Είναι ορθό να αδιαφορούμε για το Σύνταγμα;

Η Παρέμβαση διοργανώνει σήμερα το απόγευμα τις “Αναζητήσεις Συντάγματος”, με συμμετοχή και των Μπακογιάννη, Χρυσόγονου, Τσακυράκη
Είναι ορθό να αδιαφορούμε για το Σύνταγμα;

Ήταν μία ακόμη ταραχώδης εβδομάδα. Ξανά αποδείχθηκε πως κρίσιμοι τομείς σα την Παιδεία, τη Δημόσια Τάξη και την Εθνική Άμυνα πάσχουν σημαντικά. Είναι προφανές ότι οι θεσμοί της χώρας απαιτούν άμεση αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία. Αυτό όμως δε μπορεί να διασφαλίζεται μόνο από τη σοβαρότητα και τη φιλοπατρία της εκάστοτε κυβέρνησης. Η ορθή κρατική λειτουργία μπορεί μόνο να εξασφαλίζεται από αρχές υπεράνω των πολιτικών κύκλων, και οι υφιστάμενες αντίστοιχες αρχές θα πρέπει να ισχυροποιηθούν μα και να διευρυνθούν.

Οι κάθε μορφής ανεξάρτητοι φορείς πρέπει να είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητοι. Για να συμβεί όμως αυτό καταρχήν επιβάλλεται να διαχειρίζονται τα δικά τους -νομοθετικά ή συνταγματικά προσδιορισμένα- έσοδα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών όταν πχ η μισθοδοσία των δικαστικών εξαρτάται από τις βουλές της εκτελεστικής εξουσίας. Και ταυτόχρονα ο διορισμός των διοικήσεων τους ίσως θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όρος που οφείλει να ισχύει και για τους ΓΓ των υπουργείων, όπως και για τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ και ΠΣ. Κάποιες υπηρεσιακές θέσεις απαιτείται να καταστούν υπερκομματικές, ώστε να καθιερωθεί επιτέλους ομαλή συνέχεια του κράτους. Και παράλληλα είναι απολύτως αναγκαίο να έρθουν στο σήμερα ρυθμίσεις που αφορούν τους ΔΥ, την Εκκλησία, τα ΑΕΙ, τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και την προστασία της περιουσίας.

Ποιός όμως θα έπρεπε να έχει την ευθύνη εποπτείας όλων των υπερκομματικών θεσμών; Λογικά ένας ισχυρός ΠτΔ, ο οποίος θα ελέγχει με τον δικό του τεχνοκρατικό μηχανισμό κάθε ανεξάρτητη κρατική δομή και που -εν ανάγκη- θα μπορεί να επιβάλει ή και να αντικαθιστά την διοίκηση της. Ένας Πρόεδρος που θα εκλέγεται μεν απευθείας από τον λαό, μα μέσα από μια αυστηρά προσδιορισμένη διαδικασία, απαλλαγμένη από όλες τις γνώριμες υπερβολές των κομματικοποιημένων κοινοβουλευτικών εκλογών. Ένας Πρόεδρος όλων των Ελλήνων, που θα οφείλει την θέση του κυρίως στην εύνοια του λαού, κι όχι σε πολιτικά παίγνια.

Σήμερα το απόγευμα στις 5, στο Mediterranean Palace, οι Κώστας Χρυσόγονος, Κώστας Μπακογιάννης, Σταύρος Τσακυράκης, Χάρης Οικονομόπουλος και ο πρόεδρος της Παρέμβασης Κων/νος Γεροντής θα συζητήσουν γι αυτά και γι άλλα πολλά στην εκδήλωση που διοργανώνει αυτό το νέο think tank της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα είμαστε εκεί  για ν’ ακούσουμε μα και να μιλήσουμε. Ελπίζουμε και σεις  το ίδιο.