Η Καταλανική κυβέρνηση διάβηκε τον δικό της Ρουβίκωνα

Σε αχαρτογράφητα νερά και η κυβέρνηση της Μαδρίτης, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155
Η Καταλανική κυβέρνηση διάβηκε τον δικό της Ρουβίκωνα

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα επέφερε την άμεση αντίδραση της Μαδρίτης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την διάλυση της καταλανικής Βουλής και την τοποθέτηση υπουργού με καθήκοντα αρμοστή, ο οποίος θα προετοιμάσει την αυτόνομη περιοχή για νέες εκλογές εντός έξι μηνών. Στην  ψηφοφορία στη Βαρκελώνη συμμετείχαν 80 βουλευτές σε σύνολο 135. 

Η πρόταση για ανεξαρτησία έλαβε 70 θετικές ψήφους μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, και κατατέθηκε ύστερα από παλινωδίες και σε συνέχεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Τα κόμματα που αντιδρούν  στην προοπτική αυτή, με επικεφαλής τους Ciudadanos, απείχαν της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται πως η τοπική κυβέρνηση Πουτζδεμόν στηρίζεται σε έναν συνασπισμό κομμάτων, χωρίς όμως να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αντίθετα στη Μαδρίτη ο Μαριάνο Ραχόι απευθύνθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τους βουλευτές των πτερύγων να τον χειροκροτούν θερμά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι Podemos εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική απόσχισης της Καταλονίας, διαφοροποιώντας την προηγούμενη στάση τους.  Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε λάβει και την έγκριση της γερουσίας για την άσκηση των εξουσιών του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση του άρθρου αυτού, και η κυβέρνηση της Ισπανίας βρίσκεται σε άγνωστα νερά. Αναμένεται πως θα ασκηθούν και ποινικές διώξεις εναντίον του Πουτζδεμόν και άλλων Καταλανών πολιτικών, υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, για στάση. Ταυτόχρονα, ανησυχίες υπάρχουν για το πώς θα μεταβιβαστεί η διεύθυνση των καταλανικών υπηρεσιών στους εκπροσώπους της Μαδρίτης, λόγω πιθανών αντιδράσεων των πιο παθιασμένων Καταλανών. Οι ταραχές είναι μάλλον πιθανές, αν κρίνουμε απ’ όσα συνέβησαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Η ενέργεια του Πρωθυπουργού Ραχόι έλαβε την πλήρη και άμεση υποστήριξη μεγάλου μέρους της Διεθνούς κοινότητας, και ειδικά των συμμάχων και εταίρων της Ισπανίας, με τις αντιδράσεις να δημοσιοποιούνται είτε μέσω Twitter ή μέσω επίσημων ανακοινώσεων.  Έτσι είχαμε της υποστηρικτικές προς την ισπανική κυβέρνηση τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ,  του Ζαν-Πωλ Γιουνκέρ, της γερμανικής κυβέρνησης,  της Τερέζα Μέι και της αμερικανικής κυβέρνησης.  Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός οτι η κυβέρνηση της Σκωτίας εξέφρασε μεν ανησυχία για την ισπανική δημοκρατία, όμως δεν δήλωσε πως αναγνωρίζει την Καταλονία ως ανεξάρτητη. Η σημερινή ενέργεια του Πουτζδεμόν  χαιρετίστηκε από τους Νάιτζελ Φάρατζ και Τζούλιαν Ασάνζ.

Φωτογραφία από ALBERT GEA