christmas blues

Οι αντιθέσεις των εορτών των Χριστουγέννων
christmas blues

 Αν και η περίοδος των Χριστουγέννων αναμένεται  συνήθως ως μια περίοδος χαράς και ευτυχίας, εντούτοις για πολλούς ανθρώπους τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατά τη διάρκεια των εορτών  πολλοί νιώθουν τη διάθεσή τους πεσμένη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μάλιστα 1 στους 3 Έλληνες και 1 στις 2 Ελληνίδες δηλώνουν ότι τα Χριστούγεννα  δεν είναι “…the most wonderful time of the year…” για αυτούς.

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή τη μελαγχολία σίγουρα περνάνε δύσκολα. Νιώθουν θλίψη, έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα, νιώθουν οργή, ευερεθιστότητα, έχουν διαταραχές ύπνου, όρεξης κλπ.

Η καταθλιπτική αυτή διάθεση προκύπτει ως μία εσωτερική σύγκρουση μέσα μας. Σύγκρουση ανάμεσα στα πραγματικά συναισθήματά μας και στον καταναγκασμό του περιβάλλοντος που μας επιτάσσει να είμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και  να απολαμβάνουμε τη ‘μαγεία’ και τη ‘λάμψη’ των Χριστουγέννων. Όλοι πρέπει να δείχνουμε ενθουσιασμό, να μοιραζόμαστε την ευτυχία μας και τις ‘τέλειες’ κοινωνικές μας δραστηριότητες στα Social media.

 Κι αν δεν έχουμε κοινωνικές δραστηριότητές και τους φίλους να τα μοιραστούμε, τότε τι γίνεται; Μεγάλο το ψυχικό φορτίο που πολλοί δεν αντέχουν να το σηκώσουν.  Εμφανίζουν έτσι συμπτώματα κατάθλιψης, σκέψεις προσωπικής ανεπάρκειας, θλίψη, ενοχές, μπαίνουν σε μια διαδικασία σύγκρισης του εαυτού τους με τους ‘ευτυχισμένους άλλους’ που φαίνεται ότι έχουν, καταναλώνουν και απολαμβάνουν περισσότερα από αυτούς.

Στο τέλος κάθε χρόνου μπαίνουμε σε μια διαδικασία απολογισμού της ζωής μας, των όσων κάναμε ή δεν τολμήσαμε να κάνουμε όλη τη χρονιά. Οι υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που είχαμε και δεν πραγματοποιήθηκαν, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες άγχους. Η ματαίωση των «υπερβολικών προσδοκιών» αφήνει αισθήματα κενού και ανεπάρκειας. Πολλές φορές τιμωρούμε τον εαυτό μας και αυτομαστιγωνόμαστε για όσα δεν είμασταν ‘ικανοί’ να πραγματοποιήσουμε λέγοντας ‘…άλλη μια φορά  που δεν τα κατάφερα… πάλι δεν μπόρεσα να…’ φράσεις που μεταφράζεται ‘δεν είμαι ικανός για τίποτα, δεν μου αξίζει τίποτα’ .

      

Γινόμαστε επικριτικοί, και άδικοι με  τον εαυτό μας. Αισθανόμαστε όπως τότε που είμασταν παιδιά και περιμέναμε το δώρο του Άγιου Βασίλη, που θα ερχόταν μόνο εάν είμασταν καλά παιδιά όλη τη χρονιά, εάν καταβάλαμε κόπους και προσπάθειες, δεν κάναμε λάθη, τρώγαμε όλο μας το φαγητό, δεν στεναχωρούσαμε κανέναν, είμασταν γενναίοι και δυνατοί, δεν ενδίδαμε σε πειρασμούς κι ένα σωρό άλλα πρέπει… Και κάθε χρόνο η λίστα των προσδοκιών και των απαιτήσεων που θέταμε στον εαυτό  μας τόσο εμείς όσο και το περιβάλλον μας  αυξανόταν, αφού ο ανικανοποίητος Άγιος Βασίλης δεν μας επιβράβευε με το δώρο του.

Αφού λοιπόν εκείνος μας ξεχνούσε ή αδιαφορούσε για τις πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες, δεν θα πρέπει να αξίζαμε και τόσο πολύ. Αφού μας αποδεχόταν μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μάθαμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με συγκεκριμένους όρους. Είναι μεγάλη η ματαίωση που βιώνουμε κάθε φορά που οι προσδοκίες μας δεν ικανοποιούνταν, κάθε φορά που παρά τους κόπους και τις προσπάθειες όλης της χρονιάς ο Άγιος Βασίλης δεν φέρνει τα δώρα του. Έτσι γινόμαστε όλο και πιο σκληροί και κυνικοί με τον εαυτό μας και τους άλλους. Και όσο πιο σκληροί γινόμαστε με τον εαυτό μας, τόσο ξεθωριάζει η λάμψη των Χριστουγέννων και τη θέση της παίρνουν τα «christmas blues»…

Αυτός είναι ο λόγος που δε μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι τα Χριστούγεννα. Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε πλέον όλες τις ματαιώσεις που μας δημιούργησε η χαμένη πίστη μας στον Άγιο Βασίλη, η χαμένη πίστη στον εαυτό μας.  Η πεποίθηση ότι δεν έχουμε και δεν αξίζουμε να αποκτήσουμε όλα αυτά που θα θέλαμε μας δημιουργεί απογοήτευση και θυμό.


Ίσως είναι  καιρός λοιπόν
να γίνουμε πιο επιεικείς κι λιγότερο επικριτικοί με  τον Άγιο Βασίλη. Και ίσως και με τον εαυτό μας, να ρίξουμε μια θετική ματιά μέσα μας και να αντλήσουμε αγάπη και θετική ενέργεια από τη μαγεία που κρύβουμε μέσα μας. Και τότε ίσως αρχίσουμε και πάλι να βλέπουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων.

 

Ιωάννα Δενδρή

Ψυχολόγος Α.Π.Θ.

MSc in Human Resources Management