Ένα Tesla ταξιδεύει προς τον πλανήτη Άρη

Το Βαρύ Γεράκι ο πιο σύγχρονος και φθηνός πύραυλος
Ένα Tesla ταξιδεύει προς τον πλανήτη Άρη

Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ εκτόξευσε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης  τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy. Tον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτήν τη στιγμή στον κόσμο.


Ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ. Οδηγός του  ο
Starman . Ένα ανθρώπινο ομοίωμα που θα προσπαθήσει να »οδηγήσει» το Tesla στον κόκκινο πλανήτη.

Το Βαρύ Γεράκι, που έχει ύψος 70 μέτρα και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνους. Σχεδόν διπλάσιο μεταφερόμενο φορτίο από τον μέχρι τώρα ισχυρότερο πύραυλο στον κόσμο. To κόστος του δεν ξεπερνά τα 90εκατομύρια δολάρια. Αρα και φθηνός και δυνατός. Το μέλλον δηλαδή στις διαστημικές μεταφορές.

Την σκυτάλη από την ΝΑΣΑ παίρνει πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία με τις προσπάθειες πολλών άλλων εταιρειών, οι οποίες μετέχουν στο πρόγραμμα για την ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη Αρη μέχρι το 2030.  

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους.

Το κεντρικό τμήμα είχε μια αστοχία 100μετρων και κατέληξε στη θάλασσα αντι της πλωτής εξέδρας. Μικρό το κακό θα πει κανείς.

Το διαστημικό Tesla θα συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα, παίζοντας στο ραδιόφωνο του, το τραγούδι του  Ντέϊβιντ Μπόουϊ «Space Oddity» και με χαρακτηριστική επιγραφή στο καντράν »Don’t panic».

Που ξέρεις , μπορει και νάναι το πρώτο ανθρώπινο τραγούδι που θ ακούσουν οι εξωγήινοι. Ελπίζουμε να τους αρέσει. Οσο για το Tesla ίσως το βρουν λίγο πρωτόγονο.

Ένα μεγάλο επίτευγμα που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να εξερευνήσει το πλανητικό μας σύστημα με πιο γρήγορους ρυθμούς. Καθώς είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός των διαστημικών εταιρειών σίγουρα θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Εμεις θά έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε ζωντανά το ταξίδι του Starman με το  κάμπριο Tesla στο παρακάτω link

 WATCH LIVE: «Starman» – Join SpaceX Live Views From Space #Tesla | CAR IN SPACE