Είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μεγάλο σεισμό;

Οι δονήσεις του Κιλκίς μας ξαναθυμίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα
Είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μεγάλο σεισμό;

Η τρέχουσα σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς θυμιζει και πάλι σε όλους μας ότι ο τόπος είναι μια μεγάλη σεισμογενης περιοχή, η δε λεγόμενη Σλαβομακεδονική Ζώνη (η οποία τώρα βρίσκεται υπό διέγερση) έχει δώσει στο παρελθόν ιδιαίτερα καταστροφικές δονήσεις, με κυριότερη εκείνη της Κρέσνας, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον άτομα και έγινε αισθητή ως τη Βουδαπέστη. Αναμφίβολα η ηρεμία των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει κάποιον εφησυχασμό στους Βόρειοελλαδίτες, οι οποίοι καλά θα κάνουν να φρεσκάρουν τις παλιές τους γνώσεις.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα του καθ’ ημάς αρμόδιου Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, οι ενέργειες για την αυτοπροστασία μας είναι κατά λέξη οι εξής:

«Ενημερώσου για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας. Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια  είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό. Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα,τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια.Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.» 

 

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι κατευθυντήριες της δικής μας υπηρεσίας είναι σαφώς πιο περιεκτικές και χρήσιμες από εκείνες που προσφέρει η California Earthquake Authority, οι οποίες συνοψίζονται στο παρακάτω animation.

 

Αποτελεί πάντως δυσάρεστη πραγματικότητα η πολύ μικρή πρόοδος στην αντισεισμική επιθεώρηση του εθνικού κτιριακού δυναμικού. Για παράδειγμα, από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σ’ όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985. Κοινώς πάνω από τα μισά σχολεία είναι «γερασμένα», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή έστω με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται πως το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων (δηλαδή περίπου 300 ανεξάρτητα κτίρια) χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή ακόμη και τεχνική παρέμβαση. Ακόμη πιο απρόβλεπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στα επαγγελματικά κτίρια (ποιός δεν θυμάται άραγε τις περιπτώσεις της «Ρικομέξ», της «Φαράν» κ.ά. στο σεισμό της Αθήνας του 1999;). Το βέβαιο είναι ότι το 80% των περίπου 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν χτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, σε μεγάλο ποσοστό έχουν περάσει ταλαιπωρηθεί από σημαντικούς σεισμούς, και επομένως χρήζουν ελέγχων, και πιθανώς και ενισχύσεων.

 

Φωτογραφία της Λέσβου: Giorgos Moutafis/Reuters