Η κατάσταση στα γερμανικά αεροδρόμια οδεύει προς βελτίωση

Το ζήτημα όμως της αξιοπιστίας των ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων παραμένει
Η κατάσταση στα γερμανικά αεροδρόμια οδεύει προς βελτίωση

Σχετική εξομάλυνση φαίνεται να επιτυγχάνεται στην υπόθεση των ελέγχων για Έλληνες επιβάτες που φτάνουν σε γερμανικά αεροδρόμια. Μετά από μεσολάβηση της Κομισιόν, η τριμερής ομάδα  εργασίας όπου επίσης συμμετέχουν τα υπουργεία Εσωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας κατέληξε στο ότι οι έλεγχοι των επιβατών θα ξαναρχίσουν να γίνονται σε χώρους  που προορίζονται για τους επιβάτες των χωρών της συνθήκης Σένγκεν. Η ρύθμιση αυτή κατέστη αναγκαία μετά από διαδοχικές καταγγελίες Ελλήνων πως όχι απλώς ελέγχθηκαν σε χώρους που προορίζονται για επιβάτες τρίτων χωρών, αλλά και πως οι έλεγχοι  συχνά είχαν χαρακτήρα ανάκρισης. Παράλληλα οι γερμανικές αρχές έχουν απευθύνει πρόσκληση στις ελληνικές για αποστολή αστυνομικών-συνδέσμων στα εκεί αεροδρόμια.

Η κρίση έγινε αντιληπτή στο ευρύ κοινό μετά τις 15 Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να αντιμετωπίζονται οι Έλληνες επιβάτες σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή τη Συρία (σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων). Οι έλεγχοι όμως ισχύουν από το 2015 και έλαβαν νέα παράταση στις 12 Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα του 2018, όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από Ελλάδα και τις χερσαίες από Αυστρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Γερμανία  υφίσταται καθεστώς ανάλογων ελέγχων στα σύνορά της με την Δανία.

Το δυστύχημα για την Ελλάδα -πέραν της ταλαιπωρίας των επιβατών- είναι ότι για μία ακόμη φορά η εικόνα της χώρας αμαυρώθηκε, μετά την καταγγελία πως βρέθηκαν μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών χίλια άτομα με πλαστά ελληνικά δικαιολογητικά. Ο όρος μπορεί να περιλαμβάνει ταυτότητες ή και άδειες παραμονής για εργασία και  παροχή ασύλου. Εάν όμως οι γερμανικές αρχές υπονοούν και την ύπαρξη πλαστών ελληνικών διαβατηρίων, τότε τίθεται σοβαρότατο ζήτημα ασφάλειας των διαδικασιών που τηρούνται από την ΕΛΑΣ για την έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία.

Είναι πάντως γεγονός ότι οι ελληνικές ταυτότητες είναι μάλλον εύκολο να παραχαραχθούν, και γι αυτό τον λόγο  είχε δρομολογηθεί προ ετών η αντικατάστασή τους από νέες, ασφαλείς και εκδιδόμενες από μία μόνο υπηρεσία της αστυνομίας. Δυστυχώς η διαδικασία πάγωσε ουσιαστικά μετά τις εκλογές του 2015.

Η αυστηρότητα έναντι των Ελλήνων είναι πιθανό να σχετίζεται και με τα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας. Ως γνωστόν η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή πολιτική κρίση λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εικάζεται λοιπόν ότι μέσω της αυστηρότητας κατά της χώρας μας η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίζεται προσηλωμένη στα γερμανικά συμφέροντα έναντι ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών που πιθανώς ελκύονται από την ρητορική των FDP και AfD.

Δε πρέπει πάντως να ξεχνάμε πως η συνεχιζόμενη κρίση με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στην δυσεξήγητη πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς τους Σύρους να καταφύγουν στη χώρα της. Η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων έθεσε σε δοκιμασία τις δομές των βαλκανικών κρατών -ειδικά της Ελλάδας- με αποτέλεσμα  μάταιη ταλαιπωρία για τους φυγάδες, εντάσεις μεταξύ χωρών, τρομακτική αναστάτωση στο ελληνικό έδαφος, και τελικά έναν ανεπιθύμητο κλονισμό σε όλο το  ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η ταλαιπωρία των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια δε μπορεί να μη φέρει στο μυαλό την αλλοτινή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα ήταν προτιμότερη μία έξοδος της χώρας μας από την Σένγκεν,  όπως και η διάσημη ανάλογη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα αφήναμε ανοιχτά τα σύνορα και η Ευρώπη θα πλημμύριζε με τζιχαντιστές.

Φράχτης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τεταμένες σχέσεις με τις τρεις γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ,  capital controls. Μόνο η συνθήκη Σένγκεν μας κρατά ακόμη εντός του προηγούμενου κόσμου, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί και τόσο δεδομένη.

Φωτογραφία: Wikimedia Commons