Η ήττα του ISIS θα δώσει και λύση στο προσφυγικό ζήτημα;

Όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα επιβολής της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή
Η ήττα του ISIS θα δώσει και λύση στο προσφυγικό ζήτημα;

Ηττήθηκε πλήρως το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι. Η δήλωση του ταυτίζεται με τα λεγόμενα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει πλέον εξαλειφθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ήδη οι δυνάμεις Ασσαντ, μαζί με εκείνες της Χεζμπολάχ και άλλων Σιιτών «εθελοντών», έχουν επικεντρωθεί στην εξάλειψη μικρών θυλάκων ανατολικά της Δαμασκου και  -κυρίως- του μεγάλου θύλακα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ο οποίος ελέγχεται από Τουρκομάνους και μέλη της Αλ Νούσρα, το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Υπό καθαρά στρατιωτικό πρίσμα, είναι άγνωστο πού και πώς θα επανεμφανιστούν οι μικρές διασκορπισμένες δυνάμεις του ISIS.

 

Η συνεχιζόμενη ομαλοποίηση της κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή έρχεται σε αντιδιαστολή με την γενικότερη αναταραχή στην Μέση Ανατολή(βίαιες διαδηλώσεις στο Λίβανο, εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές), μετά την εξαγγελία Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Είναι λοιπόν βέβαιο πως θα τεθούν πιεστικά τα ζητήματα της νέας διακυβέρνησης, της ανοικοδόμησης, και φυσικά της επιστροφής των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων προσφύγων, που έχουν κυρίως καταφύγει στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία, με πολύ λιγότερους στην Ευρώπη. Ένα μεγάλο και περίπλοκο σχετικό παζάρι πρόκειται να ξεκινήσει μάλλον σύντομα, με εμπλεκόμενους από όλο τον πλανήτη.

 

Ειδικά η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από ορισμένες κεντροευρωπαϊκες χώρες παραμένει προβληματική, χωρίς να διαφαίνεται φως στον ορίζοντα. Χτες ο ρωσόφιλος και ευρωσκεπτικιστής εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις κάλεσε την ΕΕ να μην είναι πιεστική στα θέματα μετεγκατάστασης, καθώς έτσι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η ακροδεξιά. Από την άλλη μεριά ούτε τα «παλιά» μέλη της Ένωσης έχουν φανεί ιδιαίτερα συνεργάσιμα (με εξαίρεση τη Γερμανία), προφανώς συμμεριζόμενα τις ανησυχίες Μπάμπις.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη αύξηση του ρεύματος προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έρχεται να πιέσει ακόμη περισσότερη τις ήδη αδύναμες ελληνικές δομές. Ευχόμαστε λοιπόν να μην επαληθευτούν οι φόβοι του αρμόδιου υπουργού Μουζάλα στο Σπήγκελ, για νέους νεκρούς στους καταυλισμούς αυτό τον χειμώνα. Μια βιώσιμη λύση μακράς πνοής επείγει πλέον, αλλά ως τότε οι άνθρωποι αυτοί δεν επιτρέπεται να αφεθούν στη μοίρα τους.

 

Φωτογραφία: ANERA