Αχ κουνελάκι!

Ο μακαρίτης Χεφ θ'αργήσει να λησμονηθεί....
Αχ κουνελάκι!

Ολα άρχισαν με τα άρθρα γύρω από τον θάνατο του Hugh Hefner. Τα περισσότερα εξηγούσαν πόσο η απελευθέρωση της πορνογραφίας επικύρωσε την ελευθερία του λόγου της οποίας ο Hef ήταν περήφανος ακτιβιστής. Μα που ζούμε; Αυτά γίνανε το 1950… ξεπεράστηκαν, ξεχάστηκαν…Δεν θα έπρεπε αποχαιρετώντας έναν τόσο διαφορετικό κι αμφιλεγόμενο άνθρωπο να συζητάμε κατά πόσον είμαστε πνευματικά και σεξουαλικά απελευθερωμένοι σήμερα ή σκλάβοι των facebook, instagram και tinder προφίλ μας; Και κατά πόσο ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει διαφορά με το έργο του ή να νιώθει απλά ευγνώμων που δεν είναι στη φυλακή; 

Δεν με ενδιαφέρει αν ο Hef φερόταν στις γυναίκες σαν κουνελάκια γιατί αυτό συνέβαινε σε μια εποχή που οι υπόλοιποι τους συμπεριφέρονταν σαν γαϊδούρια. Με ενδιαφέρει όμως η «καμένη γη» που αφήνει πίσω του σε ό,τι αφορά την ανδρική σεξουαλικότητα. Το πρότυπό του συνεχίζει να στοιχειώνει τους άνδρες σήμερα…η εικόνα του «πετυχημένου άνδρα» με κούκλες γύρω του κοστίζει πολύ στις σχέσεις μας. Οι άντρες «το παίζουν» προδομένοι μέσα στην κουλτούρα της μονογαμίας, μιας αποκλειστικότητας που δεν ταιριάζει στη φύση τους. Από την άλλη, οι μόνοι που μπορούν να υπερασπιστούν την εικόνα του πολυγαμικού αρσενικού είναι οι «δυνατοί». Αυτοί που ζουν τη ζωή με τους δικούς τους όρους. Ο Hugh Hefner έπαιζε πάντα με το κατεστημένο αλλά είχε πίστη σε ανώτερες ιδέες. Τοποθετήθηκε με θάρρος εναντίον του φυλετικού και ιδεολογικού ρατσισμού της εποχής του. Πολλοί σύγχρονοι άντρες πιστεύουν μόνο στο είδωλό του. Καμιά ρόμπα, όμως, δεν σε κάνει Hef.

Μια ακόμα θλιβερή κληρονομιά του Hugh Hefner είναι ότι οι άντρες νιώθουν αποτυχημένοι χωρίς χρήματα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης ο πλανήτης στενάζει. 

Οι άνδρες αναλώνονται στο να επιβιώσουν, δεν ονειρεύονται. Αντιθέτως, οι γυναίκες εκπληρώνουν τα όνειρα των μαμάδων τους σε κακοπληρωμένες καριέρες. Στα κουτουρού πατεντάρουν τη σεξουαλικότητά τους στα βάρβαρα πρότυπα της ανδρικής. Οι περιπτώσεις του Bill Cosby και του Harry Weinstein, που κατηγορήθηκαν πρόσφατα για σεξουαλικές επιθέσεις συγκλονίζοντας την Αμερικανική κοινωνία, επιβεβαιώνουν ότι η ανδρική σεξουαλικότητα χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της άμεσα. Οι κατηγορούμενοι σχεδόν συγκλονίστηκαν από το γεγονός ότι διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα, ενώ απλά εφάρμοζαν το ρητό «εγώ με τον παρά μου…», και μάλιστα δεν έκαναν τίποτε στα κρυφά…απολάμβαναν την ανοχή πολλών μαρτύρων που σήμερα τους αποκηρύττουν. 

Ο «αγώνας» του Hef ήταν να ζήσει διαφορετικά από τους πριν από αυτόν. Ξεβολεύτηκε. Ήξερε ότι, χωρίς όραμα, θα ήταν ακόμη ένας playboy. Με το όραμα έγινε κάτι περισσότερο. Ποιος τολμάει σήμερα τέτοιες ακρότητες;