Αυτοκαταστροφική ευαισθησία

Αυτοκαταστροφική ευαισθησία

Στα βρετανικά Aldi οι μουσουλμάνοι ταμίες κέρδισαν πρόσφατα το δικαίωμα να αρνούνται να χειρίζονται αλκοόλ, μετά την εκδήλωση σχετικών σκέψεων (expressed concern σύμφωνα με την ανακοίνωση) από έναν εργαζόμενο τους. Λογικά θα πρέπει σύντομα να απαλλαγούν και για το χοιρινό. Με το ίδιο όμως σκεπτικό θα πρέπει να απαλλαγούν από την πώληση όλων των τροφίμων κατά το Ραμαζάνι, και φυσικά το ίδιο να ισχύσει και για τους χριστιανούς, τους ιδουιστες και τους ιουδαίους κατά τις δικές τους νηστείες. Κλαυσίγελος.

Κι έτσι, η φαινομενική ευαισθησία (ή μήπως δειλία;) μιας εταιρίας καθιστά αντιπαθή μια θρησκευτική ομάδα, και τελικά εντείνει την απομόνωση της. Συνάδελφοι και πελάτες θα ενοχληθούν από αυτή την ειδική αντιμετώπιση, την οποία θα χαρακτηρίσουν άδικη, και δε θα’χουν άδικο. Σκεφθείτε πόσο παράλογο θα ήταν να έκανε κάποιος οικολόγος αίτηση εργασίας σε ένα γουναράδικο, κι αμέσως μετά την πρόσληψή του να αρνιόταν να πουλά και να πιάνει τα είδη του μαγαζιού, με την απαίτηση να λαμβάνει κανονικά τομ μισθό του. Η θρησκευτική ελευθερία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και να προστατεύεται, μαζί με κάθε άλλη ιδεολογική επιλογή. Το κόστος όμως τέτοιων επιλογών δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο ή τα υποσύνολα του.

Ανεκτικος πολυπολιτισμος με ετικέτες δεν υπάρχει αγαπητοί υπεύθυνοι της Aldi. Παρά τις καλές προθέσεις σας οι ππερισσότεροι καταναλωτές θα θεωρήσουν πως πρόκειται για μια επιπόλαιη κίνηση μάρκετινγκ ή-ακόμη χειρότερα- μια ένδειξη υποταγής στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Άθελά σας καταλήγετε να βάζετε σηματάκια σε πολίτες. Κι όλοι ξέρουμε τι έγινε όταν κάποιοι κάποτε ξεκίνησαν να φορούν σηματακια στους ανθρώπους.