Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να πάει σε εκλογές εν μέσω φόβων πολέμου

Οι περισσότεροι Ιάπωνες ψηφοφόροι συμφωνούν ότι παρά τα λάθη της, η ομάδα του Άμπε διαθέτει ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη
Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να πάει σε εκλογές εν μέσω φόβων πολέμου

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η πολιτική ζωή της Ιαπωνίας μεταφέρθηκε από το κοινοβούλιο, την έδρα των κόμματων και τις κυβερνητικές γραμματείες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα εμπορικά καταστήματα. Σ’ αυτά τα συνωστισμένα μέρη, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συναντήσουν συστηματικά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ακόμη και να σφίξουν το χέρι του. Παντού υποψήφιοι όλων των κομμάτων πραγματοποιούν φλογερές ομιλίες από λεωφορεία εκστρατείας εν όψει των γενικών εκλογών της 22ας Οκτωβρίου για την Κάτω Βουλή της χώρας.

Ο Άμπε είχε τη δυνατότητα να αναβάλλει τις εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, αλλά αποφάσισε να ρισκάρει. Κατά συνέπεια, η θέση του αποδυναμώνεται σοβαρά από τα σκάνδαλα που συνδέονται με την υποτιθέμενη υποστήριξή του προς τις εμπορικές δραστηριότητες φίλων του. Αν και οι καταγγελίες διαφθοράς δεν επιβεβαιώθηκαν, μια δυσάρεστη αίσθηση εξακολουθεί να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 θα μπορούσε να ζημιώσει σημαντικά τη δημοσκοπική εικόνα του, οπότε ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταβάλλει δραστικά το πολιτικό κλίμα της χώρας.

Οι φόβοι δεν έχουν γίνει πραγματικότητα

Το στοίχημα του Άμπε για την αδυναμία και την έλλειψη δημοτικότητας της μεγάλης δύναμης της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας(DPoJ), είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Μετά από την απόφαση για πρόωρες εκλογές, το κόμμα διασπάστηκε, γεννώντας δύο νέες δυναμικές παρατάξεις ως αντιπάλους του πρωθυπουργού. Το πρώτο ήταν το Κόμμα της Ελπίδας(PH), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από την προκύρηξη των εκλογών, υπό την ηγεσία της φιλόδοξης και αποφασιστικής Γιούρικο Κόικ, της σημερινής κυβερνήτου του Τόκιο. Η ομάδα της συγχωνεύθηκε με τη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Κόμμα της Ελπίδας, το οποίο είναι συντηρητικό, ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, υποσχόμενο να πραγματοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Η δεύτερη δύναμη είναι η αριστερή-φιλελεύθερη πτέρυγα του διαλυμένου Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συγκρότησε το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDP), το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μια επικίνδυνη «ηλεκτρική σκούπα» όσων ψηφοφόρων θέλουν την Ιαπωνία να ακολουθήσει μια πιο αριστερή, ειρηνιστική και προνοιακή πολιτική .

Αρχικά, οι επικοινωνιολόγοι μοιράζονταν την άποψη ότι -εξαιτίας της σκληρής μάχης μεταξύ των νέων κομμάτων- οι δυνάμεις του Άμπε θα υποστούν απώλειες. Όμως οι φόβοι τους δεν έχουν γίνει πραγματικότητα: οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες συνήθως αποδεικνύονται ακριβείς, δείχνουν ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να κερδίσει περισσότερες από τις μισές από τις 465 έδρες στην Κάτω Βουλή. Μαζί με τον σύμμαχό του στον κυβερνών συνασπισμό, το κεντρώο κόμμα Komeito, το οποίο στηρίζεται στους υποστηρικτές κάποιων μεταρρυθμιστικών βουδιστικών κινημάτων, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και τα δύο τρίτα των εδρών. Ο συνασπισμός αναμένεται να διατηρήσει τις ηγετικές του θέσεις στην Κάτω Βουλή, η οποία παίζει ρόλο στην εκλογή του πρωθυπουργού και στην έγκριση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, μετά από μια καλή αρχή, το Κόμμα της Ελπίδας της κυβερνήτου του Τόκιο θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τα Abenomics

Οι περισσότεροι Ιάπωνες ψηφοφόροι συμφωνούν ότι παρά τα λάθη της, η ομάδα του Άμπε έχει ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη, τα λεγόμενα Abenomics, που βασίζεται σε σχεδόν μηδενικά επιτόκια και ενθαρρύνει τις επενδύσεις μέσω της υψηλής πιστωτικής διαθεσιμότητας. Το κοινό υποστηρίζει τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού γι αυξήσεις μισθών, ο οποίος θεωρεί ότι οι ευημερούντες πολίτες θα επεκτείνουν τις αγορές τους, με αποτέλεσμα υψηλότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις.

Μετά από την πενταετή θητεία του Άμπε, τα συνολικά έσοδα ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία έφθασαν στο ρεκόρ των 75 τρις Γιεν (σχεδόν 664 δις $). Η ζήτηση εργαζομένων έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 43 χρόνια, εν μέσω μέτριας αλλά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Οι μισθοί αυξήθηκαν, κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο ανέβηκε σε νέο ύψος ρεκόρ 21 ετών.

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να εμφανιστεί ως μια πειστική εναλλακτική απέναντι στο κυβερνών κόμμα.

Τι γίνεται αν αύριο ξεσπάσει ο πόλεμος;

Οι Ιάπωνες ανησυχούν πολύ για τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ, που απειλούν να καταστρέψουν τη χώρα τους, τον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ασία. Ανταποκρινόμενοι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, πραγματοποιούνται συνεχώς στην περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, με συμμετοχή τακτικών και στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η αυξανόμενη απειλή μιας πραγματικής σύγκρουσης και η πολεμοχαρής ρητορική της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον κυριαρχούν στους τίτλους των τοπικών εφημερίδων.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Hosei και βετεράνος πολιτικός εμπειρογνώμονας επί ιαπωνικών θεμάτων Rey Siratori, δήλωσε στο TASS ότι «ανάλογα με την κατάσταση, ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί πράγματι να λάβει κάποια αποφασιστικά μέτρα το Δεκέμβριο σχετικά με τη Βόρεια Κορέα». Στην περίπτωση αυτή, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα είναι στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής επίθεσης της Πιονγκγιάνγκ, τόνισε.

Ο Αμπε αξιοποίησε υπέρ του τους φόβους των ψηφοφόρων, προβάλλοντας ως βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του το «Θα υπερασπιστούμε την Ιαπωνία». Αυτά τα λόγια αναφέρονται σε όλες σχεδόν τις διαφημίσεις του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι έχει προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεσμεύθηκε να προστατεύσει τον σύμμαχό του από τους πυραύλους της Βόρειας Κορέας. Οι ψηφοφόροι αξιολογούν επίσης θετικά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τόκυο για την ενίσχυση του σημερινού εξοπλισμού πυραυλικής άμυνας.

Η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτα άλλο να προσθέσει σ’ αυτό το θέμα. Το δεξιό Κόμμα της Ελπίδας αντανακλά τη θέση της κυβέρνησης ενώ οι αριστερές και αριστεριστικές Φιλελεύθερες Δυνάμεις περιορίζονται σε ειρηνικές εκκλήσεις για την επίλυση της κρίσης καθαρά με ειρηνικά μέσα.

Οι ειδικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο κυβερνών συνασπισμός θα κερδίσει τις εκλογές και πολλοί από αυτούς είναι τώρα επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της χώρας μετά τις εκλογές.

Η πολιτική της Ιαπωνίας απέναντι στη Ρωσία

Ο καθηγητής Siratori πιστεύει ότι αν ο Άμπε εξασφαλίσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των εδρών στην Κάτω Βουλή, θα ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του στρατηγικού του στόχου, δηλαδή την τροποποίηση του συντάγματος και συγκεκριμένα του πασιφιστικού άρθρου 9, το οποίο απαγορεύει στην Ιαπωνία να έχει οποιεσδήποτε στρατιωτικές δυνατότητες. Παρόλο που η διάταξη αυτή έχει γενικά καταστρατηγηθεί, ο πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί οριστικά απ’ αυτή την ασάφεια και να τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να νομιμοποιήσει τις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JSDF).

Μια εκλογική νίκη θα επιτρέψει στoν Άμπε να διατηρήσει τη θέση του μέχρι το 2021, καθιστάμενος ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της μεταπολεμικής ιστορίας της Ιαπωνίας, δήλωσε ο καθηγητής.

Το Τόκιο αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική που αποσκοπεί σε συνεργασία με τη Ρωσία και να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες για την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα. Ο Άμπε θα ακολουθήσει την πολιτική διατήρησης στενών προσωπικών σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ιαπωνία θεωρεί ότι αυτή η οδός αποτελεί βασικό εργαλείο διαλόγου, που συμπεριλαμβάνει και την τύχη των Νότιων Κουρίλων (ΣΣ: πρόκειται για διαφιλονικούμενα νησιά, υπό ιαπωνική κατοχή μετά τον πόλεμο του 1905, τα οποία επανακατελήφθησαν από την ΕΣΣΔ το 1945). «Στην πολιτική συνεργασίας του με τη Μόσχα, ο Πρωθυπουργός Άμπε απομακρύνεται από τη σκληρή γραμμή της Ουάσινγκτον, ιδίως όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως συμβολικές από την Ιαπωνία», δήλωσε ο καθηγητής.

Άρθρο  του Vasily Golovin , ανταποκριτή στο Τόκιο  του ρωσικού TASS

Φωτογραφία από Ajswab via Wikipedia