οποία πέθανε αφού βρέθηκε στις ράγες ενός τρένου. Οι δυο ήταν πεπεισμένοι ότι μόνο στο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσαν να βρουν κάποιες ενδείξεις για να ρίξουν φως σε αυτό το τραγικό γεγονός. Αλλά το Facebook αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόσβαση, γιατί πιθανότατα η κοπέλα δεν είχε ορίσει « ψηφιακό κληρονόμο», δεδομένου ότι τα πραγματικά περιστατικά  χρονολογούνται από την περίοδο όπου στο Facebook δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή. Ο λογαριασμός διαμορφώθηκε από το Facebook ως ‘αναμνηστικό προφίλ’, όπως συχνά συμβαίνει όταν εξαφανίζεται ένας χρήστης. Και κανείς δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτό. Ως εκ τούτου, μια τελική απόφαση ήρθε, όταν το εφετείο είχε ανατρέψει το θετικό αποτέλεσμα άλλου δικαστηρίου. Για τους γερμανούς ομοσπονδιακούς δικαστές, το κοινωνικό προφίλ της κοπέλας πρέπει να θεωρείται κληρονομικό, όπως και τα γράμματα. « ‘Η ετυμηγορία – είπε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου – αφορά επίσης και άλλους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, όχι μόνο το Facebook, αλλά το Instagram και ούτω καθεξής. Είναι συνεπώς μια απόφαση με εκτεταμένες συνέπειες ». 

Η απάντηση του Facebook για την υπόθεση ?? «Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε την απόφαση, διαφωνούμε. Η μακρά δε διαδικασία δείχνει πόσο περίπλοκο είναι το θέμα υπό συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας του νούμερο 1 στα social media παγκοσίως. 

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική ένωση τεχνολογίας πληροφοριών Bitkom, αποκάλυψε ότι το 49% των χρηστών του Διαδικτύου δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει με τα κοινωνικά τους προφίλ μετά το θάνατο. Το κεφάλαιο, ωστόσο, παραμένει περίπλοκο. Και αυτή η απόφαση μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό χάσμα με το παρελθόν.

Είναι σαφές πλέον ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα φέρουν σύντομα και μια αντίστοιχη νομική »επανάσταση».

Οσο γρηγορότερα αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα, που τώρα ισως φαίνονται υπερβολικά τόσο πιο εύκολο κάνουμε το μέλλον μας.