Διόρθωση ανθρώπων

Ένας νέος ιστότοπος. Μία νέα φωνή. Ένας ακόμα λόγος να σκεφτούμε διαφορετικά.
Διόρθωση ανθρώπων

 

Η διαφορετικότητα, η αλλαγή είναι έννοιες που τις τελευταίες μέρες ακούγονται όλο και πιο συχνά, διχάζοντας ή και…. απλά ταρακουνώντας την ελληνική κοινωνία.
Την έννοια του διαφορετικού την σκέφτηκα πρώτη φορά …διαφορετικά όταν γνώρισα έναν φίλο του γιου μου. Ο ίδιος μου είχε πει για τον φίλο του ότι είναι διαφορετικός και πολύ ευαίσθητος, χωρίς να μου αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν τον γνώρισα ανακάλυψα ότι είχε πολλά τικ και το ανέφερα στον 23χρονο τότε γιο μου. «Ναι, και;» Μου απάντησε.
Τότε σκέφτηκα κι εγώ: ναι, έχει τικ, και;
Και ο σοφότερος τότε γιος μου το συνέχισε. «Φαντάσου, δεν φτάνει που έχει τικ, ασχολούνται και όλοι κοροϊδευτικά μαζί του».

Μαθαίνουμε από πολύ μικροί να δαιμονοποιούμε το διαφορετικό. Ό,τι είναι συνηθισμένο και στο κοντά μέσο όρο είναι «καλό», ό,τι ξεφεύγει «κακό». (οι έννοιες καλό και κακό εννοείται πως από την φύση τους είναι ακατάλληλες). Ό,τι ή όποιος τολμάει να εκφράσει μία διαφορετική άποψη είναι προβληματικός. Ό,τι εναρμονίζεται με την πλειοψηφία είναι κοινωνικά αποδεκτό, ενταγμένο, δεν είναι περιθωριοποιημένο, εν ολίγοις δεν δημιουργεί προβλήματα.  Ένα παιδί με υψηλό δείκτη ευφυίας πολύ συχνά αντιμετωπίζεται ως προβληματικό, εκτός και αν είναι τυχερό και «διαγνωστεί» σωστά και έγκαιρα. Το ίδιο και ένας έφηβος με άποψη που τολμάει να συγκρουστεί με τον καθηγητή του στο σχολείο. Ένας ακατάλληλος εκπαιδευτικός θα τον κρίνει ως συγκρουσιακό και θα τον αγνοήσει ως τέτοιο.

Η διαφορετικότητα όμως είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης μας. Γινόμαστε γοητευτικοί, είδωλα, γονείς, εραστές, δάσκαλοι και μαθητές μέσα από αυτήν. Η διαφορετικότητα είναι εν συντομία η κινητήρια δύναμη στην ομοιόμορφη κοινωνία μας. Ό,τι μας ταρακουνάει, μας δείχνει μία άλλη πλευρά, μας ταξιδεύει λίγο παρακάτω,είναι αυτό που μας προχωράει και μας κάνει καλύτερους. Οι κοινωνίες αλλάζουν και βελτιώνονται μέσω διαφορετικών, «γραφικών», ξεχωριστών ανθρώπων, με αιρετικές, διαφορετικές τολμηρές απόψεις. Όλα αυτά τα ξανασκέφτηκα με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΔΙΟΡΘΩΣΗ και όχι αλλαγή φύλου. Μία άλλη λέξη που με έκανε να σταθώ και να σκεφτώ. Και η φύση κάνει λάθη. Και ο άνθρωπος, σε μία ανεκτική και ανθρώπινα ευαίσθητη κοινωνία αποκτά το δικαίωμα να τα διορθώνει.(δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω το θέμα της ηλικίας των 15 ή των 17, διότι δεν είμαι ειδικός).

Πάλι ο γιος μου στα 15 του μου είπε περιγράψει ένα περιστατικό με έναν θαμώνα ενός ιντερνετ καφέ που το 2007 ήταν δημοφιλές. Ο θαμώνας ήταν υπέρβαρος και ενώ καθόταν μπροστά σ΄έναν υπολογιστή η καρέκλα έσπασε, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει και όλο το μαγαζί άρχισε να γελάει. Ο γιος μου είχε στεναχωρεθεί πάρα πολύ και το είχαμε συζητήσει. Γιατί κάποιος με περισσότερα κιλά πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας; Δεν ξέρω. Είμαστε εμείς οι άνθρωποι έτοιμοι για τα πιο ψηλά μα και ικανοί και για τα πολύ χαμηλά.

Ωστόσο, όλοι εμείς οι άνθρωποι παραμένουμε οι μόνοι που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι για φιλία, προσφορά και υποστήριξη. Οπότε ας προσπαθήσουμε εμείς να γίνουμε καλύτεροι. Ας διορθωθούμε.