Ένας σχεδόν άγνωστος σωτήρας της ανθρωπότητας

Ένας σχεδόν άγνωστος σωτήρας της ανθρωπότητας

 Η πρόσφατη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας για το πυρηνικό οπλοστάσιο της δεύτερης και τις πυραυλικές της δοκιμές, επανέφερε στην μνήμη μας μερικές από τις πιο δυσάρεστες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε το τρομακτικά καταστρεπτικό αυτό όπλο, όπως ήταν η εξαφάνιση κυριολεκτικά 2 πόλεων από τους αμερικανούς, της  Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945,  και που ουσιαστικά έκλεισε το κεφάλαιο του Β.Παγκοσμίου πολέμου.

Υπάρχουν όμως και πολλές άγνωστες στον κόσμο στιγμές που η ανθρωπότητα έφτασε πολύ κοντά στην ολοκληρωτική σχεδόν εξαφάνιση της. Στιγμές από αυτές που ακριβώς αντιλαμβάνεσαι ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα έπρεπε να βρίσκεται υπό έναν συνεχή και μεθοδικό έλεγχο, με ευκταία την εξαφάνιση της, τουλάχιστον για στρατιωτικούς σκοπούς.. Αλλά και στιγμές που έμειναν κρυφές για πάρα πολλά χρόνια ακριβώς λόγω της  σοβαρότητος τους.

 Ηταν ακριβώς σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, πριν 34 χρόνια το 1983, στην καρδιά του ψυχρού πολέμου και του εξοπλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων της εποχής (Ρήγκαν-Αντρόπωφ), όταν στο κέντρο διοίκησης για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρηνικής επίθεσης κατά της σοβιετικής ένωσης έξω από την Μόσχα, τα φωτάκια συναγερμού άναψαν για τα καλά. Ο Λοχαγός παρατηρητής βάρδιας, βλέπει στην οθόνη του συστοιχία 7 πυραύλων να εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ με στόχο την Ρωσία.

Διατηρώντας την ψυχραιμία του και αξιολογώντας την κατάσταση μέσα στα λίγα λεπτά που είχε στην διαθεσή του, αποφάσισε πως επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος και δεν μεταβίβασε τον συναγερμό στους προϊσταμένους του.  Γνώριζε ότι μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ θα’ταν ολοκληρωτική. Μεγάλος αριθμός πυραύλων και όχι μόνο 7. Θεωρούσε το σύστημα-καθ’ ότι καινούργιο-όχι αξιόπιστο, ενώ και οι πληροφορίες από επίγεια ραντάρ δεν επιβεβαίωναν τον συναγερμό.

 Ο ίδιος ωστόσο σε μια συνέντευξη του το 2013, ανέφερε πως δεν ήταν ποτέ βέβαιος ότι ο συναγερμός ήταν λανθασμένος αλλά έπρεπε να πάρει μια απόφαση, αυτήν που θεωρούσε περισσότερο πιθανή. Μία διαφορετική εκτίμηση, θα οδηγούσε αυτομάτως στην ενημέρωση των ανωτέρων του και κατόπιν πολύ πιθανώς, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου για επαλήθευση, στην ενεργοποίηση της διαδικασίας πυρηνικής ανταπόδοσης με την εκτόξευση -πραγματικών- πυραύλων εναντίον των ΗΠΑ με αποτέλεσμα την αλυσιδωτή αντίδραση και παρόμοια ανταπόδοση από τις ΗΠΑ αυτή τη φορά στα αλήθεια. Κοινώς ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

 Το γεγονός έμεινε κρυφό από τους σοβιετικούς κυρίως γιατί εξέθετε το αντιπυραυλικό σύστημά τους. Όταν μια αντανάκλαση φωτός πάνω σε ευθυγραμμισμένα σύννεφα με τους ρωσικούς δορυφόρους, όπως αποδείχθηκε αργότερα,  εκλαμβάνεται ως πυραυλική συστοιχία δεν είναι για να είσαι υπερήφανος για την αποτελεσματικότητα του.

Αρκετά χρόνια μετά, το 1993, και όταν πλέον κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς,  το γεγονός γνωστοποιήθηκε από τον τότε διοικητή του. Όλη η ανθρωπότητα μαθαίνει ότι ίσως την έσωσε ένας άνθρωπος.

 Ο Στανισλάβ Γεβγκράφοβιτς Πετρώφ από το  Βλαδιβοστόκ. Ο μετέπειτα αντισυνταγματάρχης βραβεύτηκε τα επόμενα χρόνια από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ και κράτη, ενώ η ιστορία του γίνεται ταινία. Απεβίωσε φέτος τον Μάιο, στην ηλικία των 78 ετών.