Αντιγόνη Παπανικολάου. Αυλαία και πάμε.

Κλεφτές ματιές από την προετοιμασία της παράστασης "Γυναίκα Μάνα-Γυναίκα Γή"
Αντιγόνη Παπανικολάου. Αυλαία και πάμε.

Βρέθηκα στον Κεραμεικό για να παρακολουθήσω τις πρόβες (εδώ) της ομάδας χορού Gratia Artis και συζήτησα με την δημιουργό της Αντιγόνη Παπανικολάου για την παράσταση Γυναίκα Μάνα-Γυναίκα Γή, που θα ανέβει στiς 15 και 16 Ιανουαρίου στο θέατρο Olvio, στις επτά το απόγευμα.

Γυναίκα Μάνα – Γυναίκα Γή λοιπόν…..
Μια μοντέρνα, ευαίσθητη παράσταση, γεμάτη γυναικείες φιγούρες – όχι πάντα ιδανικές – ίσως για αυτό αληθινές. Στο χορευτικό σύμπαν της Αντιγόνης η γυναίκα θα γκρεμίσει και θα ξαναχτίσει τον κόσμο όλο, θα απαρνηθεί την αγάπη, την θρησκεία, την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και όλες τισ πατρίδες, αλλά και θα τα αναστήσει πάλι μέσα από την τέχνη.

Περιγραφικό έργο, «σύγχρονος χορός, παιδί του κλασικού, απαιτεί υψηλή τεχνική που συνδιάζεται με την ελευθερία και την δυνατότητα του σώματος να ακολουθεί την βαρύτητα» λέει η ίδια, εμπνευσμένο από την λογοτεχνία, την ποίηση, την ζωγραφική αλλά και από προσωπικά βιώματα.

Εδώ,  ο χορός ενώνεται με τον λόγο δημιουργόντας μια παράσταση όλο πάθος, χιούμορ, πόνο, θλίψη, έρωτα, με λίγα λόγια μια παράσταση γεμάτη ζωή, πλαισιωμένη απο μουσικά διαμάντια.

Έτσι ένα απαράμιλλο σύμβολο για την ανθρωπότητα, η Γυναίκα, έγινε χορός, έγινε ενέργεια, έγινε όμορφη είκονα. Άλλωστε μια όμορφη εικόνα αποτελεί πάντα ένα καλό μέσο να μεταφέρουμε ερεθείσματα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, ακολουθώντας απλώς το συγκλονιστικό μας ασυνείδητο.