Η άδεια Κουφοντίνα θα βλάψει την κυβέρνηση;

Η έξοδος του αμετανόητου τρομοκράτη πραγματοποιείται σε μια κακή βδομάδα γύρω από τα θέματα δημόσιας ασφάλειας
Η άδεια Κουφοντίνα θα βλάψει την κυβέρνηση;

Η σημερινή αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα είχε γίνει γνωστή από χθες το βράδυ, οπότε νωρίς το πρωί ήρθε η αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και χαρακτήρισε την άδεια ανήθικη και παράνομη. Ανέλαβε να απαντήσει ο Έκτορας Κουφοντίνας, γνωστός για τις συχνές επαναστατικές του τοποθετήσεις, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντίθεσή του στην αποφυλάκιση του πατέρα του. Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινήθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αντιμετώπισε απαξιωτικά τις διαμαρτυρίες της Ντόρας Μπακογιάννη για την αποφυλάκιση του πλέον αμετανόητου από τους δολοφόνους του συζύγου της Παύλου.  

Έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτός από την δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ τον Κουφοντίνα περίμεναν και πολυάριθμοι θαυμαστές του, μεταξύ των οποίων και ο γιος του ΠτΒ (και καταδικασμένος για τρομοκρατία και ληστείες τραπεζών) Γιώργος Βούτσης. Όπως ήταν αναμενόμενο στα social media κυριάρχησαν τα αρνητικά σχόλια, η δε φωτογραφία του αιμόφυρτου Θάνου Αξαρλιάν έγινε viral. Αναδείχθηκε έτσι η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία συμπορεύεται με εξτρεμιστικά στοιχεία και με κοινούς φονιάδες.

Συνολικά λοιπόν είχαμε την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την ομολογία Παρασκευοπούλου για την μη αναγκαιότητα του νόμου του, την απόδοση και του φόνου της εφοριακού Δώρας Ζεμπερη σε αποφυλακισθέντα με τον ίδιο νόμο, και τέλος την αποφυλάκιση Κουφοντίνα. Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς πως μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα αυτό που η κυβέρνηση θεωρούσε ως επικοινωνιακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας -κατά τη συζήτηση περί Δημόσιας Τάξης στη Βουλή- έπαψε να υφίσταται μετά τον βομβαρδισμό της κοινής γνώμης από δυσάρεστες ειδήσεις του αστυνομικού και δικαστικό δελτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουφοντίνας είχε υποβάλει αντίστοιχη αίτηση προ τετραμήνου, η οποία όμως είχε απορριφθεί με αίτιο -μεταξύ άλλων- την πλήρη ανυπαρξία μεταμέλειας του ισοβίτη τρομοκράτη. Παραδόξως αυτή τη φορά δηλώθηκε πως δεν υφίσταται τέτοια προϋπόθεση για τις άδειες. Αυτό όμως σημαίνει ότι είτε η προηγούμενη απόφαση ήταν παράτυπη είτε η τωρινή. Υπενθυμίζουμε πως -πλην του Γιωτόπουλου- όλοι οι έγκλειστοι της 17Ν έχουν πάρει άδειες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Χριστόδουλου Ξηρού, όταν είχε αποδράσει επί δωδεκάμηνο. Στη νομική κοινότητα διεξάγεται συζήτηση σχετικά με το εάν περισσότερα εγκλήματα θα έπρεπε εξαιρούνται από τέτοια ανθρωπιστικά μέτρα. Υπό το ισχύον καθεστώς μόνο οι κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία και -υπό προϋποθέσεις- οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών είναι αποκλεισμένοι από χορήγηση αδειών.

Αναπόφευκτα ανασύρθηκαν στη δημοσιότητα τοποθετήσεις του Γιάννη Πανούση σχετικά με δεσμούς του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικά κυκλώματα, όπως και η κλασική δήλωση Μπαλαούρα, για το ότι 17 Νοέμβρη είχε στο κέντρο του ενδιαφέροντος της τον άνθρωπο. Εικάζεται πως η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη διάθεση της κυβέρνησης να φανεί συνεπής στο αριστερό της ακροατήριο, ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών. Είναι πάντως άξιο απορίας το πόσο μεγάλο είναι αυτό το ακροατήριο, και αν είναι ικανό να ανατάξει δημοσκοπικά την κυβέρνηση (ειδικά αν συνυπολογιστεί το κόστος στους ΑΝΕΛ). Είναι μάλλον βέβαιο πως η επιείκεια απέναντι στον Κουφοντίνα δεν θα γοητεύσει το κέντρωο ακροατήριο, στο οποίο υποτίθεται πως στοχεύει ο πρωθυπουργός. Επίσης, η άμεση αρνητική αντίδραση των πρεσβειών ΗΠΑ και ΗΒ υπονοεί πως το σημερινό γεγονός θα βλάψει και την εξωτερική μας πολιτική.

Φωτογραφία του 1992, από την επίθεση κατά του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, που στοίχισε τη ζωή στον Θάνο Αξαρλιάν