Εκλογική χρονιά το 2018 ;

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την προσφυγή στις κάλπες.
Εκλογική χρονιά το 2018 ;

 

Στην πολιτική ο χρόνος τέλεσης των εκλογών είναι συχνά μια προνομιακή επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην ελληνική πραγματικότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η αναγκαστική τέλεση εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν σχεδόν πάντα κανόνας. Ελάχιστες φορές είδαμε κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την 4ετία τους, και αυτό πιθανότατα από ανάγκη και βρισκόμενες σε δυσκολία ή ανέμεναν την καταλληλότερη-συμφερότερη εποχή πριν το τέλος της θητείας τους, που τελικά δεν ήρθε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν πλησιάζει ο καιρός μένουν με σταυρωμένα χέρια. Αντιθέτως φροντίζουν όσο μπορούν να χαϊδεύουν το κομματικό τους ακροατήριο με παροχές πάσης φύσεως.

Κάτι περίεργες νομοθετικές παρεμβάσεις , άπειρες τροπολογίες σε άσχετα »νυχτερινά» νομοσχέδια που πολλές φορές περνάνε από το κοινοβουλευτικό σώμα απαρατήρητες.

Τα γνωστά ρουσφέτια με μεταθέσεις-αποσπάσεις-προαγωγές για το βόλεμα ημετέρων στη δημόσια διοίκηση, όπως και χαριστικές διευκρινιστικές εγκυκλίους, φωτογραφικές αναθέσεις συμβάσεων και άλλα πολλά , που φαντάζομαι όλοι πλέον γνωρίζουμε.(κοινωνικά επιδόματα κλπ)

Το βασικό όμως όπλο στη φαρέτρα της τωρινής μας κυβέρνησης δεν είναι πλέον μόνο να κάνει όλα αυτά που έχει στηλιτεύσει έντονα στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα σε μέγιστο βαθμό, αλλά και ο τρόπος που τα παρουσιάζει.

Η αλήθεια συχνά διογκώνεται όταν συμφέρει τη προπαγάνδα της, διαστρεβλώνεται όταν είναι να επιτεθεί στους αντιπάλους της και φυσικά διανθίζεται με μια πρωτοφανή σε ψέματα επιχειρηματολογία.Τόσο ανερυθρίαστα, που σου προκαλούν τέτοιο θυμό που δεν ξέρεις να τον διαχειριστείς.

Απορείς πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιου μεγέθους εμπαιγμός και μάλιστα μετά τα όσα έχουμε περάσει σαν χώρα αυτά τα χρόνια.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει να υπάρχει και μια σχετική εγρήγορση και ενημέρωση-γνώση στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Κάτι που για πολλούς πολίτες είναι πολυτέλεια που δεν την αναζητούν.

Αντίθετα έχουμε μάθει σαν κοινωνία να τρεφόμαστε με τις εύκολες, ευκολόπιστες και εύπεπτες λύσεις γι αυτό και συχνά πέφτουμε θύματα πολιτικής εξαπάτησης.

Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες και φροντίζουν να το εκμεταλλεύονται.

 Τα σημεία των καιρών θα έλεγε ένας προσεκτικός αναλυτής δείχνουν σαφέστατα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πλέον βρίσκεται σε σημείο καμπής ψάχνοντας την κατάλληλη στιγμή και γι’ αυτό προετοιμάζεται πυρετωδώς.
Οι διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία δεν πείθουν κανέναν. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται ποτέ αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν προετοιμάζονται.
Και αυτή η προετοιμασία είναι πλέον ορατή, στις κυβερνητικές ενέργειες και πρακτικές.

 Οι παράγοντες όμως που θα καθορίσουν την ημερομηνία, ποίοι είναι ;
Πρώτον το ομαλό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ανώδυνο όσο ήθελε να το παρουσιάσει η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τις γιορτές.

Δεύτερον, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία με τη συμμετοχή του Σούλτς ως υπ. Οικονομικών, κάτι στο οποίο φαίνεται να επενδύει ο Συριζα.
Και στις δύο περιπτώσεις θεωρεί ότι θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ειδικά στο κλείσιμο της 4ης και τελικής αξιολόγησης και μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος τον Αύγουστο αν όλα πάνε καλά.
Θα έχει να πουλήσει ένα success story στο προεκλογικό αγώνα των εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο, ελπίζοντας σε ένα καλό ποσοστό που θα τον κάνει υπολογίσιμο αντίπαλο. Έτσι θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να καθορίσει το πολιτικό μέλλον δια μέσου της Προεδρικής εκλογής το γενάρη 2020 . Δεξιά παρένθεση το λένε τώρα.
Εδώ έχουμε και το σημαντικό γεγονός ότι δεν θα αναγκαστούν να είναι αυτοί που θα ξανακόψουν τις συντάξεις το 2019 όπως και άλλα επώδυνα μέτρα, άσχετα αν τα έχουν ψηφίσει στη βουλή, όλα αυτά που θα εφαρμοστούν μετα το 2018, ήδη από τώρα.

 Ο τρίτος παράγοντας είναι η αντιμετώπιση του θέματος των πλειστηριασμών άρα και του τραπεζικού συστήματος, κάτι που φαίνεται ότι δυναμώνει την πέραν του Σύριζα αριστερά και του κόβει αρκετούς ψήφους. Ηδη η διαχείριση του θέματος εντός του Συριζα δημιουργεί έντονα προβλήματα, χωρίς να έχουν ακόμα καλά καλά ξεκινήσει οι διαδικασίες. Μια αρνητική εξέλιξη στα 3 αυτά θέματα θα επιταχύνουν τις κάλπες πιθανώς την άνοιξη.

 Ο τέταρτος παράγοντας είναι λιγάκι περίεργος και απρόβλεπτος καθ όσον έχει να κάνει με την ενδοκυβερνητική συμμαχία, και είναι το Σκοπιανό.
Ο Καμμένος όσο βλέπει ότι τα γκάλοπ τον δίνουν εκτός βουλής καθαρά, θα προσπαθήσει να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Ποια είναι αυτή ?
Γνωρίζει ότι με χαμένο το Συριζα στις εκλογές δεν έχει λόγο ύπαρξης και η πλήρη ταύτιση του με τον Τσίπρα δεν του δίνει ψήφους στο συντηρητικό ακροατήριο του.
Για να μείνει στη βουλή θα χρειαστεί κάτι που θα τον αναβαθμίσει στα μάτια του εθνικόφρονος και πατριωτικού χώρου.
Αν ο Τσίπρας δεχθεί να κλείσει σύντομα το θέμα του ονόματος με μια σύνθετη ονομασία(με τον όρο Μακεδονία), ο Καμμένος  δεν θα διστάσει να τον ρίξει με άμεσο η έμμεσο τρόπο, ώστε να πουλήσει το χαρτί του πατριωτισμού που θα του φέρει ψήφους και είσοδο και στο νέο κοινοβούλιο.Στην επόμενη βουλή ξέρουν καλά ότι δεν θα έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον.

Ότι και να γίνει πάντως το 2018 άνοιξη η φθινόπωρο, θα είναι εκλογική χρονιά, γιατί συμφέρει όλους.