«Έχει σύνορα η θάλασσα και δε το ξέραμε;»

Μπερδεμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός ακούγοντας τις απόψεις Ερντογάν, θυμίζοντας μας τις γνωστές αυταπάτες του
«Έχει σύνορα η θάλασσα και δε το ξέραμε;»

Όταν το Σεπτέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την παραπάνω δήλωση, πολλοί είχαν φρίξει με την ασχετοσύνη του, όμως αυτό δε στάθηκε ικανό να του στερήσει μια δεύτερη πρωθυπουργία. Πίστευαν τότε πως το… παιδί ακόμη μάθαινε, και λογικό ήταν να κάνει και κάνα λαθάκι. Στην πορεία όμως η κυβέρνηση του είχε ήδη δείξει ότι όντως δε πολυενδιαφερόταν για την ασφάλεια της μεθορίου, αφήνοντας τα σύνορα ανοιχτά σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες και φανατικούς ισλαμιστές ανακατεμένους. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση, που τάραξε συθέμελα την ΕΕ, και έφερε φράκτες και ελέγχους διαβατηρίων.

 

Δύο χρόνια μετά ο ίδιος πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα τον -πρόεδρο πλέον- Ταγίπ Ερντογάν. Και φυσικά πρώτο πρώτο θέτει εκείνο το ζήτημα που πλέον τον πονάει, δηλαδή την τήρηση της συμφωνίας ελέγχου των προσφυγικών ροών. Η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο έχει αρχίσει να ξαναγίνεται προβληματική, και λόγω νέων αφίξεων αλλά και εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στους προσωρινούς χώρους διαμονής. Ο Τούρκος Πρόεδρος τα γνωρίζει αυτά, όπως γνωρίζει και την κακή δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης Τσίπρα. Συνεπώς, θεωρεί πως μπορεί να λέει ότι του αρέσει, καθώς ο συνομιλητής του βρίσκεται σε εμφανώς δύσκολη θέση. Με την συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά μας είχε προϊδεάσει για το τί θα ακούγαμε. Ο ΠτΔ (προς τιμήν του) προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ότι ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης δεν υφίσταται για την Ελλάδα, με έναν μάλλον έντονο -για τα διπλωματικά δεδομένα- διάλογο να ακολουθεί γύρω από αυτό το θέμα, μπροστά στις κάμερες.

 

Ο Ερντογάν φάνηκε απτόητος, και γιατί να μην είναι άλλωστε; Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλησε στα σκαλιά του Μαξίμου για ένα ιστορικό 2018 και για μια πληθώρα θεμάτων που μπορούν να συζητηθούν, προσθέτοντας την παράμετρο των τουρκικών επενδύσεων, ενώ πρακτικά ενθάρρυνε τον φιλοξενούμενο να ξαναθέσει το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, μέσω της δήλωσής του ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να φιλοξενεί πραξικοπηματίες. Ο Ερντογάν τουλαχιστον μας καθησύχασε ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Φυσικά και όχι, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο όλης της περιοχής θέλει ο άνθρωπος, όχι χώματα! Τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι ένα βολικό σημείο πίεσης, ειδικά σε μια κυβέρνηση που εξαρτάται από τρεις βουλευτές.Το δυστύχημα ό,ως είναι πως όταν ζητάς, θα πρέπει και κάτι να δώσεις σε αντάλλαγμα. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι δικό σου.

 

Ίσως η τραγικότερη στιγμή της κοινής συνέντευξης ήταν εκείνη που ο Τσίπρας δήλωσε μπερδεμένος(!) από τις απόψεις του Ερντογάν περί Λοζάνης, και κατόπιν άρχισε να απολογείται πάνω σε όσα κατηγορώ είχε διατυπώσει ο συνομιλητής του. Ήταν η στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για την σκοπιμότητα της συνάντησης. Σε μια συγκυρία ιδαίτερα κρίσιμη για την Τουρκία, στο τιμόνι της Ελλάδας βρίσκεται ένα πρόσωπο επιπόλαιο, βυθισμένο στην άγνοια, με αποκλειστικά κομματική οπτική ακόμη και για τις εξωτερικές σχέσεις μας. Κάλεσε κάποιον αποσυνάγωγο, που πλεον αντιμετωπίζεται ως δυνητικός εχθρός ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ, μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί ως ηγέτης κύρους και παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας. Αλί. Η επίσκεψη Ερντογάν λίγο διέφερε από ένα άλλο φιάσκο, την φαρσοκωμωδία της επίσκεψης Ντεμιρέλ στον Έβρο το 1967. Αναζητήστε τις φωτογραφίες των χουντικών από τότε. Οι ομοιότητες στη γλώσσα των σωμάτων θα σας εντυπωσιάσουν.