«Για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…»

Το "νέο" όνομα της κεντροαριστεράς δε φαίνεται να ενθουσιάζει τους κεντρώους
«Για να γυρίσει ο Ήλιος, θέλει δουλειά πολλή…»

Και εγένετο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό προορίζεται να είναι το όνομα της νέας ενιαίας παράταξης της κεντροαριστεράς. Ο τίτλος αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση των κκ. Γεννηματά και Θεοδωράκη. Οι δύο πολιτικοί παρουσίασαν επίσης και τα επόμενα βήματα για την συγκρότηση του νέου (ή «νέου») χώρου, τα οποία είναι η κοινή καταγραφή του σχήματος στις δημοσκοπήσεις, η σύσταση συντονιστικού οργάνου των δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων, η διαβούλευση με τις κινήσεις και προσωπικότητες που πρόκειται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, και τέλος η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου.

Πάντως αξίζει να ειπωθεί ότι στα social media αρχικός ο σχολιασμός δε μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός. Η πρωτοβουλία των δύο αρχηγών να λάβουν μία τέτοια απόφαση κατά μόνας προκάλεσε δυσφορία, παρά την εκδήλωση πρόθεσης της κυρίας Γεννηματά να συνομιλήσει αύριο με τον κ. Θεοχαρόπουλου και τους λοιπούς εμπλεκόμενους.

Επίσης πολλά χιουμοριστικά σχόλια ακούστηκαν για τον τίτλο. Είναι ομολογουμένως γεγονός οτι η φράση Κίνημα Αλλαγής παραπέμπει ιδιαίτερα σε ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, του οποίου οι τότε ψηφοφόροι σήμερα έχουν κατά κανόνα πατήσει τα 60. Λογική είναι λοιπόν η απορία πώς θα προσελκυστούν οι νέοι. Πέραν αυτού χαρακτηρίστηκε και εσωστρεφής από τα πρόσωπα εκείνα που θα ήθελαν την ανανεωμένη κεντροαριστερά να έχει ποιο εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα. Δικαιωμένοι φυσικά νοιώθουν όσοι απείχαν της διαδικασίας, μιλώντας για πασοκική υπόθεση.

Είναι πολύ πιθανό πως η απόφαση αυτή αντανακλά την πεποίθηση ηγετικών μορφών του χώρου ότι το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που νοσταλγούν οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα μας διαφωτίσουν κατά πόσον κάτι τέτοιο όντως ισχύει.