Η Δημοκρατία στον κόσμο μας

Μια παγκόσμια καταγραφή της τα τελευταία χρόνια
Η Δημοκρατία στον κόσμο μας

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

 

Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση της λέξης Δημοκρατία στο google, θα βρούμε

πάνω 170εκατομ αποτελέσματα στα Αγγλικά, πάνω από 70εκατομ στα Ισπανικά, πανω από 10εκατομ στα Γαλλικά και πανω από 13εκατομ στα ελληνικά απ όπου προέρχεται και η λέξη.

Μια μικρή απόδειξη του ενδιαφέροντος του σύγχρονου ανθρώπου για το πολίτευμα που από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και μετέπειτα αποτελεί το ζητούμενο σωστής και δίκαιης διακυβέρνησης.

 

Είναι όμως μετά από τόσους αιώνες σήμερα το πολίτευμα που επικρατεί στην υφήλιο η παραμένει ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς λαούς ;

Την απάντηση μας δίνουν διάφοροι παγκόσμιοι και μη οργανισμοί κατά καιρούς με διάφορες έρευνες η διαρκή παρατηρητήρια.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον Economist η ετήσια έρευνα σχετικά με την κατάσταση της Δημοκρατίας σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παγκοσμίως.

 Economist Intelligence Unit’s Democracy Index 

 

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι »Η δημοκρατία συνεχίζει την ανησυχητική υποχώρηση της τα τελευταία χρόνια» και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει σε ανελεύθερα καθεστώτα.

 

Ο δείκτης δημοκρατικότητας σε κάθε χώρα, που περιλαμβάνει 60 παραμέτρους σε πέντε ευρείες κατηγορίες – εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες – καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα ζει σε μια ‘πλήρη δημοκρατία’. Σχεδόν ένα τρίτο ζει υπό αυταρχική κυριαρχία, με μεγάλο ποσοστό εκείνων στην Κίνα. Συνολικά, 89 από τις 167 χώρες που αξιολογήθηκαν το 2017 έλαβαν χαμηλότερες βαθμολογίες από ό, τι το προηγούμενο έτος. 

 

Η Νορβηγία παραμένει η πιο δημοκρατική χώρα στην κατάταξη, θέση που κατέχει από το 2010 και η Δυτική Ευρώπη αντιπροσωπεύεται απο 14 στις 19 «πλήρεις δημοκρατίες» που αποτελούν την κορυφαία βαθμίδα της κατάταξης. Ωστόσο, η μέση βαθμολογία της περιοχής υποχώρησε ελαφρά το 2017, σε μέσο όρο 8,38 μονάδες στα 10.

Η προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να σταματήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου προκάλεσε πτώση της βαθμολογίας της χώρας κατά 0,22 μονάδες, αφήνοντας μόλις 0,08 μονάδες πάνω από το κατώφλι της κατηγορίας ‘ελλιπής δημοκρατία’.

Στη Μάλτα, η ανεπίλυτη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia, blogger-δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς, οδήγησε σε πτώση 0,24 μονάδων.

Η Γαλλία, ήδη μια «λανθασμένη δημοκρατία» σύμφωνα με την ταξινόμηση του δείκτη, έπεσε πιο κάτω στη κατάταξη παρόλο που οι ψηφοφόροι της απέρριψαν σθεναρά έναν ακροδεξιό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές πέρυσι. Η βαθμολογία των πολιτικών ελευθεριών της χώρας μειώθηκε επειδή η γαλλική βουλή ψήφισε νόμο που επεκτείνει τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 

Η έκπληξη του 2017 είναι η Γκάμπια. Μετά από 22 χρόνια διακυβέρνησης από Yahya Jammeh, ένα δικτάτορα ο οποίος κατέστειλε τις πολιτικές ελευθερίες  και χρησιμοποίησε το στρατό για να ενσπείρει τον φόβο, η χώρα απόλαυσε για πρώτη φορά τη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας του προηγούμενου έτους. Ως αποτέλεσμα βελτιώθηκε από 2,91, ταξινομημένο ως «αυταρχικό καθεστώς», σε 4,06, ένα «υβριδικό καθεστώς» 30 θέσεις υψηλότερα. Αντίθετα, οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ινδονησία, η οποία έπεσε από την 48η θέση στην 68η θέση και η Βενεζουέλα, η οποία πέρασε στην κατηγορία του «αυταρχικού καθεστώτος».

Η Αμερική βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη, στο ιδιο επίπεδο με την Ιταλία. Παραμένει μια «λανθασμένη δημοκρατία» για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Γιατί ? Ρωτήστε τον Τραμπ.

 

Οσον αφορά την χώρα μας από την καλή θέση(full democracy) που κατείχε το 2007-2008 με βαθμολογία 8.13, κατρακύλησε τα τελευταία χρόνια στη κατηγορία των »ατελών δημοκρατιών» με βαθμολογία 7.29 έχοντας υποχωρήσει σε όλα τα σχετικά κριτήρια !!!

Ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει έντονα καθ ότι πολλά κακά σημάδια φαίνονται και στον ελληνικό ορίζοντα από πολιτικές θέσεις και παιχνίδια που προκαλούν εθνικούς διχασμούς, που τα αποτελέσματά τους σίγουρα είναι ενάντια στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και την περαιτέρω εμπέδωση γνήσιων δημοκρατικών φρονημάτων στους πολίτες της.

 

 

Δείτε αναλυτικά τη κάθε χώρα στο link  https://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2018/01/daily-chart-21